EÚ prvýkrát doviezla viac plynu z USA ako z Ruska. Nemci prišli so zaujímavým nápadom pre Nord Stream 2

Nemecký regulaèný úrad pozastavil proces schva¾ovania projektu Severný prúd 2 Schéma plynovodu Nord Stream 2. FOTO TASR/AP

V júni prišlo tankermi z USA viac plynu do Európy ako plynovodmi z Ruska. Niektoré štáty sa od ruského plynu odpájajú úplne, ďalšie diverzifikujú dodávky. Nemecko chce využiť nedostavaný plynovod.

Ešte na začiatku roka nepredstaviteľné sa za štyri mesiace stalo realitou. Európska únia sa počas vojny na Ukrajine čiastočne odklonila od ruského plynu. Hoci ho dováža naďalej, niektoré štáty sa od neho odstrihli úplne (Bulharsko, Poľsko, pobaltské štáty, Fínsko) a ďalšie vrátane Slovenska dodávky diverzifikujú.

EÚ sa po ruskej invázii na Ukrajinu rozhodla, že dovoz plynu z východu zmenší o dve tretiny. Pre porovnanie, vlani v januári dovážala Únia z Ruska 47 percent plynu, v januári 2021 to bolo už len 28 percent, informuje think tank Bruegel.

K tomu pripočítajme výpadky dodávok plynovodmi. Gazprom tvrdí, že príčinou nižšieho prepravovaného objemu cez Nord Stream 1 sú technické problémy. Nemci tomu neveria a považujú to za politické rozhodnutie. Obávajú sa, že pôvodný tok plynu už Rusi neobnovia.

Prím hrá skvapalnený plyn

Namiesto plynovodov sa EÚ čoraz viac orientuje na skvapalnený plyn (LNG) z tankerov, ktoré najviac prúdia z USA, ale aj z Kataru, Alžírska, Nigérie a Ruska. Áno, aj ono vyváža LNG, najviac do Japonska a Belgicka.

V júni sa prvýkrát stalo, že EÚ doviezla viac LNG plynu tankermi ako cez plynovody z Ruska. Poukázala na to Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Ako sme písali vyššie, môže za to znižovanie európskeho dopytu aj znížené ruské dodávky. Na druhej strane je to v súlade s trendom, ktorý postupne čaká členské štáty Únie.

Slovensko ešte vlani dovážalo takmer všetok plyn z Ruska. V máji minister hospodárstva Richard Sulík oznámil, že dovoz plynu bude po novom diverzifikovaný. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) oznámil, že z Nórska (zo Severného mora) dovezieme 32 percent plynu, 34 percent zas príde v podobe LNG, najviac cez terminál v Chorvátsku, len zvyšná tretina plynu bude z Ruska.

Plynovod ako plynovod

So zaujímavým návrhom prišlo Nemecko. Na spracovanie LNG sú potrebné terminály, ktoré sú buď na súši, alebo priamo na mori. Berlín zareagoval na ruskú vojnu tak, že tesne pred dokončením zablokoval otvorenie plynovodu Nord Stream 2.

Krok vyvolal napätie vo vzťahoch s Ruskom a Nemci ho pociťujú aj ekonomicky, spúšťajú ďalšie uhoľné elektrárne a budujú LNG terminály. Berlín chce postaviť rovno štyri v Baltskom mori v rámci vlastných výsostných vôd, previesť na nich plyn z tekutého do plynného skupenstva a vyvlastniť časť tohto plynovodu. Cez Nord Stream 2 by potom tiekol plyn z amerických tankerov.

Podľa Ruska by to mohol byť právny problém. Vyvlastňovanie zahraničných firiem môže privodiť zdĺhavé súdne spory a medzinárodné arbitráže.


Ďalšie články