Slučka okolo Lysyčansku sa začala definitívne sťahovať

fotka Ruské dobrovoľnícke jednotky na Ukrajine. Foto: Twitter

Kľúčovou otázkou je, či sa ukrajinské sily stihli, prípadne stihnú stiahnuť a za akú cenu. Nemenej dôležitý je účet, ktorý za dobytie aglomerácie Severodoneck – Lysyčansk nakoniec zaplatí Rusko.

O vývoji na frontoch rusko-ukrajinskej vojny sme vás naposledy informovali 23. júna. Ruským silám sa v tom čase podarilo po dlhých týždňoch bojov prelomiť ukrajinskú obranu na dvoch dôležitých úsekoch.

Prvým z nich bola oblasť na sever od mesta Popasna, kde Rusi obsadili viacero obcí a získali fyzickú kontrolu nad časťou dôležitej trasy T-1302. Cez tú boli celé týždne zásobovaní obrancovia aglomerácie Severodoneck – Lysyčansk. Zásobovanie týchto jednotiek v dostatočnej miere sa tak stalo prakticky nemožným.

Situácia na bojiskách Donbasu ku dňu 23. 6. 2022. Čierne čiary: frontová línia ku dňu 22. 6. 2022. Červené čiary: územné zisky Ruska ku dňu 23. 6. 2022. Zdroj: autor

Nemenej dôležitým momentom sa v rovnakom čase stal pád mesta Toškivka na juh od mesta Lysyčansk. Ruská armáda tak na tomto úseku definitívne získala predmostie na pravom brehu rieky Siverskyj Donec a už za krátko obsadila obce Myrna Dolina, Pidlisne, Loskutivka a Rai-Oleksandrivka, čím dostala do obkľúčenia silné obranné pozície Ukrajincov v obciach Hirske a Zolote. Zároveň vytvorila predpoklady pre ohrozenie Lysyčansku, ktorý zo severu aj východu chráni Siverskyj Donec.

Lysyčansk na pokraji obkľúčenia

Rusom sa už krátko po obkľúčení miest Hirske a Zolote podarilo obe obce obsadiť. Ako naznačujú aj videá dostupné na sociálnych sieťach, jadro ukrajinských síl sa z oblasti stihlo včas stiahnuť a do zajatia padla len menšia časť ukrajinských jednotiek.

V nasledujúcich dňoch ukrajinské sily ustúpili z celého ľavého brehu Severského Donca a do rúk ruskej armády padlo nielen mesto Severodoneck, ale aj obce Rubežnoje, Voronove a Borivske.

Situácia na bojiskách Donbasu ku dňu 30. 6. 2022. Čierne čiary: frontová línia ku dňu 23. 6. 2022. Červené čiary: územné zisky Ruska ku dňu 30. 6. 2022. Lysyčanská rafinéria sa nachádza v obci Verchnokamianka (na mape v červenom kruhu). Zdroj: autor

Najmä za posledné tri dni sa nebezpečne zrýchlil postup ruských síl v oblasti na juhozápad od Lysyčansku. Po tom, ako Rusi obsadili obce Mykolaivka a Vovčoiarivka, pričom podľa dostupných informácií obsadili už aj Lysyčanskú rafinériu, delí Lysyčansk od obkľúčenia už len približne 8,5 kilometra rovného, prevažne nezalesneného terénu s dvoma menšími obcami.

V prípade, že sa obsadenie rafinérie potvrdí, Lysyčansk už bude fakticky obkľúčený. V rukách Rusov sa totiž ocitnú všetky relevantné cestné komunikácie vedúce do tohto mesta.

Vo štvrtok sa navyše ruské sily podľa niektorých ukrajinských zdrojov preplavili cez rieku Siverskyj Donec v oblasti na sever od Lysyčansku a bez boja obsadili obec Pryvillja, pričom postupujú smerom k dedine Šypylivka.

Cena novej obrannej línie

Vzhľadom na postup ruských vojsk je zrejmé, že výbežok pri aglomerácii Severodoneck – Lysyčansk už pre Ukrajincov nie je udržateľný. Hranica medzi taktickým ústupom a porážkou býva tenká. V prípade bitky o Severodoneck – Lysyčansk bude rozhodujúcim faktorom to, či Ukrajinci dokážu z mesta včas stiahnuť jadro svojich síl, ako aj celkový pomer strát oboch strán.

Ukrajinské sily sa pravdepodobne stiahnu na novú obrannú líniu Siversk – Bachmut – Berestove. Ako však už dávnejšie zdôraznil analytik John Helin z Helsinskej univerzity, predmetná obranná línia nie je z hľadiska topografie veľmi výhodná.

Nachádza sa na rovine, pričom miestna rieka Bachmutivka nepredstavuje pre útočiace vojská veľkú prekážku. Nejde preto o tak dobrú obrannú pozíciu ako pri aglomerácii Severodoneck – Lysyčansk, pričom brániacim sa ukrajinským jednotkám tam môžu hroziť väčšie straty.

Ďalšia topograficky výhodná obranná línia sa nachádza až pri mestách Kramatorsk a Sloviansk. Ukrajina by sa ústupom k nej však vzdala veľmi veľkého územia.


Ďalšie články