Jane's Revenge a Ruth Sent Us. Dve organizácie, ktoré beztrestne terorizujú konzervatívcov v Amerike

ilustračna Ak nie sú zabezpečené potraty, nie ste v bezpečí ani vy. Hrozby pro-liferom v Amerike. Foto: screenshot/FB

Amerika je opäť na nohách, protesty sú často vulgárne a násilné. V niečom to pripomína hnutie Black Lives Matter, ktorého priaznivci beztrestne rabovali a ničili mestá. Teraz sa podobne správajú viaceré propotratové skupiny. Pre ich besnenie sa Američania boja chodiť do kostolov a pracovníci pro-life centier do práce. Najznámejšie z nich sú Jane’s Revenge a Ruth Sent Us. O tom, odkiaľ sa vzali a prečo sú nebezpečné, píše Michal Čop.

Obe sa zhodujú na tom, že pokojné protesty nestačia. Jedna terorizuje centrá na pomoc matkám a cirkevné inštitúcie, druhá zase sudcov Najvyššieho súdu. Ak by niekto podpálil niekoľko LGBT centier a potom vydal výzvu, že ďalšie útoky budú ešte tvrdšie, americké médiá, úrady aj politici by sa išli zblázniť. Keď sa to deje voči konzervatívcom a kresťanom, prejde sa to mlčaním, aj keď sa radikálnosť stupňuje. Takto v USA pôsobia organizácie Jane’s Revenge (Pomsta Jane) a Ruth Sent Us (Poslala nás Ruth).

Jane’s revenge

Jane’s revenge je najradikálnejšou potratovou skupinou v USA. Prvé informácie o nej sa objavili na deň matiek 8. mája, keď táto skupina spáchala prvý útok na pro-life centrum s názvom Wisconsin Family Action, na ktorom rozbila okná a podpálila kanceláriu. Jej príslušníci na stenu budovy nasprejovali odkazy, ktoré sa neskôr objavovali pri všetkých ich útokoch a stali sa mottom ich hnutia. Ich odkaz je jasný: „Pokiaľ nebudú zabezpečené potraty, nebudete v bezpečí ani vy,“ bolo napísané na jednej zo stien budovy. Okrem tohto nadpisu používajú členovia tejto skupiny taktiež heslá, ako „Bola tu Jane“ alebo priamo názov skupiny „Jane’s Revenge“, teda Pomsta Jane (na čo tento názov odkazuje, o tom nižšie).

Foto: Facebook.com/Wisconsin Family Action

V ten istý deň, ako táto skupina spáchala svoj prvý násilný (podľa niektorých až teroristický, keďže jeho cieľom je vyvolať strach) čin, sa na stránke Noblogs.org, ktorá o sebe tvrdí, že spája radikálov z celého sveta, podľa CNA objavil odkaz podpísaný touto skupinou, v ktorom bolo napísané, že útok je odvetou za beztrestné útoky na potratové kliniky a lekárov vykonávajúcich potraty. O žiadnych takýchto útokoch médiá neinformovali, preto je možné predpokladať, že členovia skupiny mali na mysli modlitby pred potratovými klinikami, ktoré sa konajú na mnohých miestach v USA. V oznámení sa ďalej písalo, že tento útok bol varovaním, pričom skupina požaduje, aby sa v najbližších tridsiatich dňoch zavreli všetky pro-life centrá a kliniky v Spojených štátoch. O rovnakom vyhlásení informoval aj americký novinár Robert Evans, ktorý sa zaoberá online extrémizmom a ktorý na sociálnych sieťach uviedol, že táto informácia sa mala šíriť aj cez polosúkromnú internetovú sieť Tor.

Ako sme už na stránkach Štandardu viackrát informovali, útoky tejto skupiny na pro-life centrá po celých Spojených štátoch pokračovali a celkovo sa ich počet blíži k číslu tridsať. Tie najmiernejšie sa vyznačovali „iba“ ničením fasád budov a vyhrážajúcimi sa graffiti. Radikálnejšie k tomu pridali rozbité okná a dvere a v najhorších prípadoch boli centrá, rovnako ako v prípade Wisconsin Family Action, podpálené.

Skupina neskôr na internete uverejnila ešte dve výzvy. Prvú z nich publikovala na stránke Noblogs 30. mája, kde vyzvala na Noc hnevu, ktorá má podľa nej nastať po tom, čo Najvyšší súd vynesie rozsudok vo veci Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization. Podľa hovorcu skupiny majú vtedy vyjsť jej členovia do ulíc a prejaviť svoj hnev. V tomto posolstve skupina tiež kritizuje demonštrantov, ktorí organizujú protesty pred budovou Najvyššieho súdu, prípadne pred domami sudcov Najvyššieho súdu, a tiež Demokratickú stranu ako príliš miernych. Podľa autora výzvy je potrebná väčšia radikálnosť. 

Zničené pro-life centrum v meste Asheville. Foto: facebook/MountainAreaPregnancyServices

V druhom vyhlásení zo 14. júna sa zas skupina hlási k viacerým útokom na pro-life centrá, pričom tvrdí, že to dokazuje, že ich hrozby treba brať vážne. V tomto najradikálnejšom posolstve zároveň informuje, že ich tridsaťdňová lehota sa skončila a teraz prídu činy, ktoré nebude také ľahké vyčistiť, ako to bolo v prípade grafitov alebo zapálených priestorov. „V niektorých prípadoch bude jasné, čo sme spravili a že sme to spravili my. V iných si budete myslieť, že ste mali proste smolu, lebo nebudete vedieť, ako zasahujeme do vašich záležitostí,“ píše sa vo vyhlásení, pričom skupina sľubuje, že všetky centrá, ktoré budú zatvorené, budú od útokov ušetrené. Ostatným odkazuje, že vie, kde sídlia, a svojim podporovateľom odkazuje: „Každý s chuťou maľovať, páliť, rezať, tlačiť: teraz je ten čas.“

Až po tomto vyhlásení sa ozvala FBI, ktorá pre portál Daily Wire uviedla, že nechce uvádzať podrobnosti, no „vyšetruje sériu útokov a vyhrážok zameraných na tehotenské centrá a náboženské organizácie po celej krajine”. 

Postup úradov je pritom dlhodobo cieľom verejnej kritiky. Kyle Shideler, hlavný analytik Center for Security Policy, v relácii The World Over vysielanej 9. júna na EWTN hovoril, že úrady dlhodobo prehliadajú útoky ľavicových aktivistov a majú laxný prístup k ich zločinom. Deje sa to teraz a dialo sa to rovnako v roku 2020, keď protesty BLM prepukli v násilnosti. Podľa neho je táto skupina jasne teroristickou organizáciou, a nie združením anarchistov, keďže sa vyhráža, že ak vláda neurobí, čo chce, tak bude stupňovať svoje násilie, čo je podľa neho definíciou terorizmu. Vyzýva preto bezpečnostné úrady, aby k tejto skupine začali pristupovať seriózne, skôr ako sa niekomu niečo stane.

Shideler rovnako ako Evans sa zhodujú v tom, že o tejto skupine toho zatiaľ vieme pomerne málo. Evans predpokladá, že jej názov je odvodený od ilegálnej potratovej organizácie Jane Collaborative, ktorá v 60. a 70. rokoch minulého storočia vykonala v Chicagu a jeho okolí približne 11-tisíc nelegálnych potratov. Iná teória hovorí o tom, že organizácia odvodzuje svoj názov od Jane Roe, čo bolo krycie meno Normy McCorveyovej, ktorá svojou žalobou voči štátu Texas vymohla pre Američanky „právo na potrat“. Evans aj Shideler sa však zhodujú, že Jane’s Revenge pravdepodobne nemá centrum, ktoré by ho riadilo, ani hierarchickú štruktúru a skladá sa z viacerých od seba nezávislých buniek.

Taktiež nie je jasné, koľko členov má táto organizácia. Ich prvý list hovoril o tom, že majú členov v každom meste USA, no druhý kritizoval, že stovka ľudí toho veľa neurobí. Tretie vyhlásenie bolo akoby náborové. Zdá sa preto, že k tejto skupine sa náhodne pridávajú rôzne anarchistické a radikálne progresívne skupiny a jednotlivci. Dokazujú to aj útoky v okolí mesta Seattle v štáte Washington, ku ktorým sa prihlásila Bo Brown Memorial Cell of Jane’s Revenge, čo je bunka Jane’s Revenge nazvaná po miestnom anarchistovi, ktorý spolu s ďalšími kumpánmi v 70. rokoch prepadal miestne banky a má na svedomí aj niekoľko bombových útokov. Túto teóriu podporuje aj správa televíznej stanice Fox News, ktorá 24. júna, teda v deň, keď bol vynesený rozsudok, informovala, že k útokom na pro-life centrá vyzýva aj mnoho ďalších vandalských skupín.

Ruth Sent Us

Ďalšia skupina, ktorá beztrestne terorizuje Ameriku, sa volá Ruth Sent Us. Tá so svojimi útokmi začala rovnako ako Jane’s Revenge na deň matiek. Ruth Sent Us v tento deň vyzvala ľudí po celých Spojených štátoch, aby „demonštrovali pred alebo v kostoloch“, a tiež sa vyhrážala znesvätením eucharistie. Jej výzva spôsobila narušenie viacerých bohoslužieb naprieč Spojenými štátmi, pričom v dvoch katolíckych kostoloch boli v krátkom čase po zverejnení výzvy ukradnuté bohostánky. Prepojenie medzi Ruth Sent Us a krádežami sa nikdy nedokázalo, možno aj preto, že Ruth po veľkej mediálnej pozornosti a kritike zjemnila svoju rétoriku.

Foto: Facebook.com/Pamela Johnson

Táto organizácia je známa tým, že zverejnila adresy domov sudcov Najvyššieho súdu a organizuje tam protesty. Práve na základe informácií o adrese sudcu Kavanaugha, ktorú zverejnila Ruth, sa o adrese dozvedel aj John Roske, ktorý sa ho rozhodol zavraždiť. Roske je momentálne vo väzení a čaká na súd, pričom ak by mu bola dokázaná vina, mohol by byť odsúdený až na doživotie.

Navyše, viacerí komentátori upozorňujú na to, že protesty pred domami sudcov spĺňajú definíciu trestného činu zastrašovania sudcu, čo je federálny zločin. Niečo také nemá v histórii USA obdobu.

Rovnako protiprávne je aj narúšanie bohoslužieb či organizácia protestov na súkromných pozemkoch patriacim cirkvám, čo je tiež novinka, ktorá je beztrestná. Zdá sa, že len preto, že zákon porušujú progresívci a poškodené sú cirkvi, najčastejšie rímskokatolícka. Ak si skúsite predstaviť niečo podobné voči Židom alebo LGBT komunitám, čo by bolo rovnako neospravedlniteľné, pochopíte dvojaký meter.

https://twitter.com/Out5p0ken/status/1533568224482172928?s=20&t=bIehky48jECvYp3Iof_IFw

Po koreňoch Ruth Sent Us pátral Kevin Jones z CNA. Ten podľa registrácie ich domény zistil, že ich stránka bola založená v novembri 2020, teda dva mesiace po smrti Ruth Bader Ginsburgovej, sudkyne Najvyššieho súdu, ktorá bola veľkou zástankyňou práva na potrat, na ktorej miesto bola Senátom zvolená Amy Coney Barrettová, ktorá je odporkyňou potratov. Podľa Jonesa bol slogan Ruth Sent Us prvýkrát použitý v novembri 2020, a to pri proteste pred domom vtedajšieho (republikánskeho) vodcu väčšiny v Senáte Mitcha McConnella. Senát v tom čase schvaľoval nomináciu Coney Barrettovej na Najvyšší súd.

Popularita frázy rýchlo rástla, v októbri toho istého roku ju použili viaceré pochody žien za právo na potrat, a o rok neskôr, teda v októbri 2021, ju už Pochod žien na Floride použil ako hlavnú tému svojho podujatia.

Jones upozorňuje, že táto skupina podobne ako Jane’s Revenge skryte vyzýva k násiliu. Skupina sa k tomu prihlásila vo svojom vyhlásení z 15. mája, kde tvrdí, že masové protesty sú neúčinné a vyzýva k zámernému prekročeniu „spoločenských červených čiar“, čo považuje za efektívnejšiu cestu. Svoj boj označuje za boj proti „fašistom, extrémistom, teokracii či extrémnym katolíkom a evanjelikom“. A ten sa podľa nej musí viesť extrémnejšími spôsobmi ako pokojnými demonštráciami.

Pre Ruth Sent us je typické protestovať v kostýmoch pripomínajúcich oblečenie zo seriálu Príbeh služobníčky, ktorý u nás vysielala RTVS. Ide o prehnane zideologizovaný a filmársky nie veľmi podarený seriál, ktorý vychádza z románu Margaret Atwoodovej. Asi vás neprekvapí, že v knižnej predlohe tohto filmu hlavné protagonistky útočia na katolícku cirkev, rovnako ako ľudia z organizácie Ruth Sent Us. Tí si dokonca myslia, že svojimi kostýmami zosmiešňujú katolícku cirkev. Mimochodom, sudkyňa Ruth Bader Ginsburgová bola síce zástankyňou práva na potrat, ale tiež blízkou rodinnou priateľou sudcu Scaliu, čo je rozmer, ktorý organizácii Ruth Sent Us úplne uniká.

Ruth Sent Us je cez svojich zakladateľov a podujatia, ktoré organizuje, napojená aj na ďalšie extrémistické pro-potratové organizácie, ako napríklad Rise Up 4 Abortion Rights (Povstaňte za potratové práva), ktorá organizuje protesty, pri ktorých neraz protestujú nahé ženy, ktoré narúšajú bohoslužby či športové podujatia. Rise Up 4 Abortion Rights sa napríklad prihlásila aj k protestu, ktorý sa konal 8. mája pred Katedrálou svätého Patrika v New Yorku, ktorá je podľa nich „symbolom zotročenia žien“, pričom vo svojom vyhlásení k tomuto nechutnému divadlu uviedla, že cieľom „kresťanských fašistických šialencov“ na Najvyššom súde je zvrátiť rozhodnutie Roe verzus Wade. Jej prívrženci a prívrženkyne (tiež polonahé) narušili zápas ženskej NBA alebo zablokovali príjazdovú ulicu k hale, kde sa konalo finále NBA.

Organizáciu Rise Up 4 Abortion Rights svojho času podporila aj Hillary Clintonová, ktorá to nikdy neodvolala ani sa od nich nedištancovala. Podobne konali aj viaceré celebrity, ako napríklad Mark Ruffalo, filmový predstaviteľ Hulka, zelenej postavičky, ktorá má takú istú farbu, ako používa toto hnutie.

Beztrestnosť týchto skupín plodí ďalšie násilie

Ako už bolo naznačené, radikalizmu týchto skupín sa v Amerike – najmä v médiách – nevenuje veľká pozornosť. Typickým príkladom je informovanie o pokuse o vraždu sudcu Kavanaugha, ktorú mainstreamové médiá zľahčovali. Upozorňuje na to aj Obianuju Ekeocha, známa pro-life aktivistka, ktorá poukázala na to, že MSN pri informovaní o zadržaní útočníka, ktorý chcel sudcu zavraždiť, v titulku vôbec neuviedla, že muž tam prišiel s úmyslom vraždiť. Informuje o tom len ako o suchej správe, že muž zadržaný v prípade sudcu Kavanaugha, predtým písal textové správy svojej sestre.

https://twitter.com/obianuju/status/1536613837796950016?s=20&t=JTZrOunc3KHjBvDn0CTKGA

Osobitnou kapitolou celej situácie je nielen beztrestnosť a mlčanie médií, ale aj podpora politikov a celebrít týmto a podobným organizáciám. To sa vystupňovalo po oznámení rozhodnutia Najvyššieho súdu, keď takmer všetci politici z Demokratickej strany burcovali davy k tomu, aby „prejavili svoj hnev“. To, ako reagujú politici, ukazuje napríklad Nancy Pelosiová, katolíčka a tretia najmocnejšia politička v USA, ktorá pri otázkach na útoky na tehotenské centrá len opakuje propagandu o právach žien, ktoré sú vraj v ohrození:

Toto správanie politikov a mlčanie o útokoch voči ľuďom a organizáciám s pro-life názormi už kritizovali aj sudcovia Brett Kavanaugh, Clarence Thomas a Samuel Alito, ktorý je autorom väčšinového rozhodnutia v prípade Dobbs vs. Jackson Women’s Health Organization. Mimochodom, sudca Alito zo strachu o svoju bezpečnosť nebýva vo svojom dome, ale na neznámom mieste.

No a samozrejme, tento násilie legitimizujúci prístup vedie logicky k ďalšiemu nárastu násilia. Typickým príkladom je stránka s názvom crisispregnancycentermap.com, na ktorej sa nachádza mapa všetkých pro-life centier v USA a ktorá ich označuje za „falošné ženské zdravotnícke strediská“. Jej autorkami sú pritom profesorky (!) pôsobiace na Fakulte verejného zdravotníctva na University of Georgia. Práve túto mapu zdieľalo podľa Fox News 24. júna, teda v deň, keď bol vyhlásený rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý zrušil federálne „právo na potrat“ a vrátil právomoc rozhodovať o potratoch jednotlivým štátom USA, viacero anarchistických či teroristických skupín, ktoré vyzývali na útoky na tieto centrá.

Len za dva dni po zverejnení rozsudku boli pritom napadnuté tri takéto centrá. Teroristi z Jane’s Revenge si už dokonca trúfli aj na politikov. Ich cieľom sa stal Tim Walberg, republikán pôsobiaci v Michigane, ktorému podľa informácií Fox News rozbili okná na kancelárii, kde sídli jeho predvolebný štáb.

Taktiež pribúdajú útoky na kostoly a cirkevné objekty. Na videu nižšie možno vidieť útok na katolícky kostol svätej Lujzy v meste Bellevue vo Washingtone, ktorý sa odohral v utorok 28. júna. Podľa CNA sa v čase útoku nachádzala v adoračnej miestnosti kostola žena, ktorá na hluk vyšla na chodbu a následne zdesene utekala zamknúť dvere a zavolať pomoc, pričom útočník na ňu vulgárne pokrikoval. Vandal neskôr zdemoloval viacero dverí a zničil aj sochu Panny Márie, ktorá sa nachádzala pred kostolom, čím farnosti spôsobil škodu vo výške približne 10-tisíc dolárov.

Ak by ten istý čin vykonal na budove LGBT centra, boli by toho plné noviny, odsúdili by to všetci politici naprieč politickým spektrom a pre útočníka by žiadali exemplárny trest. No keďže on sa vyzúril na katolíckom kostole, tak to veľké médiá a progresívne elity prešli mlčaním. Zrejme by nás neprekvapilo, keby sa tento muž v progresívnych kruhoch stal hrdinom sociálnych sietí.

Otázkou ostáva, kde sa táto vlna nenávisti voči konzervatívcom, kresťanom a ochrancom života zastaví.  


Ďalšie články