Putin vraví, že vidieť lídrov G7 nahých by bol odpudivý pohľad. Radí cvičiť a menej piť

Vladimir Putin, Gurbanguly Berdimuhamedow rozhovory Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) sa rozpráva s bývalým turkménskym prezidentom Gurbangulym Berdimuhamedowom počas ich stretnutia v rámci šiesteho summitu predstaviteľov krajín Kaspického mora v Ašchabate 29. júna 2022. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že vidieť nahých lídrov siedmich hospodársky najvyspelejších štátov sveta združených v skupine G7 by bolo nechutné. Reagoval tak na žarty lídrov G7, ktorí v nedeľu počas samitu vtipkovali o „záľube“ šéfa Kremľa v pózovaní bez vrchného dielu oblečenia.

„Neviem, ako sa (lídri G7) plánovali vyzliecť, či už od pása hore alebo dole,“ povedal Putin novinárom počas návštevy Turkménska a dodal, že „v oboch prípadoch by to bol odpudivý pohľad“. Informovala o tom agentúra DPA.

DPA ďalej citovala ruskú tlačovú agentúru TASS, ktorá uviedla, že Putin lídrom G7 poradil, že na dosiahnutie harmónie medzi telom a dušou je potrebné „cvičiť a menej piť“.

Aký je kontext?

Podnetom pre reakciu ruského prezidenta boli žarty, ktoré si na jeho adresu robili lídri G7 na víkendovom samite v bavorských Alpách, konkrétne šlo predovšetkým o jeho notoricky známu fotografiu z roku 2009.

Na nej polonahý šéf Kremľa jazdí na koni v sibírskej oblasti. Ide o snímku, ktorá sa stala v priebehu rokov terčom mnohých internetových vtipkárov a ktorá si vyslúžila viacero takzvaných meme prerábok. Na jednej z nich napríklad Putin osedláva medveďa.

Záberov tohto druhu je však viacero. Ďalšia snímka z roku 2010 ukazuje Putina s holou hruďou, ako nesie loveckú pušku počas výletu na Sibíri. V médiách sa objavili aj zábery, na ktorých sa politik obviňovaný z páchania vojnových zločinov opaľuje, loví ryby alebo pláva s delfínmi.

Johnson: Musíme ukázať, že sme tvrdší ako Putin

„Necháme si saká? Dáme si ich dolu? Vyzlečieme sa?“ spýtal sa na vrcholovom stretnutí britský premiér Boris Johnson svojich kolegov.

„Počkajme si na fotku,“ nadviazal kanadský predseda vlády Justin Trudeau v momente, keď mali prítomní fotografi zachytiť lídrov pri spoločnom obede.

„Musíme ukázať, že sme tvrdší ako Putin,“ odvetil Johnson. Trudeau následne dodal: „Ukážme im jazdu na koni s odhalenou hruďou.“ Johnson pokračoval: „Musíme ukázať naše prsia.“

„Och, áno,“ poznamenala dovtedy mlčiaca predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. „Jazda na koni je najlepšia,“ dodala politička.

Prvá cesta od dňa D

Ruský líder sa momentálne nachádza na svojej prvej zahraničnej ceste od začiatku agresie proti Ukrajine. Naposledy opustil svoju krajinu vtedy, keď sa zúčastnil na otvorení zimných olympijských hier v Pekingu.

Putin najprv zavítal do Tadžikistanu, ktorý je vojenským spojencom Ruska, kde absolvoval rokovania s prezidentom Emomalim Rachmonom. V Turkménsku, v ktorom sa nachádza teraz, má na pláne najmä účasť na kaspickom samite. Do „kaspickej päťky“ patria Rusko, Azerbajdžan, Kazachstan, Irán a Turkménsko.

(tod/tasr)


Ďalšie články