Prijímanie pre kontroverznú Pelosiovú vo Vatikáne je znak pápežovej neochoty zakazovať eucharistiu, píšu vatikanisti

000Biden_Inauguration250318753836 Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a jej manžel Paul Pelosi počas svätej omše v Katedrále apoštola Matúša. Foto: TASR/AP

Eucharistia pre kontroverznú pro-choice katolíčku Nancy Pelosiovú na pápežskej omši je najmä pre amerických vatikanistov, samozrejme, téma číslo jeden. Vatikánsky denník cituje Slovákov Róberta Letza a Petra Slepčana pri obrane pápeža Pia XII. počas druhej svetovej vojny.

To, že predsedníčka Snemovne reprezentantov v USA Nancy Pelosiová dostala na pápežskej omši prijímanie, nie je prekvapením, no možno predzvesťou, uvažujú americkí vatikanisti. Je otvorene pro-choice katolíčka a medzi Američanmi s rovnakým vierovyznaním sa vníma veľmi kontroverzne. Pre jej vytrvalú obhajobu umelého prerušenia tehotenstva, ktoré katolícka cirkev považuje za vážny hriech, jej arcibiskup San Francisca zakázal prijímať eucharistiu v domovskej arcidiecéze. „Nedostala ju doma, prišla si po ňu do Vatikánu“, kde „je vítaná“, napísali niektoré médiá, no spomínaný zákaz sa týka len územia sanfranciskej cirkevnej oblasti.

S pápežom Františkom sa pritom Pelosiová krátko osobne stretla pred bohoslužbou na sviatok rímskych patrónov svätých Petra a Pavla. Toto stretnutie plus prijímanie pre Pelosiovú vo vnútri Vatikánu boli „znakom Františkovej neochoty odmietať prijímanie“ pre ľudí vo všeobecnosti, napísala spravodajkyňa americkej agentúry AP v Ríme. Zdá sa, že incident bol „pokarhaním konzervatívnych amerických biskupov“. Tí podľa pápeža „politizovali debatu o (ne)udelení prijímania pre katolíkov vo vysokých pozíciách“, ktorí podporujú potraty a zastávajú aj iné morálne zlo.

Aj keď katolícky líder poprednej americkej demokratke sviatosť oltárnu osobne neudelil, prijala ju od jedného z kňazov, ktorí ju v Bazilike svätého Petra rozdávali.

V Spojených štátoch amerických na rozdiel od Európy je potrat stále živou témou obzvlášť po prevratnom rozhodnutí Najvyššieho súdu v USA. Ten pred týždňom zvrátil historický rozsudok v známom prípade Roe verzus Wade a vrátil otázku potratov z federálnej úrovne na jednotlivé štáty. Abortus sa teda posunul z právnickej roviny do politickej a tamojší biskupi budú zrejme nútení vyjadriť sa k (ne)udeleniu prijímania pre verejne činných katolíkov s pro-choice postojom. Ak sa rozhodnú tak ako arcibiskup v San Franciscu Salvatore Cordileone, možno čakať polemiku, no nie podporu z Vatikánu, usudzujú komentátori z USA.

Argentínsky pontifik Jorge Bergoglio pred tým varoval na spiatočnom lete z Bratislavy do Ríma v septembri 2021. Apeloval na pastoračný, nie politický prístup jednotlivých biskupov.

https://standard.sk/115492/papez-na-lete-do-rima-odpoveda-standardu-treba-jasne-hovorit-o-ockovani/

Ako sme písali, Pápežská akadémia pre život rozhodnutie Najvyššieho súdu v USA prijala pozitívne:

„Je čas na liečenie rán a nápravu sociálnych rozdielov (…) a podporu manželstiev a rodiny, kde má každá žena podporu a zdroje, ktoré potrebuje, aby priviedla svoje dieťa na tento svet v láske.“

Apelovala takisto na vhodnú sexuálnu výchovu a legislatívne opatrenia na ochranu rodiny a materstva, ako aj na „solídnu pomoc matkám, párom a nenarodenému dieťaťu“. Novinári zdôraznili vo vyhlásení akadémie hlavne vetu, ktorá vyzýva na debatu bez ideológie:

„Je dôležité znovu otvoriť neideologickú debatu o tom, aké má miesto ochrana života v občianskej spoločnosti, aby sme sa sami seba spýtali, aký typ spolužitia a spoločnosti chceme budovať.“

V polemike o vzťahu Pia XII. a Židov v druhej svetovej vojne citujú Slovákov

Americký antropológ a italianista David Kertzer získal v minulosti Pulitzerovu cenu za knihu Pápež a Mussolini: Tajná história Pia XI. a vzostup fašizmu v Európe. Práve mu vyšla publikácia o ďalšom pápežovi s názvom Pápež vo vojne: Tajná história Pia XII., Mussoliniho a Hitlera, čo vyvolalo polemiku aj vo Vatikáne. Ďalšie utajené dejiny vrhajú skôr temné svetlo na pápeža Pia XII. vo večnej debate o jeho role počas druhej svetovej vojny, voči nacizmu a prenasledovaniu Židov.

Niektorí vatikanisti však Američanovi vyčítajú „kreatívnu historiografiu“, „problematické použitie zdrojov“ a nepresnosť v dátumoch. Vatikánsky denník L’Osservatore Romano v tlačovom vydaní v tomto súvise cituje z „denníka slovenského ministra vo Vatikáne Karola Sidora“ aj dvoch slovenských autorov:

„Na príkaz Svätého Otca – čítame v dokumente, ktorý zverejnili bádatelia Róbert Letz a Peter Slepčan – sa v Generálnom dome jezuitov ukrylo vyše sto Židov a talianskych úradníkov. Rovnako v každom kláštore sa ukryjú Židia s celými svojimi rodinami.“

Podobná debata sa vedie aj o pápežovi Františkovi. Sú rôzne názory na to, ako reaguje na vojnu na Ukrajine, či je opatrný, rozvážny, či chápe problematiku a či odsudzuje agresora jasne a dostatočne. Štandard sa téme venuje v sérii článkov, naposledy tu. Latinskoamerický pápež najnovšie nepriamo obvinil Rusko z „ozbrojeného dobývania, expanzionizmu a imperializmu“.

https://standard.sk/190752/vojna-na-ukrajine-ukazala-zlyhanie-mieru-i-ludi-viacerych-cirkvi-hovori-vatikanista-ktoreho-obratil-jan-pavol-ii/

Citát týždňa

Vyberáme z vyhlásenia arcibiskupa Cordileoneho po rozhodnutí Najvyššieho súdu v USA o potrate. Jeho slová osvetľujú rozhodnutie, prečo zakázal známej pro-choice katolíčke v jeho domovskej arcidiecéze Nancy Pelosiovej pristúpiť k sviatosti oltárnej:

„Historické rozhodnutie Najvyššieho súdu by sa neudialo bez päťdesiatich rokov trpezlivej, láskyplnej a tvrdej práce ľudí všetkých vierovyznaní v rôznych oblastiach vrátane sociálnych služieb, náboženstva, práva, medicíny, kultúry, vzdelávania, politiky. Ale naša práca sa práve začala… Boj o to, že dokážeme vybudovať kultúru, ktorá rešpektuje každý ľudský život vrátane matiek v krízovom tehotenstve a detí, ktoré nosia, pokračuje. Musíme zdvojnásobiť svoje úsilie, aby sme sprevádzali ženy a páry, ktoré čelia neočakávanému alebo ťažkému tehotenstvu, ako aj ponúknuť milosrdenstvo tým, ktorí trpia následkami potratu.“


Ďalšie články