Krátenie dodávok ruského plynu na Slovensko pokračuje. Pred zimou hrozí uzavretie kohútikov

logo Slovenského plynárenského priemyslu Logo Slovenského plynárenského priemyslu. Foto: Martin Baumann/TASR

Pokles dodávok ruského zemného plynu pre Slovenský plynárenský priemysel (SPP) bude pokračovať aj počas tohto týždňa. Informoval o tom zástupca riaditeľa odboru regulácie a compliance SPP Juraj Adamica.

„Očakávame, že dodávky plynu v rámci nášho kontraktu budú aj v priebehu tohto týždňa, na základe informácií od spoločnosti Gazprom Export, nižšie o približne 50 percent. Uvedené krátenie nemá žiadny vplyv na našich zákazníkov,“ uviedol Adamica.

Pokles dodávok oproti zmluvne dohodnutým množstvám zaznamenal štátny SPP už v polovici júna. Gazprom krátenie odôvodňuje technickými problémami na plynovode Nord Stream, spôsobenými sankciami voči Rusku.

SPP upokojuje

SPP sa podľa vyjadrení rafinérie podarilo zaistiť dodatočné množstvá plynu dovozom skvapalneného plynu LNG lodnými tankermi a tiež dodávkami zo Severného mora. To by malo zaistiť 65 percent spotreby pre zákazníkov spoločnosti.

Adamica dodal, že objem plynu vtlačený do zásobníkov je vzhľadom na ročné obdobie nadštandardný a spolu s pravidelnými dodávkami, a aj na základe diverzifikačného kontraktu a ďalšieho nákupu LNG, to dáva SPP dostatok optimizmu, že zimnú sezónu 2022/2023 zvládne bez obmedzovania dodávok pre zákazníkov.

Gazprom si nerezervoval ďalšiu kapacitu na tranzit plynu do Európy od októbra

Agentúra Reuters pritom informovala, že ruský energetický gigant Gazprom si nerezervoval tranzitnú kapacitu na export plynu cez plynovod Jamal-Európa na 12 mesiacov od 1. októbra 2022. Ukázali to v pondelok výsledky aukcie.

A Gazprom si nerezervoval tiež dodatočnú kapacitu na tranzit plynu do Európy cez ukrajinskú stanicu Sudža na obdobie od októbra 2022 do septembra 2023 alebo cez Veľké Kapušany na slovensko-ukrajinskej hranici na rovnaké obdobie.

Agentúra Bloomberg v pondelok v separátnej správe s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Gazpromu uviedla, že spoločnosť navrhuje rozšírenie požiadavky na platby v rubľoch aj za dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) z Ruska. Nie je jasné, či Kremeľ o takomto pláne uvažuje, ale môže to byť ďalšia rana pre Európu, čím sa ešte zintenzívni súboj o dodávky LNG medzi tzv. starým kontinentom a Áziou.

(tasr, ste)


Ďalšie články