Starostka Jakutska odstúpila, ale ruský východ sa stále ježí proti Moskve

Sardana Avksenťjeva. Foto: Facebook.

Odstúpenie populárnej opozičnej starostky Jakutska na ruskom Ďalekom východe Sardany Avksentievy a až takmer ceremoniálne odovzdanie kľúčov od mesta predstaviteľom vládnej strany Jednotné Rusko sa javí ako triumf Kremľa. No môže ísť tiež o príznak narastajúcej slabosti a nervozity Putinovho režimu vo vzťahu k odľahlým oblastiam štátu.

Sardana Avksentieva, jedna z najpopulárnejších starostiek v Rusku, v pondelok oznámila, že po takmer dva a pol roku v úrade v meste Jakutsk odstupuje pre zdravotné problémy z funkcie. Avksentieva vymenovala za svojho zástupcu Jevgenija Grigorieva z Jednotného Ruska, ktorý zvíťazil v súťaži organizovanej Kremľom pod názvom Ruský líder. Ruský informačný portál Meduza s odvolaním sa na informovaný zdroj uviedol, že Kremeľ pracoval na postupnom odstránení nepohodlnej Avksentievy už viac než rok.

Zvláštne odovzdávanie moci

„Dnes, 11. januára odovzdávam miestnemu zastupiteľstvu v Jakutsku svoju rezignáciu. Ako viete, nikdy som sa nasilu nedržala moci, ani žiadneho postu. Z toho dôvodu som schopná urobiť ťažké rozhodnutie. Prosím vás, nedramatizujte situáciu. Nikto nie je nenahraditeľný. Jakutsk má už niekoľko storočí,“ napísala starostka na Instagrame s tým, že odstupuje zo zdravotných dôvodov. „Príčinami sú stres a neustále obavy o mesto. Musím pripustiť, že nedokážem pracovať v režime 24/7 [neustále, pozn. red.]. Zajtra podstupujem operáciu,“ dodala vysvetľujúco.

Odstúpenie politika zo zdravotných dôvodov nie je ničím neobvyklým, zvláštne sú v prípade Avksentievy iné okolnosti. Opozičná politička nielenže za svojho dočasného nástupcu menovala provládneho Grigorieva, ale navyše odporučila obyvateľom mesta, aby ho v nadchádzajúcich predčasných voľbách zvolili za nového starostu. Nezabudla pritom dodať, že Grigorievovi dôveruje aj hlava republiky Sacha (Jakutsko) – Putinov lojalista Ajsen Nikolajev.

Muž používa mobilný telefón na prepočítanie ceny za mrazenú rybu na miestnom trhovisku v ruskom meste Jakutsk. Foto: TASR/AP

„Z komentárov na sociálnych sieťach a jakutských fórach sa zdá, že len málokto verí, že [Avksentieva] odstupuje zo zdravotných dôvodov. Väčšina ľudí za tým vidí politické a administratívne tlaky,“ uviedol miestny analytik Vitalij Obedin. Zarážajúca bola podľa Obedina tiež Avksentievina audiencia u Nikolajeva.

„Samozrejme, čerešničkou na torte bola absolútne ponižujúca návšteva starostky a jej zástupcu u Grigorieva [návšteva u Nikolajeva, redakcia Meduzy sa pomýlila, pozn red.] s cieľom dostať od neho požehnanie. Pozrite sa, ako to pôsobí zvonka. Chorá žena, krátko pred operáciou a tesne po tom, ako urobila oznámenie, ktoré mohlo byť dobrovoľné aj nedobrovoľné, ide aj so svojím zástupcom – nástupcom ku guvernérovi na osobnú audienciu, pózuje s nimi pred kamerami a všetko to schvaľuje,“ dodal Obedin.

Ľudová starostka

Víťazstvo Avksentievy nad provládnym kandidátom Alexandrom Savinovom v roku 2018 bolo pre Kremeľ nepríjemným prekvapením o to viac, že neskoršia starostka vôbec nebola favoritkou volieb. Avksentieva ešte ako kandidátka podporovala skutočného favorita volieb – Vladislava Fedorova, nominanta malej opozičnej strany Vlasť. Strana však aj napriek Fedorovovým dobrým vyhliadkam na víťazstvo v určitom momente jeho kandidatúru bez poriadneho vysvetlenia stiahla.

Nahnevaný Fedorov následne odporučil svojim podporovateľom voliť Avksentievu, pričom po jej víťazstve nastúpil na post zástupcu starostky. Z pozície ho už zakrátko odvolali na odporúčanie prokuratúry, keďže ako držiteľ bakalárskeho titulu údajne nemal na funkciu dostatočné vzdelanie.

Avksentieva hneď po nástupe do úradu predala flotilu drahých SUV miestnej administratívy a znížila cenu miestnej hromadnej dopravy, čím si zaslúžila prezývku ľudová starostka. Jej popularita už čoskoro presiahla hranice mesta.

Avksentievu si pre jej skromný životný štýl a spôsob riadenia mesta všimol aj britský týždenník The Economist. Nebála sa vyzvať režim, keď sa otvorene postavila proti nedávnym ústavným zmenám v Rusku, ktoré umožnia Vladimirovi Putinovu zostať na čele štátu až do roku 2036. Podporu naopak vyjadrila šamanovi Alexandrovi Gabyševovi. Ten sa ešte v lete vydal z Jakutska peši do Moskvy, kde chcel uskutočniť exorcizmus na Putinovi.

Ak vezmeme do úvahy tieto skutočnosti, je pochopiteľné, prečo mnoho Rusov neverí, že Avksentieva odstúpila z vlastnej vôle a ešte odporučila obyvateľom odovzdať svoje mesto do rúk Jednotného Ruska.

Tri muchy jednou ranou

Podľa zdroja portálu Meduza sa o odstavení Avksentievy z postu starostky v Kremli rozhodlo už takmer pred rokom, vo februári 2020. Celý proces však spomalila pandémia a masové protesty v neďalekom Chabarovsku, ktoré vyvolalo odstránenie populárneho opozičného guvernéra Sergeja Furgala. Kremeľ sa pravdepodobne obával podobného scenára v Jakutsku a počkal si na lepšiu príležitosť, napísala Meduza.

„Neboli na ňu žiadne špecifické sťažnosti. Komunikovala (s prezidentskou administratívou), zúčastnila sa na tréningu pre starostov, nebola politickým outsiderom. Avšak skutočnosť, že zastávala daný post, že porazila Savinova, to bola porucha v systéme, ktorú bolo treba napraviť,“ povedal portálu Meduza ešte v roku 2020 zdroj blízky Kremľu. Podľa jeho informácií Avksentieva a úrad prezidenta pôvodne diskutovali o možnosti jej prechodu do Štátnej dumy, či už ako stranníčky, alebo ako zastupiteľky jednomandátového okrsku prostredníctvom väčšinových volieb.

Centrum mesta Jakutsk. Foto: Slava Stepanov/Wikipédia

„Je zrejmé, že by bolo ťažké zvoliť do Štátnej dumy lojálneho kandidáta s Avksentievou na čele mesta, plus Ajsen Nikolajev dávno túžil získať mesto späť pod svoju kontrolu,“ vyhlásil v tejto súvislosti Ilia Paimuškin, politológ, ktorý Avksentieve pomáhal s prípravou kampane. „V predstavách guvernéra [Nikolajeva] sa mu prostredníctvom dohody s Avksentievou podarilo zabiť niekoľko múch jednou ranou. Populárna starostka odíde, lojálny starosta Grigoriev bude zvolený v predčasných voľbách, ktoré sa uskutočnia čo najskôr, a voľby do Dumy môžu nabrať iný smer…,“ zdôraznil politológ.

Bez ohľadu na to, či Avksentieva odstúpila z vlastnej vôle, alebo ju k tomuto kroku dotlačili, ide o malé víťazstvo Kremľa v snahe udržiavať vzdialené regióny Ruska v pevnom zovretí. To však neznamená, že ruský režim by mal byť v tomto smere bezstarostný. Viaceré indície naznačujú, že súčasná úroveň centralizácie ruského štátu prestáva v jeho odľahlých a vzdialených končinách fungovať.

Ilustratívny je nedávny prípad mesta Magadan, ktoré nedokázalo obsadiť post starostu, lebo o pozíciu nikto nestál. Pre prílišnú centralizáciu starostovia podobných odľahlých miest často nemajú prostriedky na samostatné a efektívne riadenie mesta, hoci v očiach obyvateľov sú za jeho stav zodpovední. Mesto pritom de facto riadia ľudia v Moskve, ktorá je od podobných miest vzdialená tisíce kilometrov, čo robí ich spravovanie značne neefektívnym.

Miestni obyvatelia sa pritom neboja jasne vyjadriť odpor voči nariadeniam z centra. Najzreteľnejším príkladom sú už niekoľko mesiacov trvajúce protesty v meste Chabarovsk na ruskom Ďalekom východe. Tie odštartovalo odstránenie miestneho populárneho starostu Sergeja Furgala a jeho nahradenie lojalistom Jednotného Ruska. Hoci menej zreteľným, avšak efektívnym vyjadrením odporu voči centru bolo nakoniec aj samozvolenie dovtedy pomerne neznámej Avksentievy po tom, ako odopreli účasť na voľbách favoritovi opozície Fedorovovi.

Hoci vládna strana Jednotné Rusko ešte stále dominuje ruskej politike na celoštátnej úrovni, v posledných rokoch sa množia indície jej oslabovania v regiónoch.


Ďalšie články