Progresívne Slovensko podporuje zmenu pohlavia na úradoch a bez ďalších formalít

81798203_152519609495837_6003089507744743424_n Ondrej Prostredník (vpravo) a Lucia Plaváková (v strede). Foto: facebook

Zmena pohlavia a mena bez akýchkoľvek formalít a bez ohľadu na biologickú realitu. Progresívne Slovensko sa postavilo za navrhovanú kontroverznú legislatívu, ktorú v oblasti práv transgenderových osôb pripravujú v Nemecku.

Nemecká vláda na sklonku minulého mesiaca predstavila radikálne progresívne plány na zjednodušenie formálnej zmeny pohlavia a mena transgenderových osôb. Bundestag o nej bude rozhodovať ešte tento rok.

Na základe nového „zákona o sebaurčení“ by dospelí ľudia mohli zmeniť svoje krstné meno a zákonné pohlavie na matričných úradoch bez akýchkoľvek ďalších úkonov.

V porovnaní so súčasným právnym stavom, ktorý vychádza zo zákona platného od roku 1981, odpadá nutnosť hodnotenia od dvoch odborníkov s výcvikom a skúsenosťami s otázkami transsexualizmu a povolenie od súdu.

Navrhované nové pravidlo umožňuje maloletým vo veku 14 rokov a viac zmeniť si svoje meno a pohlavie so súhlasom svojich rodičov alebo opatrovníkov. Ak zákonní zástupcovia nebudú súhlasiť, proces môže povoliť rodinný súd.

Pripravovaný zákon zachádza dokonca tak ďaleko, že umožňuje zmenu pohlavia aj v ranej fáze puberty. U detí mladších ako 14 rokov by však rodičia alebo opatrovníci museli podať žiadosť na matrike v ich mene.

Progresívci držia palce

Netrvalo dlho a takáto legislatíva si našla fanklub aj medzi politickými stranami na Slovensku. Postavilo sa za ňu Progresívne Slovensko v stanovisku, ktoré sformulovala podpredsedníčka Lucia Plaváková a člen predsedníctva Ondrej Prostredník.

„Návrh predstavený nemeckou vládou je v súlade s ľudskoprávnym vývojom v oblasti práv transrodových ľudí, ktorý je založený na práve na sebaurčenie transrodových ľudí. Držíme palce, aby návrh čím skôr prešiel celým legislatívnym procesom,“ píšu.

Progresívne Slovensko sa v posledných prieskumoch verejnej mienky pohybuje aj tesne pod hranicou desiatich percent a nie je vylúčené, že bude súčasťou nového vládneho kabinetu.

Témou je to stále aj na Slovensku

Zhruba v rovnakom období ako Nemci predstavili kontroverznú legislatívu upravujúcu tranzíciu aj Španieli. Miestna vláda odsúhlasila zmeny, na základe ktorých chce ľuďom od 14 rokov umožniť oficiálnu zmenu pohlavia a mena aj bez lekárskej diagnózy a hormonálnej terapie.

Zákonná zmena pohlavia a mena bez požiadaviek je už v iných štátoch uľahčená na maximum. Vo Švajčiarsku napríklad stačí návšteva matričného úradu a vyhlásenie, že ste opačné pohlavie, bez ohľadu na vaše telesné znaky.

Témou sa niekoľko týždňov zaoberá aj Slovensko. Začalo sa tak diať po tom, ako šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský podpísal usmernenie, ktoré ruší nutnosť chirurgického zákroku pri zmene pohlavia. Hoci sa zdalo, že po tlaku odporcov napokon účinnosť nenadobudne, ako vysvetľuje Štandard, najnovší vývoj je iný.


Ďalšie články