Ukrajincom robíme medvediu službu. Treba čestne zhodnotiť situáciu. Aj to o ruskej invázii zaznieva vo Washingtone

117. deò ruskej invázie na Ukrajinu

Vo Washingtone rastie rozkol medzi analytikmi a americkými vládnymi predstaviteľmi a zákonodarcami. Zatiaľ čo niektorí sa pýtajú, či americkí predstavitelia nevykreslili vývoj vojny na Ukrajine príliš ružovo, iní tvrdia, že Kyjev môže vyhrať, ak mu Západ viac pomôže.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v pondelok na stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom informoval, že operácia na prevzatie kontroly nad Luhanskou oblasťou sa v nedeľu „zavŕšila oslobodením jedného z najväčších miest Luhanskej ľudovej republiky – mesta Lysyčansk“.

Ruské jednotky tak obsadili celú Luhanskú oblasť na východe Ukrajiny, ktorá je bohatá na nerastné suroviny. Jednoznačne ide o významný míľnik vo vývoji invázie.

Šojgu navyše dodal, že Moskva sa s obsadením jednej separatistickej republiky neuspokojí a pokračuje v takzvanej špeciálnej vojenskej operácii. Kremeľ už dávnejšie avizoval, že bezpodmienečnou prioritou Ruska je oslobodenie Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré uznáva Ruská federácia za nezávislé štáty.

Stratégia unaviť Rusov sa nemusí podariť

Vďaka zmene vojenskej stratégie existuje šanca, že sa to podarí. Zatiaľ čo ťaženie na Kyjev Rusom nevyšlo, lebo podcenili ochotu Ukrajiny bojovať a rýchlo preťažili svoje jednotky, teraz ruské sily postupujú vďaka intenzívnej delostreleckej paľbe a víťazia.

Krajina medveďa osekáva územnú celistvosť Ukrajiny, ale z Kyjeva rozhodne nepočuť rezignáciu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na pondelok v reakcii na najnovší vývoj na bojiskách povedal, že Ukrajina sa ničoho nevzdáva a územia, o ktoré prišla, získa späť vďaka taktike a dodávkam moderných zbraní.

Ukrajinská armáda sa vraj postupne posúva vpred – tak v Charkovskej oblasti, ako aj v Chersonskej oblasti i na mori, čoho dobrým príkladom je Hadí ostrov, odkiaľ Rusko minulý štvrtok stiahlo svoje sily. „Príde deň, keď to isté povieme o Donbase,“ konštatoval Zelenskyj.

Ukrajinskí predstavitelia tvrdia, že ich cieľom je unaviť Rusov tým, že ich prinútia bojovať o mestá, ako sa to stalo v Severodonecku a v menšej miere v Lysyčansku. Ukrajinskí predstavitelia odhadujú, že ich sily denne stratia stovky vojakov, ruské straty sú podľa západných rozviedok na podobnej úrovni.

Začína sa však objavovať skepsa, či sa ruské vojská skutočne unavia, keďže obsadili obe mestá a teraz sú v pozícii postúpiť ďalej na juhozápad.

Spojené štáty posilňujú vojenskú podporu Ukrajiny

Americký prezident Joe Biden minulý štvrtok na samite NATO v Madride sľúbil, že kremeľská invázia „sa neskončí ruskou porážkou Ukrajiny na Ukrajine“.

„Budeme sa držať Ukrajiny a celá Aliancia sa bude držať Ukrajiny tak dlho, ako to bude potrebné, aby sme sa uistili, že nebudú porazení,“ povedal najdôležitejší muž Spojených štátov.

Biden tiež dodal, že americkí vodiči budú nútení znášať náklady na zvýšené ceny benzínu spôsobené ruskou inváziou, „tak dlho, ako to bude potrebné“. „Rusko v skutočnosti nemôže poraziť Ukrajinu a pohnúť sa za Ukrajinu. Toto je kritická, kritická pozícia pre svet,“ povedal šéf Bieleho domu s tým, že USA pošlú do Európy ďalších vojakov a techniku na posilnenie obrany na pevnine, vo vzduchu i na mori. 

Na snímke sa hasiči snažia uhasiť požiar zničenej budovy v meste Lysyčansk v Luhanskej oblasti 3. júla 2022. Foto: TASR/AP

Aj vedúci predstavitelia NATO naďalej rázne odsudzujú Putinovu inváziu a minulú stredu prijali novú strategickú koncepciu. Tá označila Rusko za „najvýznamnejšiu a priamu hrozbu pre bezpečnosť spojencov a pre mier a stabilitu v euroatlantickej oblasti“.

Zatiaľ čo politická podpora Západu pretrváva, verejný aj odborný diskurz sa za veľkou mlákou začína meniť. Nastupujú obavy, či front u nášho východného suseda nebude len trpkou spomienkou na miliardové dodávky zbraní, ktoré nesplnili účel.

Západ tají, že by mohol robiť ešte viac

Denník The Washington Post publikoval cez víkend článok, v ktorom autori Dan Lamothe a Karoun Demirjianová opisujú rozkol medzi analytikmi a americkými vládnymi predstaviteľmi a zákonodarcami. Zatiaľ čo niektorí sa pýtajú, či americkí predstavitelia nevykreslili vývoj vojny na Ukrajine príliš ružovo, iní tvrdia, že Kyjev môže vyhrať, ak mu Západ viac pomôže.

Americkí predstavitelia podľa autorov ruské zisky na východe Ukrajiny bagatelizovali, zdôrazňujúc významný počet ruských vojenských obetí, ktoré boli výsledkom. Nezávislé odhady však naznačujú, že na každej strane sú desiatky tisíc zabitých a zranených vojakov.

Pentagón do značnej miery odmietol verejne diskutovať o svojom hodnotení týchto čísel. „Jednoducho nebudeme robiť odhad škôd v boji alebo spravodajskú prácu pre Rusko. Myslím si však, že sme diskutovali o tom, čo môžeme, keď je to poznateľné, preukázateľné a objektívne,“ uviedol hovorca Pentagónu Todd Breasseale.

Od 24. februára venovala Bidenova administratíva Ukrajine zbrane a inú bezpečnostnú pomoc v hodnote takmer sedem miliárd dolárov. Niekoľko pozorovateľov uviedlo, že Pentagón občas zatajuje informácie, ktoré by ukrajinských partnerov nepotešili. Ani podpora Spojených štátov nie je bezhraničná.

Napríklad Kori Schakeová, riaditeľka zahraničnej a obrannej politiky na konzervatívnom American Enterprise Institute, kritizovala chválenkárstvo predstaviteľov Pentagónu o tom, aké množstvo a typ zbraní poskytli Kyjevu. Vynechávajú vraj fakt, že Spojené štáty by mohli poslať ešte viac zbraní a rýchlejšie. „Náš pocit sebauspokojenia, samoľúbosti a sebadôvery je v skutočnosti pre Ukrajinu medveďou službou,“ povedala Schakeová s ostrou výčitkou, že takéto sebauspokojenie je „prakticky a morálne podozrivé“.

Kyjev medzičasom od Západu intenzívne žiada, aby Ukrajine rýchlejšie posielal väčšie množstvo a silnejšie zbrane a vojenskú techniku.

Rokujte s Ruskom, lebo prehrávate

Druhá časť analytikov zdieľa názor bývalého amerického ministra zahraničných vecí Henryho Kissingera, ktorý na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vyhlásil, že Ukrajina by mala byť pripravená vzdať sa časti svojho územia

Benjamin Friedman, politický riaditeľ spoločnosti Defense Priorities, uviedol, že deklarovaný cieľ Ukrajiny vytlačiť ruské sily sa zdá „čoraz nereálnejší“ a že Bidenova administratíva musí urobiť viac, aby tlačila na Ukrajinu, aby rokovala s Ruskom a usilovala sa o politické urovnanie.

„Nikto nechce, aby sa vzdali územia, alebo sotva niekto chce, aby sa vzdali územia. Musíte však čestne zhodnotiť situáciu a povedať, že vymieňate mier za územie. Myslím si, že by sme mali urobiť viac, aby sme na nich tlačili, a myslím si, že robíme medvediu službu nielen bežným Ukrajincom, ale v menšej miere aj Američanom a všetkým ostatným, ktorí majú pre vojnu ekonomické problémy,“ povedal Friedman.

Bidenova administratíva podľa neho otvorenejšie nehodnotí ukrajinské straty, lebo by to Rusku mohlo pomôcť. „Je prirodzené nekritizovať ľudí, po boku ktorých bojujete, a určite nie verejne,“ vysvetľuje Friedman.

Aký je diplomatický plán, pýtajú sa demokrati Bidena

Tvárou v tvár ruským vojenským ziskom neostáva v podpore napadnutej Ukrajiny jednotný ani Kapitol.

Republikán Peter Meijer, ktorý slúžil v armádnych spravodajských jednotkách, tvrdí, že Pentagón nemá najlepšie skúsenosti s poskytovaním presných analytických vyhlásení americkej verejnosti. Pri zdieľaní spravodajských informácií smerom k vysokým americkým predstaviteľom sa vraj pravda môže „zmierňovať, aby bola čo najmenej neškodná“.

Kongresman Michael Waltz použil paralelu z obdobia minuloročnej evakuácie z Afganistanu, keď Bidenova administratíva zdôrazňovala, koľko lietadiel s evakuovanými boli schopní denne presunúť, ale často bagatelizovala „celkový strategický debakel“. Tisíce afganských tlmočníkov a ďalších spojencov zostali nakoniec v Afganistane po tom, čo militantné hnutie Taliban nečakane rýchlo prevzalo moc v krajine.

Podľa Waltza má Pentagón veľmi dobrý prehľad o tom, kde sa na bojisku nachádzajú americké tanky, lode a lietadlá. Ťažšie však možno posúdiť pravosť informácií z ukrajinského ministerstva obrany o tom, ako sa používajú zbrane, ktoré poskytujú Spojené štáty, ako rýchlo sa odpaľuje munícia a či nejaká munícia mizne na čiernom trhu v dôsledku korupcie.

Biden začína čeliť aj kritike zo strany demokratov. Kongresman Ro Khanna sa vyjadril, že hoci tlieska cieľu súčasnej administratívy zastaviť Rusko v ovládnutí Kyjeva, Spojené štáty nemôžu rezignovať na „dlhotrvajúci, nikdy nekončiaci konflikt, ktorý spôsobuje zmätok v americkej a globálnej ekonomike”.

„Verím, že by sme mali vyhlásiť za víťazné úsilie prezidenta postaviť sa za suverénnu Ukrajinu. Mali by sme povedať, že sme vyhrali. Rusi prehrali. Nedosiahli svoj základný cieľ,“ povedal Khanna. Demokrati podľa neho nerezignujú na podporu Ukrajiny za každú cenu: „Ľudia nechcú vidieť rezignovaný postoj, že to bude pokračovať, kým to bude pokračovať. Aký je plán na diplomatickom fronte?“


Ďalšie články