Hlavné správy sú po štyroch mesiacoch späť. Zrejme nie nadlho

HSSSS Foto: Archív

Hlavné správy sú po niekoľkomesačnej odmlke opäť dostupné, hoci zrejme nie nadlho. Portál za svojím vypnutím vidí neschopnosť vlády zniesť kritiku, Národný bezpečnostný úrad hovorí o potrebe nového konania.

Po štyroch mesiacoch nútenej prestávky je spravodajský portál Hlavné správy opäť dostupný. V redakčnom článku k obnoveniu svojej činnosti však predpokladá, že nebude fungovať dlho a príde k jeho opätovnému vypnutiu.

„Ak by sa tak aj náhodou nestalo, náš rozbeh bude dlhší. Na Hlavných správach v čase vypnutia pracovalo a spolupracovalo 37 ľudí, ktorých sme museli uvoľniť. Mnohí z nich si už našli nové zamestnania. Nebude pre nás jednoduché znova sformovať redakciu,“ píšu Hlavné správy.

Podľa informácií denníka Postoj, ktoré priniesol vo štvrtok, sa Hlavné správy usilujú pripraviť projekt, ktorý bude hostingovo pokrývať spoločnosť mimo Slovenska a dokonca mimo Európskej únie, aby sa vyhli rizikám zablokovania.

Budú či nebudú fungovať?

Na stránke portálu aktuálne svieti viacero nových článkov. Ide však prevažne o prevzaté agentúrne texty, čo potvrdzuje, že projekt Košičana Róberta Sopka funguje iba v obmedzenom pro forma režime.

K zablokovaniu Hlavných správ pristúpil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) krátko po začiatku vojny na Ukrajine, údajne z dôvodu šírenia takzvaného škodlivého obsahu. Spolu s Hlavnými správami padol aj Armádny magazín, Hlavný denník a Infovojna.

„Reálny dôvod bola skôr neschopnosť tejto vlády a prezidentky uniesť kritiku. Tak úbohú vládu ako súčasná, Slovensko ešte v svojej histórii nemalo,“ bránia sa v spomínanom novom texte Hlavné správy.

Transparentnosť rozhodovania NBÚ bola predmetom kritiky z viacerých strán, dokonca aj z médií, ktoré na boji s dezinformáciami stavajú nezanedbateľnú časť svojej agendy. Výhrady padali aj zo strany mimovládnej organizácie Transparency International.

Štát však svojvôľu v rozhodovaní odmietol. „Aby sme sa zbytočne netočili okolo poučiek, bol by som nerád, keby bola na verejnosti predstava, že my sa rozhodneme vypnúť nejakú stránku pre nič za nič. Nejde o žiadne politické, ale bezpečnostné rozhodnutia,“ povedal v rozhovore pre Štandard šéf NBÚ Roman Konečný.

NBÚ na svojom webe aktuálne uvádza, že „momentálne nie je v platnosti žiadne rozhodnutie o blokovaní v zmysle zákona o kybernetickej bezpečnosti“. Nie je preto vylúčené, že sa vrátia aj ostatné blokované médiá.

Štát chce právomoc natrvalo

K zablokovaniu Hlavných správ prišlo na základe novely zákona o kybernetickej bezpečnosti. Možnosť blokovania webov mala pôvodne platiť do konca júna, no parlament v polovici minulého mesiaca rozhodol o posunutí dátumu do konca septembra.

„Novela nezohľadnila prechodné ustanovenie, teda nepredĺžila platnosť súčasných rozhodnutí, a preto je v prípade daných subjektov potrebné nové konanie,“ doplnil hovorca NBÚ Peter Habara. Zrejme práve absencia nového konania umožňuje Hlavným správam fungovať.

Štát paralelne s tým pracuje na osobitnej novele, na základe ktorej má rozhodnutiu predchádzať odôvodnený návrh, blokovanie webov by sa malo uskutočňovať iba v rozsahu nevyhnutnom na dosiahnutie požadovaného cieľa a realitou má byť aj povinnosť zverejňovať rozhodnutia, ako aj informáciu o zrušení rozhodnutia o blokovaní.

Do procesu rozhodovania by mal byť po početných námietkach zapojený aj súd. Pred ním by sa mohol prevádzkovateľ zablokovanej stránky obhajovať v zrýchlenom konaní. Nešlo by však o dočasné blokovanie ako v súčasnosti, ale verdikt by bol trvalý.


Ďalšie články