Šach, pozeranie hororov či obyčajné státie. Pri spaľovaní kalórií nemusíte vypľuť dušu, zaberajú aj kuriozity

pexels-daniel-reche-3601094 Súťaž prebieha od 16. do 22. 9. Ilustračné foto. Foto: Pexels.com

Hoci je ľudské telo neuveriteľne komplexný mechanizmus, pri veci, akou je kontrola našej hmotnosti, aj tak skončíme pri jednoduchej rovnici príjem – výdaj. S príchodom letnej sezóny a formovania postavy nás, prirodzene, skôr zaujíma druhý parameter. Dobrou správou je, že naštartovať ho môžeme aj činnosťami, ktoré do predstáv o chudnutí vôbec nezapadajú.

Približne dve tretiny dospelej slovenskej populácie sú zasiahnuté nadhmotnosťou a jeden zo štyroch mužov a jedna zo štyroch žien trpí podľa štatistík obezitou, s ktorou sa spája široká škála pridružených ochorení.

Prirodzenou ambíciou mnohých z nás je preto vidieť ručičku na osobnej váhe padať smerom nadol, podľa možností čo najrýchlejšie. Chudnutie však častokrát krachuje práve na nerealistických očakávaniach, drastických diétach a prehnanom množstve vynaloženej fyzickej námahy za krátky čas.

Formovať postavu sa však v rámci možností dá aj bez potenia krvi a trestania svojich chuťových pohárikov, pričom časť odborníkov tvrdí, že pre organizmus je prirodzenejší práve pozvoľnejší postup. Okrem iného preto, že minimalizuje takzvaný jojo efekt a vytvára predpoklad pre trvalé udržanie želanej hmotnosti.

O tom, ako športovať a čo počas osobnej premeny jesť, existujú tisíce a tisíce odborných článkov, štúdií a kníh. Menej sa však hovorí o tom, že zásadné pálenie kalórií prinášajú aj každodenné činnosti, zvýšená mozgová aktivita či veci, ktorým pomáhate druhým.

Ak časť z nich zaradíte do svojho denného programu alebo zvýšite frekvenciu ich realizácie, v konečnom dôsledku môžu výrazne prispieť k tomu, že vaša celková kalorická bilancia príjem – výdaj bude záporná. A áno, chudnutie je len a len o tom. O čom je teda reč?

Foto: Pixabay.com

Šach, pozeranie hororov či obyčajné státie

Podľa Roberta Sapolského, profesora neurológie a neurochirurgie na Stanfordskej univerzite, môže šachový veľmajster počas elitného turnaja spáliť až 6-tisíc kalórií denne. Vyplýva z toho, že aj pri rekreačnom hraní bez ambície pripodobniť sa Garrimu Kasparovovi môžete počítať so stovkami kalórií.

Chôdzu vnímame ako nutnosť pri presune z bodu A do bodu B vtedy, ak k dispozícii nemáme iný druh prepravy. Prečo však o nej neuvažovať ako o prostriedku na redukciu tuku, a nie iba ako o nudnej mechanickej činnosti? Za pol hodinu chôdze vie totiž človek s hmotnosťou 72 až 82 kilogramov v závislosti od tempa chôdze spáliť 127 až 245 kalórií. Skúste pravidelnú prechádzku či venčenie psa natiahnuť na hodinu a pol, pridať fyzickú záťaž alebo mierne stúpanie a dostavia sa ešte lepšie výsledky, než vám sľúbi teleshopping.

Otužovanie a studená sprcha podľa vedeckých poznatkov stimuluje aktivitu takzvaného hnedého tuku. Ide o tukové tkanivá, ktoré spaľujú tuk a glukózu najviac zo všetkých našich tkanív. Iba 50 gramov tohto tuku dokáže spáliť za jeden deň zhruba 500 kalórií, čo predstavuje zhruba 25 kilogramov za rok.

Foto: Wikipédia

Keď sme pri chlade, určitý benefit vám môže priniesť aj pitie studenej vody. Ľudské telo totiž musí vynaložiť určité úsilie na zahriatie takejto tekutiny, čo vedie k zvýšenému spaľovaniu kalórií. Jeden pohár studenej vody sa podľa niektorých tvrdení rovná približne 25 kalóriám. Ak takýchto pohárov vypijete za deň desať, zďaleka nejde o zanedbateľný pokles. Skeptické hlasy ale hovoria iba o ôsmich kalóriách a túto metódu pokladajú za irelevantnú. Samozrejme, ani pri tejto činnosti by vás nemal opustiť rozum a je nutné pamätať na riziko teplotného šoku a prehnaný príjem tekutín, ktorý ústi do viacerých zdravotných komplikácií.

Ľudí, ktorých najlepší priateľ má štyri nohy a nehovoria pritom o svojom psovi, poteší fakt, že svoju úlohu tu zohráva aj spánok. Organizmus pri ňom dokáže odbúrať v priemere 50 kalórií za hodinu, navyše, kvalitný oddych vytvára predpoklady na vykonávanie ďalších aktivít, ktoré – ako už vieme – spaľujú kalórie.

Darovať krv síce každý deň a ani týždeň nechodíte, ale keď už sedíte v kresle na transfúznej stanici, okrem pocitu, že niekomu druhému zachraňujete život, vás môže pri srdci hriať aj to, že vaše telo poslalo na odpis kvantum energie. Vedci z Kalifornskej univerzity v San Diegu totiž zistili, že pri pol litri darovanej krvi môžete stratiť až 650 kalórií. Dietológ vám to zrejme neodporučí, ale keď nič iné, ste bohatší o jednu zaujímavosť.

Foto: Pixabay.com

Kosenie trávnika patrí medzi najpríjemnejšie práce okolo domu. Za pomerne krátky čas a bez vynaloženia väčšej námahy totiž vidieť značné výsledky. Ďalším bonusom je, že aj pri tejto činnosti vaše telo zaberá. Ako? Bez kosačky s vlastným pohonom údajne ide o 300 kalórií za hodinu. Samozrejme, podobné tvrdenia patria o mnohých domácich prácach vrátane bežného upratovania. Človek žijúci v poriadku sa teda často rovná nielen šťastný, ale aj chudší človek.

Tvrdenie, že chudnúť môžete aj pozeraním televízie znie bizarne samé o sebe. Ešte kurióznejšie sú slová, podľa ktorých miera tohto procesu závisí od žánru. A predsa sú, zdá sa, pravdivé. Podľa štúdie University of Westminster totiž pozeranie hororov pomáha odbúravať energiu. Tamojší vedci zaznamenávali srdcovú frekvenciu, príjem kyslíka a výdaj oxidu uhličitého u účastníkov experimentu a zistili, že počet spotrebovaných kalórií sa počas pozerania týchto filmov zvýšil v priemere o tretinu. Najvypuklejší nárast pozorovali pri obzvlášť desivých scénach, ktoré zvyšujú tep srdca. Na vrchole zoznamu spaľovačov kalórií sa nachádza ikonický psychologický triler The Shining s Jackom Nicholsonom z roku 1980. Diváci pri ňom spálili 184 kalórií.

Hoci je to opäť veľmi individuálne, pomôcť chudnúť vám môže aj varenie v domácom prostredí. Nie, nemáme tým na mysli kontrolu toho, čo a koľko toho na tanieri máte, ale samotný proces. Hodinová príprava jedla spáli asi 150 kalórií. Prirátajte k tomu samotný nákup potravín, ich ukladanie, prestieranie, umývanie a utieranie riadu a znie to ako pomerne výrazný krok na ceste k nerozširovaniu zárubní v domácnosti.

Stojte! Nie, to nie je rozkaz v prípade nebezpečenstva, ale ďalšia z rád, ako nepribrať. Ak vymeníte tri hodiny státia denne za tri hodiny sedenia, môžete spáliť o 120 až 210 kalórií viac než pri rovnakej dĺžke sedenia.

Hoci ho nevnímame ani ako pohyb, ale skôr ako kratochvíľu pri pive s priateľmi alebo kolegami, svoje benefity má pri chudnutí aj bowling. Je to predsa logické – opakované dvíhanie ťažkého predmetu, rýchlejšia chôdza, kombinovaný pohyb viacerých časti tela. Vďaka hraniu bowlingu sa telo za hodinu rozlúči so zhruba 270 kalóriami.

Pexels.com

Koľko si telo pýta?  

Tieto čísla sú však nič nehovoriace do momentu, pokým k nim nepridáme dva kľúčové údaje. A teda aký je odporúčaný denný kalorický príjem a koľko energie nám dodá bežná strava. Hoci sú oba parametre ťažko uchopiteľné, existujú hodnoty, od ktorých sa možno odraziť.

Muž v strednom veku a s priemernou hmotnosťou by mal podľa tabuliek prijať do 2,5-tisíca kalórií denne, žena v rovnakom prípade okolo 2-tisíc. Pri zdatnejších ľuďoch s hmotnosťou vyše sto kilogramov, ktorí ťažko fyzicky pracujú alebo na dennej báze cvičia, však nie je problém dostať sa cez hranicu 4-tisíc kalórií a viac. Presný vzorec na výpočet objemu kalórií, ktorý do seba potrebujete v priebehu 24 hodín „natankovať“, nájdete na tejto adrese.

Pokiaľ ide o to, koľko energie vám dodajú bežné potraviny a jedlá s hmotnosťou sto gramov, situácia je nasledovná: bolonské špagety – 157, šunková pizza – 275, zeleninový šalát so syrom – 76, šošovicová polievka – 110, tuniak vo vlastnej šťave – 101, praženica -166, zmrzlina – 130, káva – 12.


Ďalšie články