Vyhliadky sú ponuré, Putin chce stále ovládnuť väčšiu časť Ukrajiny, tvrdí šéfka amerických tajných služieb

haines Avril Hainesová. Foto: YouTube

Riaditeľka amerických tajných služieb hodnotí vyhliadky rusko-ukrajinskej vojny ako veľmi ponuré a konsenzus tamojších spravodajských agentúr je vraj taký, že konflikt skoro neskončí. Zároveň uviedla, že ruský prezident sa stále nevzdal ambície ovládnuť väčšiu časť Ukrajiny.

Šéf Kremľa Vladimir Putin má stále ambíciu zabrať väčšinu Ukrajiny. Tento týždeň v utorok to skonštatovala Avril Hainesová, ktorá je riaditeľkou tajných služieb USA v administratíve prezidenta Joea Bidena.

„Pozeráme sa na prezidenta Putina a myslíme si, že má prakticky rovnaké politické ciele, aké mal skôr, to znamená, že chce zabrať väčšinu Ukrajiny,“ povedala Hainesová podľa agentúry Reuters. Doplnila, že konsenzus tamojších špionážnych agentúr je taký, že vojna bude pokračovať „dlhšie obdobie“.

Možnosti sú tri

Hainesová ako najvyššia predstaviteľa miestnej spravodajskej komunity uviedla, že tajné služby rozlišujú tri možné scenáre krvavého rusko-ukrajinského konfliktu.

Najpravdepodobnejší je vraj drsný a krvavý konflikt, v ktorom síce ruské sily dosiahnu určitý zisk, avšak nepôjde o žiadny zásadný prielom a Putin nenaplní svoj plán na obsadenie ešte väčšej časti susedného štátu.

Ďalšou alternatívou je veľký prielom, pri ktorého realizácii však už Rusi zlyhali, keď sa pokúsili obsadiť hlavné mesto Kyjev v úvodnej fáze okupácie.

Treťou možnosťou je, naopak, ukrajinský úspech, drobné zisky pri meste Cherson, ktorý je pod kontrolou cudzích vojsk a následná stabilizácia frontovej línie. Hainesová je ale ohľadom optimistických vyhliadok skôr zdržanlivá a podľa nej zostávajú „veľmi ponuré“. Zároveň podľa Reuters naznačila, že na zvrat nemusia stačiť ani dodávky amerických zbraní.

Nejde o ojedinelý názor

Ako už Štandard informoval, podobné nálady – ktoré sú v kontraste s počiatočnou radosťou z ukrajinských úspechov – panujú aj v bezprostrednom okolí demokratického šéfa Bieleho domu.

Jeho blízki spolupracovníci začali podľa televízie CNN interne diskutovať o definícii ukrajinského víťazstva vo vojne s Ruskom a o tom, či by ju mal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zmeniť a prispôsobiť sa možnosti, že sa jeho krajina nenávratne zmenšila.

Americký vojenský predstaviteľ a zdroj oboznámený so západnými spravodajskými službami sa podľa CNN zhodli, že je nepravdepodobné, aby bola Ukrajina schopná zmobilizovať sily potrebné na znovuzískanie celého územia, ktoré počas bojov stratila v prospech Ruska.

Ukrajinský prezident tento týždeň americkému prezidentovi a ďalším lídrom západného sveta v rámci samitu G7 povedal, že chce, aby sa vojna v jeho krajine skončila do konca tohto roka.


Ďalšie články