Ruská študentka sa sťažuje na diskrimináciu v súvislosti so skúškou. Zvrhni Putina, odkázal jej český profesor

Postavenie ruských študentov na českých univerzitách sa opäť dostalo do pozornosti médií. Server Meduza priniesol príbeh študentky, ktorá sa sťažuje na údajnú diskrimináciu na Ostravskej univerzite. Zo zdravotných dôvodov strávila totiž celý semester v Rusku a následne sa pýtala, ako to bude so skúškami na jeho konci. Od jedného z pedagógov jej prišla nečakaná odpoveď: ak je problémom politická situácia, musíte ju zmeniť a zvrhnúť Putina. "V žiadnom prípade nejde o diskrimináciu," odmietol profesor Marek Eliáš.

4 Študenti pred Prírodovedeckou fakultou Ostravskej univerzity. Foto: osu.cz

Existenciu tejto ruskej študentky potvrdil pre Echo 24 profesor Marek Eliáš, biológ, ktorý pôsobí na Prírodovedeckej fakulte Ostravskej univerzity. „Okrem iného mám povinnú prednášku pre všetkých študentov v prvom ročníku bakalárskeho štúdia a pred pár týždňami sa mi ozvala jedna študentka asi zo 130 študentov, ktorú som naživo asi nevidel. Pretože ako sama povedala – vo februári odcestovala späť do Ruska a vo februári sa iba začína semester. Napísala mi e-mail, že musela odcestovať zo zdravotných dôvodov a odvtedy sa nemôže vrátiť pre politickú situáciu,“ povedal Eliáš.

Študentka sa podľa neho pýtala na to, ako to bude s jej skúškou. Žiadny konkrétny prístup nezmieňovala. „Odpovedal som jej, že riešenie sa ponúka, že má vyvolať puč a zvrhnúť Putina – avšak so zjavným zveličením. Samozrejme, nepredpokladám, že by sa vrátila. Ale ak sa nemôže vrátiť pre politickú situáciu, jediným logickým riešením je zmeniť politickú situáciu. Pripustil som, že môže mať problémy a riskovať väzenie, ale to nie je nič v porovnaní s tým, čo zažívajú Ukrajinci. A potom som dodal, že skúška nie je možná bez jej osobnej účasti, čo je podmienka, ktorá sa jednoducho vzťahuje na všetkých. Je to písomný test – tak je to v učebných osnovách,“ komentoval Eliáš.

Profesor Marek Eliáš. Foto: prf.osu.cz

Študentka mu už neodpovedala. Jej príbeh však namiesto toho spracoval ruský spravodajský server Meduza, ktorý publikuje z lotyšskej Rigy vzhľadom na zásahy ruských úradov proti nezávislým médiám. Študentka, ktorú pod spomínaným menom server uvádza ako Alexandru, v odpovedi Marka Eliáša vidí diskrimináciu. Serveru povedala, že o jej politickej orientácii či názore na vojnu nemôže pedagóg nič vedieť. Podobne sa o nej odmietla rozprávať s redaktorkou Meduzy.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami