Eurokomisia nevie nájsť textové správy Leyenovej so šéfom Pfizeru. Tvári sa, že je to v poriadku

Ursula von der Leyenová závod farmaceutická spoloènos Pfizer Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

O čom si písala na vrchole pandémie predsedníčka Európskej komisie so šéfom firmy Pfizer? To sa zrejme už nikdy nedozvieme, hoci dohodla obchod za desiatky miliárd eur. Eurokomisia textové správy napriek požiadavkám nenašla a ich vymazanie schvaľuje.

Ursula von der Leyenová a jej vymazané mobilné telefóny. Ešte ako nemecká ministerka obrany bola podozrivá z toho, že dohadovala tučné vládne objednávky na konzultačné služby cez mobil – bez možnosti verejnej kontroly. Keď sa o to začal zaujímať Bundestag, zistilo sa, že dáta z oboch mobilov, ktoré vo funkcii používala, sú vymazané.

Leyenovej kauza sa pretriasala, aj keď už zastávala post šéfky Európskej komisie (EK) v Bruseli. Na začiatku mandátu dokonca ešte niekoľko mesiacov používala telefón z ministerských čias. Neskôr sa ukázalo, že politička v praktikách pokračuje.

Návrat do pandémie

Všetko sa začalo vlani v apríli, keď New York Times ako prvý informoval o tom, že Ursula von der Leyenová a riaditeľ farmaceutickej firmy Pfizer Albert Bourla si vyše mesiaca písali SMS správy a telefonovali o nákupe 1,8 miliardy dávok vakcín Pfizer/BioNTech.

Bourla tvrdil, že si s predsedníčkou EK „vytvorili puto“ a „viedli hlboké diskusie založené na dôvere“.

Leyenová vo februári 2021 so šéfom Pfizeru intenzívne komunikovala v čase, keď bola pod veľkým tlakom, pretože vakcíny AstraZeneca meškali, firma sa sťažovala na problémy vo výrobe. Európa žila v lockdowne, ľudia čakali na očkovanie. Nastali spory o to, či si EK dobre nastavila zmluvu s farmaceutickou firmou, nasledoval súdny spor a debaty o vedľajších účinkoch tejto vektorovej vakcíny.

Výsledkom rozhovorov s Bourlom bola veľká objednávka vakcín u Pfizeru, ktorý bol uprednostnený na úkor ostatných výrobcov. Oficiálna cena jednej dávky bola 15,50 eura a neskôr stúpla na 19,50 eura. V prepočte teda hovoríme o obchode za 28 až 35 miliárd eur.  

Problém bol v tom, že obsah rokovaní bol pre komunikáciu cez mobil známy len Leyenovej, bez možnosti kontroly.

Veľa otázok, málo odpovedí

Po prevalení mobilných obchodných rokovaní sa o celú vec začali zaujímať novinári, verejnosť aj Európsky parlament, ktorý formálne schvaľuje zloženie EK.

Medzi prvými sa na EK obrátil novinár Alexander Fanta, chcel nahliadnuť do správ šéfky eurokomisie. Inštitúcia mu ich odmietla poskytnúť. Po intervencii európskej ombudsmanky Emily O’Reillyovej sa ukázalo, že EK si dokonca SMS správy od Leyenovej kancelárie ani nepýtala, upozorňuje Politico.

Ombudsmanka trvala na tom, že ak sa správy týkajú rozhodnutí a politík EÚ, mali by byť archivované a na vyžiadanie dostupné. Ombudsmanka so stanoviskom Komisie nesúhlasí a tvrdí, že je „problematické z viacerých dôvodov“.

https://twitter.com/EUombudsman/status/1542056335449198592

Jourová: Máme pravidlá pre textové správy

„Keďže textové správy sú momentálne a majú krátku životnosť, vo všeobecnosti neobsahujú dôležité informácie o politikách, aktivitách a rozhodnutiach Komisie,“ vyhlásila v reakcii eurokomisárka Věra Jourová.

Jourová ďalej uviedla, že zamestnanci EK majú pokyn, aby používali textové správy len na zbežnú komunikáciu, a nie na diskutovanie o citlivom obsahu. Nič to nemení na veci, že obsah komunikácie Leyenovej so šéfom Pfizeru je vymazaný a už sa k nemu nedostaneme. V skratke, Európska komisia Leyenovej správy nemá, ale aj tak ich nearchivuje, takže nie sú vymazané neprávom.

Do toho kolovali v éteri informácie, že jej manžel Heiko von der Leyen (pôsobiaci vo farmaceutickom priemysle) bol v kontakte s Pfizerom tiež. Téme sa obsiahlejšie venoval Martin Leidenfrost.

https://standard.sk/154333/von-der-dekonspiracia/

Ďalšie články