Turecký obchodník opäť vyhral. Je od neho závislé NATO, pomáha Ukrajine aj Rusku

Turecký minister zahranièných vecí Mevlüt Èavušoglu a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Na snímke zľava turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prichádzajú na summit Severoatlantickej aliancie (NATO) v Madride 29. júna 2022. Foto: TASR/AP

Stanovil si podmienky, postavil si hlavu a vyhoveli mu. Turecký prezident si pri Fínsku a Švédsku presadil svoje. Ukrajine poskytuje drony a zároveň dováža Rusmi ukradnuté obilie. Povestnému obchodníckemu duchu Osmanov nezostal nič dlžný. Každú krízu dokáže využiť vo svoj prospech.

Ruská invázia na Ukrajinu privodila donedávna nepredstaviteľné zmeny. Nemecko zastavilo Nord Stream 2. EÚ sa po ôsmich rokoch od anexie Krymu a zabratia Donbasu dohodla na skutočných protiruských sankciách. Posledným zlomom bolo rozhodnutie roky neutrálneho Švédska a Fínska do NATO.

Prvý krok bol politicky vážny, ale technicky pomerne jednoduchý. O šiestom balíku sankcií štáty EÚ rokovali dlho, Maďarsko si postavilo hlavu, ale nakoniec prešiel aj ten. Rozšírenie NATO o severské štáty zablokovalo Turecko.

Turecký vládca Recep Tayyip Erdogan sa opäť ozval v súvislosti s kurdským terorizmom, ktorý vidí všade. Od neúspešného pokusu o puč, z ktorého viní svojho úhlavného nepriateľa a klerika Fethullaha Gülena, skončili desaťtisíce ľudí za mrežami, zhruba 160-tisíc prišlo o prácu, výrazne utrpela sloboda tlače. Erdogan Švédsko a Fínsko obvinil, že poskytuje útočisko Gülenovým stúpencom, ktorých považuje za teroristov.

https://standard.sk/207998/realna-hrozba-alebo-obycajne-vydieranie-turecko-aj-chorvatsko-vetuju-rozsirenie-nato-o-severske-staty/

Bojom proti terorizmu Turecko ospravedlnilo tri invázie na severe Sýrie v rokoch 2017 – 2020 (a pripravuje štvrtú). Povzbudené Ruskom, ktorému sa prepiekla anexia Krymu bez vážnejších následkov. Prešlo mu, demokratickí partneri v NATO hryzkali slabučko. Švédsko a Fínsko na turecké operácie v Sýrii reagovali zákazom vývozu zbraní.

Erdogan si presadil svoje, odblokoval veto a severania dostali pozvánku do NATO. Embargo zrušili a Turek teraz očakáva vydanie 33 Kurdov a kurdských politikov.

Ankara medzičasom hrá svoju vlastnú geopolitickú hru.

Hoci je v NATO, sankcie proti Rusku odmieta, ale nemá problém Ukrajine dodávať drony Bayraktar. Najnovšie ich výrobca pošle Kyjevu tri tieto stroje zadarmo. Hoci ide o súkromnú firmu, ťažko si predstaviť, že by konala bez odobrenia z najvyšších miest.

Ankara si zas kúpila ruské systémy protivzdušnej obrany S-400 a chcela aj stíhačky F-35, ktoré im USA odopreli.

Formálne je strážcom čiernomorských úžin a vystupuje ako sprostredkovateľ pri rusko-ukrajinských rokovaniach. Turecko úžiny zatvorilo pre vojenské lode, čím zostala ruská vojenská flotila uväznená a Turecko zakázalo prelety ruským lietadlám do Sýrie.

Na druhej strane sa ukázalo, že je kľúčovým hráčom pri obchodovaní s ukrajinským obilím, ktoré ukradli Rusi. Cenné obilie už od apríla smeruje podľa BBC najmä do Turecka a Sýrie. Českej televízii sa podarilo vystopovať loď, ktorá zo Sevastopolu preplávala priamo do tureckého prístavu vlastneného ruským podnikateľom Viktorom Rašnikovovom, ktorý je na sankčnom zozname.

Či sa nám to páči alebo nie, Turecko v ostatných rokoch využilo každú krízu vo svoj prospech a Západ je od neho závislý. Pri migračnej kríze si nechalo od EÚ zaplatiť miliardy eur, rozorvanosť Západu využilo na invázie do Sýrie, vojnu na Ukrajine na kupčenie s kradnutým obilím. Dovoľuje si toľko, koľko mu dovolíme.


Ďalšie články