Navaľnyj tvrdí, že vo väzení musí hodiny sedieť pod portrétom Putina

Alexej Navaľnyj na súde v Moskve 20. februára 2021. Foto: TASR/AP Alexej Navaľnyj na súde v Moskve 20. februára 2021. Foto: TASR/AP

Väznený ruský opozičný politik a kritik Kremľa Alexej Navaľnyj v piatok povedal, že ho vo väzení nútene podrobujú rôznym „osvetovým aktivitám“, napríklad niekoľkohodinovému sedeniu pred portrétom šéfa Kremľa Vladimira Putina. Informuje o tom agentúra AFP.

Navaľného blízki spolupracovníci vrátane Leonida Volkova a jeho hovorkyne Kiry Jarmyšovej označili tieto praktiky za formu mučenia.

Alexeja Navaľného v polovici júna previezli z väznice v meste Pokrov do trestaneckej kolónie s prísnym režimom v meste Melechov vo Vladimirskej oblasti, ktorú jeho spojenci označujú za „jedno z najdesivejších ruských väzení“.

Navaľnyj v príspevku na Facebooku opísal, že v novom väzení, kam ho presunuli, musí päť dní v týždni sedem hodín šiť. „Po práci musíte naďalej sedieť – niekoľko hodín na drevenej lavici pod portrétom Putina,“ uviedol s tým, že „toto sa nazýva osvetové  aktivity“. Dodal tiež, že na takejto lavici musel sedieť dokonca aj v nedeľu, keď má voľno – a to desať hodín.

Novú väznicu charakterizoval ako „väzenie v rámci väzenia“ a priblížil, že jeho spoluväzňami sú odsúdení vrahovia. Barak, v ktorom ho držia, je podľa jeho slov obohnaný šesťmetrovým plotom.

Súd 22. marca odsúdil Alexeja Navaľného na deväť rokov väzenia na základe obvinení z podvodu a pohŕdania súdom. Moskovský mestský súd tento verdikt 24. mája potvrdil.

Navaľnyj, jeden z najostrejších kritikov šéfa Kremľa, v roku 2020 takmer neprežil pokus o otravu nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. Z tohto činu obvinil ruské orgány, Kremeľ však akúkoľvek zodpovednosť – ako je obvyklé v podobných prípadoch – poprel.

(tasr, ste)


Ďalšie články