Heger: Vláda sa nesmie rozpadnúť

72. rokovanie vlády SR Igor Matovič, Eduard Heger a Richard Sulík. Foto: Martin Baumann/TASR

Vláda sa nesmie rozpadnúť. V relácii RTVS Sobotné dialógy to zdôraznil premiér Eduard Heger. Koaličným partnerom predstavil reformu fungovania koaličnej rady. Minister zdravotníctva má stále jeho dôveru.

“Nesmie sa rozbiť vláda. My si nemôžme dovoliť mať kratšie volebné obdobie. Investujem do rokovaní. Budúci týždeň bude kľúčové rokovanie v koalícii. Buďme rozvážni. Emócie sa musia schladiť,“ povedal Heger s tým, že chce partnerom predstaviť reformu koalície. „Bude to postavené na koaličných lídroch. Chcem poprosiť verejnosť, aby počkala a ja im všetko predstavím. Potrebujeme to vyriešiť čo najskôr,“ prezradil premiér.

Premiér predstavil koaličným partnerom reformu fungovania koaličnej rady. Chce ňou sprehľadniť procesy a priniesť viac pokoja. Heger nechcel viac svoj návrh konkretizovať. Povedal, že o ňom rokuje v koalícii. „Je to niečo, čo by mohlo priniesť viac pokoja do situácie a mohlo by to posunúť komunikáciu, aby ľudia videli výsledky, ktoré robíme,“ povedal. Naďalej bude podľa neho platiť, že jej súčasťou budú koaliční lídri, pretože na nich „je to postavené“. „Budú tam súčasne v jednom okamihu,“ dodal.

Ministra zdravotníctva Vladimír Lengvarský odvolať nechce. „Minister zdravotníctva má moju dôveru. Ak nebude mať, tak to prvému poviem jemu. Potom to poviem pani prezidentke, a potom verejnosti. A keď to neoznamujem, tak áno, všetci ministri majú moju dôveru. Trošku ma vyrušili dáta k plánu reformy nemocníc, ale dopracoval to, a som spokojný,“ povedal v relácii RTVS Sobotné dialógy predseda slovenskej vlády.

Niektoré domácnosti možno podľa slov predsedu vlády dostanú pre zvyšovanie cien energií energetické šeky. „Zatiaľ to podľa mňa nie je potrebné, ale možno pre niektoré skupiny nejaké energetické šeky pripravíme. Budeme verejnosť informovať,“ povedal Heger, ktorý nie je za znižovanie daní napríklad na pohonné látky. „V Maďarsku zastropovali ceny a zrazu si nemohli kúpiť pohonné látky. Čiže takto sa to robiť nedá. My sme si povedali, že dávame radšej peniaze ľuďom do ruky,“ dodal premiér.

(sita, tasr, haj)


Ďalšie články