Voľba šéfa RVTS: Machajovi v prvom kole chýbali dva hlasy. Je favoritom na riaditeľa

Ľuboš Machaj. Foto: TASR/Jaroslav Novák Ľuboš Machaj. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Poslanci Národnej rady v stredu nezvolili nového generálneho riaditeľa RTVS. Ani jeden zo siedmich kandidátov nezískal potrebný počet hlasov. Voľba sa bude opakovať, postupujú Ľuboš Machaj a Jaroslav Rezník. Ďalšie kolo voľby bude vo štvrtok (30. 6.) po 11.00 h.

Za Machaja hlasovalo z prítomných 137 poslancov 67 a Rezníka podporilo 41 zákonodarcov. Výsledky oznámili v pléne NRSR. Tibor Búza získal 22 hlasov, Peter Janků a Vladimír Seman dostali po jednom hlase, Peter Badač ani Ivan Golian nezískali žiaden hlas.

Podľa kuloárnych informácií Machaja podporili poslanci za OĽaNO a Sme rodina. Opozícia volila Rezníka a klub SaS zasa Búzu.

Zvolený je kandidát, ktorý získal vo voľbe nadpolovičnú väčšinu hlasov prítomných poslancov. Keďže sa šéfa RTVS nepodarilo zvoliť, do opakovanej voľby postúpili dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov.

Funkčné obdobie generálneho riaditeľa je päť rokov. Možno ho zvoliť opätovne, najviac však na dve po sebe nasledujúce funkčné obdobia. Mandát súčasného riaditeľa vyprší koncom júla.

Poslanci za stranu SaS po voľbe vyhlásili, že v opakovanej voľbe podporia za šéfa RTVS Machaja. „Napriek tomu, že naším favoritom bol Tibor Búza, rešpektujeme, že do druhého kola postúpil Ľuboš Machaj a Jaroslav Rezník. Keďže sa stotožňujeme so závermi poradnej komisie, v druhom kole podporíme Ľuboša Machaja,“ uviedol v stanovisku strany člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin (SaS). Strana verí, že Machaj naplní očakávania kvalitného spravodajstva, ktoré bude spĺňať najvyššie štandardy.

(tasr, ste)


Ďalšie články