V anglickej lige sa stretne vlaňajší majstrovský Liverpool s prvým Manchestrom

IMG_7303 2 Mohamed Salah oslavuje svoj gól do siete Manchestru United v ostatnom vzájomnom zápase v januári 2020. Foto: Instagram/liverpoolfc

Šláger anglickej futbalovej Premier League nás čaká v túto nedeľu na Anfield Road. Duel historicky dvoch najúspešnejších ostrovných klubov ich po dlhšej dobe zastihne na čele tabuľky. Anglická liga sa po víkende preklopí do druhej polovice.

Zarobené máme na zaujímavý ročník. Líder z Manchestru stratil už po sedemnástich kolách toľko bodov, čo majstrovský Liverpool za celú uplynulú sezónu. Rozdiel medzi prvým a šiestym je len šesť bodov. Najvyššie ambície majú oba manchesterské tímy, obhajca z Liverpoolu i londýnsky Tottenham. Poradie môžu premiešať i Leicester, Everton či v nečakanej forme hrajúci Southampton a Aston Villa.

COVID-19 zase šarapatí

Koronavírus odkrojil z programu kola jeden zápas. Pre nákazu viacerých hráčov z kádra Aston Villy preložili jej nedeľňajší zápas s piatym Evertonom. Nový termín stanovili na 23. januára. To padlo vhod trénerovi Carlovi Ancelottimu, ktorý prišiel o svojho najlepšieho strelca Calverta-Lewina. Dvadsaťtriročný Angličan sa s jedenástimi zásahmi delí o tretiu priečku v hitparáde ligových kanonierov. Ancelotti pre Skysport uviedol, že „nejde o veľký problém, chceme ho ale chrániť, kým nebude stopercentne v poriadku.“

Dominic Calvert-Lewin s jedenástimi gólmi ťahá Everton. Foto: instagram/domcalvertlewin

Zranená achilovka Calwerta-Levina vydesila fanúšikov Evertonu. „Karamelky“ sľubne vstúpili do sezóny, na čelo strácajú len štyri body a mladý útočník má na tom zásadný podiel. V devätnástich štartoch vo všetkých súťažiach zaznamenal štrnásť gólov, kým druhý najlepší strelec Evertonu Richarlison ich dal len päť. Ďalší útočník Turek Cenk Tosun je, zdá sa, z formy, a tak na modrej strane Liverpoolu pre istotu monitorujú situáciu na hráčskom trhu.

Súboj titanov

Druhý Liverpool privíta vedúci Manchester United. História north-west derby sa píše od roku 1895, keď sa tímy vzdialené od seba len 56 kilometrov stretli ešte v druhej divízii. Odvtedy si pripísali spolu tridsaťdeväť titulov (devätnásť Liverpool a dvadsať Mancester United), a sú tak suverénne najúspešnejšími anglickými klubmi. Tretí, londýnsky Arsenal sa hrdí trinástimi titulmi. 

Len v lige má north-west derby za sebou 174 kapitol, o niečo úspešnejší je v nich celok z Manchestru. Vyhral 68-krát, 57-krát sa tešil Liverpool, v 49 prípadoch sa zrodila remíza. Červení diabli ťažia najmä z éry Premier League po roku 1992. Tej dominujú s trinástimi primátmi, ktoré majú rukopis legendárneho trénera sira Alexa Fergusona. Pre Liverpool to bolo, naopak, obdobie suchôt bez úspechu, pričom prekliatie zlomili Reds až minuloročným titulom, ktorý prišiel po tridsiatich rokoch čakania. V minulej sezóne sa na Old Trafforde zrodila remíza 1:1, doma na Anfield dominoval Liverpool, keď vyhral 2:0 po góloch van Dijka a Salaha.

Pred rokom sa v north-west derby tešil Liverpool. Zdroj: Youtube

Liverpool so zreniami a mimo optimálnej formy

Pred prvým tohtosezónnym meraním sa majú viac vrások na čele v Liverpoole. Dlhodobo sa musia zaobísť bez stabilných členov zostavy ako Van Dijk, Gomez, Jota či Keita. Ľahšie svalové zranenie hlási aj Matip. V Machcestri sa, naopak, tešia z návratu Lindelöfa a do formy sa dostávajú Martial a Pogba. Práve najdrahší hráč v Premier League Paul Pogba strelil jediný gól Manchestru v Burnley, rozhodol tak o zisku troch bodov a posune „Red devils“ na čelo ligového pelotónu.

United nezačali sezónu slávne, ale ich posledná prehra v lige s Arsenalom je zo začiatku novembra. Pod Solskjearom sa triasla stolička po zúfalom vypadnutí z Ligy majstrov, no odvtedy jeho zverenci začali zbierať body veľmi spoľahlivo. Herne síce nedominovali, no podarilo sa im viacero zvratov a väčšinou vyhrávali len o gól. Neprehrali jedenásť zápasov v rade a v deviatich z nich bodovali naplno. Za zmienku stojí aj ich dominancia na ihriskách súperov. Z ôsmich zápasov v siedmich vyhrali a body stratili len po decembrovej remíze v Leicestri. 

Portugalský tvorca hry Manchestru United Bruno Fernandes. Foto: Instagram/manchesterunited

Naopak, v optimálnej forme nie sú zverenci nemeckého trénera Kloppa. Liverpool sa dlho doťahoval o líderskú pozíciu s Tottenhamom. Keď ho porazil vo vzájomnom dueli 2:1 a pridal k tomu demoláciu Crystal Palace 7:0 na jeho ihrisku, zdalo sa, že Klopp našiel odpoveď na viaceré citlivé straty v kádri. Potom však prišli remízy s nevýrazným Newcastlom a West Bromom a dokonca prehra s motivovaným Southamptonom, čo na dotiahnutie využili najmä oba manchesterské celky.

Forma teda hovorí pre Solskjearov tím, ak sa však Kloppovi podarí vypojiť z hry tvorcu United Bruna Fernandesa, nebudú Reds bez šance. Salah je s trinástimi gólmi stále najlepším strelcom ligy a spolu s Maném a Firminhom má Liverpool smerom dopredu viac opcií. Pre Reds hovorí aj väčšia zohratosť a viac odohratých náročných duelov.

V sobotu najmä o záchranu

Sobotňajší program bude patriť najmä celkom z dolnej polovice tabuľky, kde sa už rysuje pätica, ktorá bude bojovať o prežitie v najvyššej súťaži. Z nej West Brom cestuje do Wolwerhamptonu, Brighton do Leedsu a Burnley na ihrisko West Hamu.

Ďalší tím spod čiary zostupu Fulham privíta v londýnskom derby trápiacu sa Chelsea. Fulham začal zbierať bodíky po sérii piatich remíz, keď v nich neinkasoval nikdy viac ako jeden gól. Preto zrejme slovenský gólman Marek Rodák bude svojich spoluhráčov sledovať znovu len z lavičky.

V jedinom zápase o pohárové priečky privíta štvrtý Leicester siedmy Southampton.

Nedeľa v znamení ašpirantov na titul

Okrem už spomínaného zápasu na Anfield Road sa na ihrisku posledného Sheffieldu predstaví Tottenham a Manchester City privíta Crystal Palace. Sheffield bude chcieť nadviazať na svoju doposiaľ jedinú výhru z posledného kola proti Newcastlu. Proti bude iste José Mourinho, ktorého tímu sa od decembra nedarí. V šiestich zápasoch si zapísal len jednu výhru a tri remízy, čo znamenalo zosun z prvej priečky na aktuálnu šiestu.

Naopak, do boja o titul sa hlási Manchester City. Naposledy prehral koncom novembra práve s Tottenhamom, odvtedy ťahá sériu ôsmich zápasov bez prehry a je už tretí so štvorbodovou stratou na vedúceho mestského rivala.

Slovenských brankárov v akcii zrejme neuvidíme

V pondelkovej dohrávke privíta londýnsky Arsenal Newcastle. Slovenských fanúšikov bude zaujímať najmä zostava Strák, do kádra ktorých sa po polročnom zranení vrátil ďalší slovenský brankár Martin Dúbravka. Ten si už pripísal štart proti Arsenalu v pohári.

Martin Dúbravka sa vrátil do kádra Newcastlu po polročnej pauze vynútenej zranením. Foto: Instagram/martindubravka

Keďže problémom Newcastlu je najmä jalová ofenzíva, ktorá nič nevymyslela ani na ihrisku suverénne posledného Sheffieldu, je pravdepodobné, že dôveru v bráne dostane Dúbravkov konkurent a doterajšia jednotka Carl Darlow.

Všetky zápasy anglickej Premier League ponúka naživo stanica Premier Sport.


Ďalšie články