Spisovateľka kritizuje dôsledky zmien pohlavia. Spotify rozhovor s ňou vymazal

aplikácia Spotify Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Fenomén kultúry vymazávania (cancel culture) sa stáva čoraz častejším javom na sociálnych sieťach a elektronických platformách prevádzkovaných veľkými technologickými spoločnosťami. Jeho obeťou sa stala aj nemecká spisovateľka, ktorá nesúhlasí s transrodovou agendou.

Birgit Kelleová je spisovateľka, ktorá píše pre viaceré médiá v Nemecku, Rakúsku aj Švajčiarsku a jej knihy patria v nemecky hovoriacich krajinách medzi bestsellery. Jej najnovšia kniha „Stále normálne? To môže byť rodové!“ (Noch Normal? Das lässt sich gendern!) vydaná vlani vzbudila pozornosť LGBTI komunity, konkrétne transrodových ľudí, ktorí sú ňou pobúrení.

Internetová platforma Spotify, na ktorej sa dá okrem hudby nájsť aj nevyčerpateľné množstvo audiokníh a podcastov, pristúpila voči Kelleovej k radikálnemu kroku. Vymazala rozhovor, v spisovateľka hovorila o svojom novom diele.

Autorka vec vzala osobne a v komentári na stránke European Conservative píše, že sloboda vravieť len veci, ktoré nikoho neurážajú, už nie je slobodou, ktorú stojí za to mať. Podľa Kelleovej je krok spoločnosti Spotify voči jej osobe typickým príkladom takzvanej cancel culture, teda kultúry vymazávania názorov, ktoré nekorešpondujú s chápaním sveta, aké majú prevádzkovatelia internetových platforiem a sociálnych sietí.

Na tresty si zvykla

Napriek opakovaným otázkam autorky, prečo bol rozhovor s ňou zo Spotify odstránený, Kelleová odpovede nedostala. Spoločnosť odpísala len toľko, že sa má obrátiť na prevádzkovateľa stránky, ktorý má informácie o vymazaní. Všetka komunikácia prebiehala mailom, keďže Spotify nemá v Nemecku žiadne zastúpenie ani pobočku, kde by sa dalo dovolať nejakej komunikácie.

Posledný mail od Spotify adresovaný Kelleovej končil podľa spisovateľky slovami, aby sa ani nepokúšala odpovedať, pretože naň nebude odpísané. Podľa autorky je to niečo podobné ako v románe Franza Kafku Proces – dozvedela sa len verdikt, ale nie obvinenia ani jeho dôvody, a nemala možnosť sa nijako brániť.

Nie je to pritom prvýkrát, čo Kelleovej „klepli po prstoch“ veľké korporácie prevádzkujúce internetové platformy. Facebook ju zablokoval niekoľkokrát za „porušenie štandardov komunity“. Napríklad 7-dňový blok si vyslúžila, keď si politicky nekorektne zažartovala na adresu Barbie s hidžábom, ktorú predstavil Mattel. Kellová sa spýtala, či firma predstaví aj jej dom, v ktorom ju Ken zbičuje, ak si hidžáb odmietne nasadiť. Táto poznámka nemeckej spisovateľky a známej feministky pobúrila mnohých a ako dôvod zablokovania bolo uvedené zranenie citov náboženskej komunity.

Žiadna náhoda, ale cieľ

Kelleová si stojí za tým, že si bude aj naďalej uplatňovať slobodu niekoho uraziť, najmä ak sa to týka práv žien.

„Teraz trans kritika, zdá sa, rozrušila Spotify. Debata o tom, čo je to žena a či trans ženy sú tiež skutočné, alebo len umelo vytvorené ženy (v porovnaní s biologickými ženami) už postínala viacero hláv. J. K. Rowlingová by o tom vedela povedať svoje. Očividne ani najpredávanejší autori už nie sú pred týmto chránení, keď človek videl, ako jej používatelia Twitteru priali smrť,“ píše Kelleová.

Spisovateľka vo svojom komentári dodáva, že ak sa dnes čo i len opovážite kritizovať agresivitu, nadbytočnosť a zbytočný presah „trans“ hnutia alebo upozorňujete na to, že trans ženy zaberajú miesto v ubytovniach pre sociálne slabé ženy, v športových šatniach, ženských väzniciach a podobne, namiesto toho, aby ste s ním súhlasili, tak vám potom takzvané tolerantné hnutie LGBTI praje smrť.

„Moja kniha bude krutým prebudením. Gender ideológia nie je vtipná. Už stála ženy ich fyzickú integritu a sexuálne sebaurčenie a čoraz viac takzvaných ‚trans detí‘ za to zaplatí doživotne zmrzačenými telami a svojím zdravím,“ píše spisovateľka.

Podľa Kelleovej je neuveriteľné, že z miliónov podcastov, Spotify vymazal práve epizódu o jej knihe, ktorá vraj porušovala pravidlá komunity. „Jednoducho som len hovorila o svojej novej knihe a predstavila dôkladný prieskum, ktorý poskytuje množstvo príkladov toho, čo všetko sa deje v mene takzvanej tolerancie,“ dodáva v komentári.

Nemecká spisovateľka tvrdí, že rozhovor o jej knihe bol zo Spotify odstránený za to, že kritizovala trans agendu. To je podľa nej ten pravý dôvod, pre ktorý epizóda podcastu s názvom „Trans deti a hormonálne blokátory“ jednoducho odstránili z platformy.

„Nie je to žiadna náhoda alebo technická chyba, ale dôkaz toho, že táto spoločnosť systematicky maže všetky epizódy kritické voči trans agende, zatiaľ čo ponecháva online všetky materiály priateľské k LGBTI hnutiu, aby mohli ľudia na portáli počúvať nespočetné príbehy o úspešných premenách pohlavia,“ myslí si Kelleová.

Vymazávanie statusov s nepohodlnými názormi prevádzkovateľmi sociálnych sietí a rôznych portálov nie je v dnešnej dobe žiadnou novinkou. Začiatkom roka zablokoval Twitter účet dosluhujúceho prezidenta Donalda Trumpa za podnecovanie násilia, Facebook mu z rovnakých dôvodov dočasne zablokoval službu, kým nenastúpi do Bieleho domu novozvolený prezident USA Joe Biden. Praktiky cancel culture, teda kultúry vymazávania, prednedávnom ostro kritizoval známy britský herec Rowan Atkinson, predstaviteľ komickej postavy Mr. Beana.


Ďalšie články