Akciové trhy svoju cenovú bublinu ešte zďaleka nevypustili. Kedy to čaká kryptomeny?

A rovno si odpoviem: skoro. Asi takto: finančné trhy sú aktuálne na ukrutnej hojdačke, ale naivnému optimizmu môže prepadnúť len niekto, kto zvolí na grafe pohybu napríklad akciových indexov dostatočne veľkú mierku. Hoci sa nám môže zdať, že jeden deň sú akcie hore a druhý dole, dlhodobý trend je nekompromisný a trhy v priemere stále ostrým tempom padajú. A niečo vám prezradím: my makroekonómovia máme vo zvyku pozerať sa na ekonomické trendy v naozaj dlhej perspektíve, niektoré trendy má dokonca zmysel skúmať aj napríklad v storočnej histórii. A tak vidíme, čo zostáva skryté tým, ktorí vidia len posledné tri dni.

newyorská burza Newyorská burza. Ilustračné foto. TASR/AP

Preto musím konštatovať, že akciové trhy ešte v priemere nepoklesli dokonca ani na úroveň, na ktorej boli na začiatku pandémie vo februári 2020, keď sa kondícia svetových ekonomík začala zhoršovať a akcie mali ísť ku dnu, pokiaľ by skutočne kopírovali kondíciu akciových spoločností a neboli umelo hnojené centrálnymi bankami. A to pritom už na začiatku pandémie na jar 2020 sa svetové hedžové fondy pripravovali na recesiu a na pády akciových trhov, pretože už v daný okamih ich považovali za prehriate. Čo z toho vyplýva? Že akciové trhy ešte svoju cenovú bublinu zďaleka nevypustili.

Lenže tak ako rast akciových trhov roztáčal špirálu nekritického optimizmu, nijako opretého o fakty, a nútil ľudí míňať, pretože sa s vlastníctvom drahých akcií cítili bohatší, tak sa zase dnes roztočila špirála presne opačná. Najmä v USA pokles cien akcií spôsobuje u spotrebiteľov pocit, že schudobneli, čo skôr či neskôr začne negatívne ovplyvňovať ich výdavky. A zastavenie spotreby znamená neochvejné zastavovanie hospodárskeho rastu.

Podobne aj v Európe je nálada nemeckých spotrebiteľov na rekordnom historickom minime. Vyplynulo to z prieskumu medzi približne dvetisíc nemeckými spotrebiteľmi vykonávaného nemeckým výskumným inštitútom GfK, ktorého výsledky zverejnili tento týždeň. Index na júl sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom znížil o 1,2 bodu na mínus 27,4 bodu. Išlo o nepopierateľný predstihový indikátor veštiaci budúci hospodársky vývoj.

A teraz sa podržte. V tejto situácii, keď ekonomiky priamočiaro smerujú k ďalšiemu zvýšeniu inflácie a ďalšiemu spomaleniu hospodárskeho rastu, prezidentka ECB Christine Lagardeová bagatelizovala obavy z recesie v eurozóne. Vyhlásila, že vraj ona a jej „tím“ sú v prípade potreby pripravení zvýšiť úrokové sadzby rýchlejším tempom, ak bude inflácia naďalej stúpať a bude nutné ju ďalej krotiť. Ak je ECB pripravená, na čo čaká? A riziko recesie bagatelizuje inštitúcia, ktorá po celý minulý rok bagatelizovala riziko inflácie a hovorila o nej ako o „dočasne mierne zvýšenej“ inflácii, na ktorú nie je potrebné reagovať?

Buď je ECB opäť dezorientovaná ako včela v zime, alebo dezorientovaná nie je, ale opäť si nechce otvorene priznať realitu. To druhé je pravdepodobnejšie. Pre nás z toho vyplýva, že do akcií je ešte stále príliš skoro vstúpiť. Ale pozor, jedna zmena by tu už predsa len bola. A to sú práve ony kryptomeny.

V ich prípade sa podľa môjho úsudku ich ocenenie už začína blížiť opodstatneným hodnotám. Čisto v porovnaní s históriou sme už na úrovniach, ktoré by mohli zodpovedať ich významu v čase pred celým pandemickým besnením. A navyše bitcoin sa čoraz viac stáva mainstreamom, čoraz viac funguje ako skutočné platidlo, má už svoju slušnú infraštruktúru vrátane bintcoinmatov alebo akceptácie od veľkých obchodníkov. Tým nehovorím, že máte investovať do bitcoinu. Je tu aj rad iných a nádejnejších kryptomien s väčším pákovým efektom, ja napríklad ako na čierneho koňa staviam na technologicky vyspelé cardano. Ale pointa je v tom, že bitcoin so svojou absolútne najväčšou trhovou kapitalizáciou udáva trend nálady. Ak by padol bitcoin, padol by celý kryptomenový svet. A na to to vážne nevyzerá.

Takže v prípade kryptomien ten, kto ich plánuje nakúpiť a niekoľko rokov ich držať, už najskôr neurobí zásadnú chybu. (Hoci teraz sa môžu mnoho rokov pokojne plaziť po dne a až potom začať rásť.)


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami