Z Plánu obnovy sa postavia univerzitné nemocnice na Rázsochách a v Martine

Priestranstvo, kde stála Nemocnica Rázsochy. Ilustračný záber. Foto: Matúš Zajac Priestranstvo, kde stála Nemocnica Rázsochy. Ilustračný záber. Foto: Matúš Zajac

Vláda sa na piatkovom rokovaní uzniesla splniť kroky, ku ktorým sa zaviazala v programovom vyhlásení. Z plánu obnovy sa bude financovať výstavba nemocníc na bratislavských Rázsochách a v Martine.

Konečne vieme, ktoré nemocnice sa na Slovensku postavia z Plánu obnovy. Návrhom výstavby nemocníc sa mala vláda zaoberať už skôr. Pôvodne sa predstavenie plánu očakávalo ešte v polovici júna. V piatok Vláda SR rozhodla, že zhruba 611 miliónov eur poputuje na univerzitné nemocnice v Bratislave a Martine. Postaviť sa majú do druhého kvartálu roku 2026.

„Predkladané investičné projekty sú vytvorené na účel výstavby hrubej stavby (vyhotovení ‚shell and core‘) novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave v lokalite Rázsochy a stavby vo vyhotovení ‚full fit out‘ Univerzitnej nemocnice svätého Martina v Martine,“ uviedlo ministerstvo zdravotníctva v návrhu.

Rázsochy sú nevyhnutné na výchovu nových generácií lekárov

Na rozdiel od bežných nemocníc, tie univerzitné zdokonaľujú používané liečebné postupy, čím zvyšujú kvalitu života pacientov. Vyriešiť môžu aj personálny nedostatok v slovenskom zdravotníctve. Univerzitná nemocnica v Bratislave pripravuje takmer polovice budúcich lekárov, ktorí ostanú na Slovensku. 

Nemocnica bude mať rozlohu 119 774 štvorcových metrov a 653 lôžok, ku ktorým neskôr pribudne ďalších päťsto. Lekárska obec totiž požadovala, aby mali Rázsochy aspoň 1 150 lôžok, lebo taký je európsky štandard. Jej výstavba si vyžiada zhruba 281 miliónov eur bez DPH. Nemocnica na Rázsochách už má vysúťaženého projektanta. „Proces sa ukončil koncom minulého mesiaca, v najbližšej dobe bude vystavená zmluva,“ priblížil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

Univerzitná nemocnica v Martine bude drahšia. Postavenie 660 lôžok a 19 operačných sál si vyžiada 330 miliónov eur. Zahŕňať bude vlastnú ambulantnú, diagnostickú a terapeutickú časť, samostatný trakt pre
detskú medicínu a urgentný príjem s traumacentrom uspôsobený na zmiešanú prevádzku detí a dospelých, píše sa v dokumente.

Neštátne nemocnice prídu na rad v septembri

Lengvarský už skôr ozrejmil, že uznesenie vlády spúšťa iba stavby štátnych nemocníc. Všetky ostatné projekty, ktoré sa týkajú či už stavby menších nemocníc nie v pôsobnosti štátu, alebo rekonštrukčných projektov, pôjdu cez výzvu v septembri.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) skonštatoval, že v rámci jesennej výzvy sa bude pokračovať smerom na východ. „Na jeseň oznámime ďalšie rozhodnutie o nemocniciach na východnom Slovensku, ktoré budú čerpať peniaze z plánu obnovy,“ uviedol Heger.

Napríklad košická univerzitná nemocnica by peniaze z balíka rada použila na komplexný urgentný príjem. Finančná skupina Penta, ktorá vlastní najväčšiu súkromnú sieť nemocníc na Slovensku, zas plánuje v Humennom postaviť kópiu jej nemocnice v Michalovciach, ktorú otvorila v roku 2017.

Metodika výberu projektov

Kategorizácia ústavnej zdravotnej starostlivosti. Foto: Uznesenie vlády 26042/2022

(tasr, est)


Ďalšie články