Tipy na víkend: Začínajú premietať letné kiná, opera Peter a Lucia a odporúčanie na film z Netflixu

Premietanie veèerného filmu v Amfiteátri pri Štrkoveckom jazere Letné kino Art kino BAX. Foto: TASR/Pavol Zachar

Pravidelný prehľad z ponuky filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

PIATOK

Film nakrútený podľa skutočných udalostí, ktoré sa odohrali v roku 1975 vo Francúzsku. Sudcu Pierra Michela premiestnia do Marseille, kam prichádza s celou rodinou. Dostáva na stôl prípad mafiánskej skupiny, ktorá sa zameriava hlavne na drogovú činnosť. Ak chce Michel nejaké výsledky, v južanskom francúzskom meste musí zmeniť svoje praktiky. Doteraz bol úspešný, keď sa mu podarilo odsúdiť takmer 70 priekupníkov s drogami. Film Marseillská spojka je pripravený o 22:05 na Jednotke.

Ďalším filmom, ktorý si môžete v piatok pozrieť, sú Vlastníci. V roku 2019 získal niekoľko ocenení na Českom levovi. V príbehu sa nájdu hlavne tí, ktorí bývajú v činžiakoch a majú spoločné schôdze nájomníkov bytov. Na nich sa snažia dohodnúť a rozhodnúť, ako to bude so správou budovy. Na schôdzi sa stretnú rôzne charaktery, a preto nebude núdza o vtipné momenty. Film sa začne o 22:30 na TV JOJ.

Poslednou premiérou Slovenského národného divadla bude opera Peter a Lucia. Týmto projektom operné štúdio pokračuje v tradícii uvádzania diel slovenských skladateľov. Operu Peter a Lucia skomponoval Miro Bázlik. Ide o adaptáciu známeho diela Romaina Rollanda. Konflikt na Ukrajine bol jeden z dôvodov, prečo sa tvorcovia rozhodli siahnuť po tomto diele, ktoré sa tiež odohráva v čase vojny. Premiéra opery Peter a Lucia je pripravená na piatok a nedeľu v novej budove SND.

SOBOTA

Nový dokument, ktorý prichádza do kín, je o jednom z najznámejších slovenských fotografov, ktorý svoj úspech zažil ďaleko od slovenských hraníc. Takým bol aj Dežo Hoffmann. V Amerike bol veľmi uznávaným hlavne za snímky slávnych. Bol fotografom vtedy najznámejšej kapely Beatles. Napriek vekovému rozdielu s nimi vychádzal dobre a zhotovil im najviac fotiek. Predtým ako sa stal fotografom slávnych ľudí, pracoval ako vojnový kameraman. Dokument Dežo Hoffmann – fotograf Beatles nájdete vo všetkých kinách na Slovensku.

Príchodom leta sa otvárajú brány letných kín. Namiesto tmavých miestností niekde v nákupnom centre si môžete film vychutnať pod hviezdami na čerstvom vzduchu. Letné kino v Ružinove bude premietať filmy od 5. júla každý utorok a nedeľu. Letné kino v Líščom údolí pripravilo pre návštevníkov aj deky, občerstvenie či repelenty. Filmy budú premietať každý piatok. Štvrtok si vybralo za premietací deň Letné kino na Trnavskom mýte. Na Kuchajde budú predstavenia každú stredu a sobotu. Zároveň počas týždňa môžete hlasovať za film, ktorý si chcete pozrieť.

Nový športový film Netflixu Hustle je o basketbalovom skautovi, ktorého si zahral Adam Sandler. Keď bol v Španielsku na basketbalovom ihrisku, uvidel talentovaného mladíka, ktorému sa rozhodol zmeniť život. Chce ho dostať do Ameriky a do tímu NBA. No Španiel má problémovú minulosť a o svoje miesto bude musieť tvrdo zabojovať. Film Hustle pridali na Netflix pred mesiacom a stále sa drží v prvej desiatke najsledovanejších snímok na Slovensku na Netflixe.

NEDEĽA

Mená troch afroamerických žien, Katherine Johnsonová, Dorothy Vaughanová a Mary Jacksonová, nepozná veľa ľudí, no práve ony sa zaslúžili o to, aby prvý americký astronaut John Glenn vyletel na obežnú dráhu. Výrazne tak pomohli zamiešať poradím americko-sovietskeho súboja v dobývaní vesmíru. No počas svojej práce sa stretli s veľkou nevraživosťou, či už pre svoju rasu, alebo pohlavie. Snímka Skryté čísla je pripravená o 17:45 na TV Doma.

Uznávaný lekár žije so svojou rodinou pomerne šťastný život. Všetko sa zmení, keď ho jeho maloletá pacientka obviní zo zneužívania. Skomplikuje sa to ešte viac, keď tento prípad bude vyšetrovať muž, ktorý bol v minulosti s lekárom priateľ. No keď mu lekár prebral ženu, začal ho nenávidieť. A takto by sa mu mohol aj pomstiť. Česká dráma z roku 2011 Nevinnosť odvysiela ČT2 o 22:05.

Jakub prepadol z angličtiny, preto sa teraz chystá cez prázdniny na kurz, na ktorom sa chce pripraviť na skúšku. Jeho učiteľkou má byť presne tá istá žena, ktorá ho nechala prepadnúť. Ani jeden z tohto stretnutia nie je nadšený. Jakub sa rozhodne učiteľke pomstiť, a preto jej strpčuje pobyt na kurze. Keď sa zoznámi s jej päťročným synom, rozhodne sa ho prevychovať, čo mu príde ako veľmi dobrá pomsta. No napokon sa tieto antipatie rozplynú a učiteľka Klára si s Jakubom začína rozumieť, i keď si uvedomuje, že to nebude trvať večne. Film Stretnutie v júli z roku 1978 sa začne o 16:05 na Jednotke.


Ďalšie články