Pro-choice katolíčka Nancy Pelosiová dostala na pápežskej omši prijímanie

Nancy Pelosiová prejav Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová počas prejavu na klimatickom summite COP26 OSN v Glasgowe 9. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Pro-choice katolíčka a popredná americká demokratická politička dostala vo Vatikáne prijímanie. Nancy Pelosiová má pritom zákaz prijímať eucharistiu vo svojej domovskej arcidiecéze v USA.

Predsedníčka Snemovne reprezentantov v USA Nancy Pelosiová bola na pápežovej svätej omši vo Vatikáne. Na bohoslužbe dostala prijímanie, napísali to vatikanistky dvoch amerických médií. Iné zdroje to v čase uzávierky tohto príspevku nepotvrdili.

Sviatosť oltárnu nedostala politička priamo od pápeža, ale od jedného z kňazov, ktorí eucharistiu v preplnenej bazilike rozdávali. Nie je jasné, či vedel, kto Nancy Pelosiová v skutočnosti je.

Arcibiskup v San Franciscu Salvatore Cordileone zakázal političke chodiť na prijímanie v jeho arcidiecéze za verejnú obhajobu potratu, ktorý katolícka cirkev neschvaľuje a považuje za vážny hriech. Keďže Pelosiová a Biden sú otvorene pro-choice katolíci, jej účasť na vatikánskej omši na sviatok rímskych patrónov svätých Petra a Pavla v stredu 29. júna pozorne sledovali médiá.

Niektorí komentátori začali špekulovať, či by to bol nepriamy znak z Ríma pre biskupov v Spojených štátov amerických ohľadne polemiky, či (ne)udeliť prijímanie politikom. Diskusia prebiehala najmä v súvislosti s novým prezidentom USA Bidenom. Táto polemika sa však skončila bez konfrontácie.

Iní vatikanisti pripomenuli slová pápeža počas homílie, ktorú si vypočula aj Pelosiová. Pontifik povedal: „Neexistujú kresťania prvej a druhej triedy, všetci, všetci sú povolaní.“

Kontroverzná Pelosiová i nastávajúci kardinál McElroy

Počas návštevy Talianska zavítala Nancy Pelosiová aj na pápežovu omšu v Bazilike svätého Petra, kde bol osobne prečítal homílu pápež František. Známa katolícka politička za Demokratickú stranu bola naposledy v miništáte v októbri 2021 krátko pred oficiálnou návštevou amerického prezidenta Joea Bidena u pápeža.

Ako už Štandard informoval, pápež koncom mája ohlásil mená nastávajúch kardinálov. Jedným z nich bude Robert Walter McElroy, biskup diecézy San Diego v USA. Je kritizovaný za jeho postoj k LGBT komunite, kde presadzuje príliš liberálny prístup. Je taktiež známym kritikom biskupa Cordileoneho zo San Francisca za to, že predsedníčke Snemovne reprezentantov zakázal ako jej diecézny pastier prijímať eucharistiu na jej území.

Na oficiálnej návšteve Talianska sa Pelosiová stretla i s tamojším prezidentom Segiom Mattarellom. Na sociálnej sieti Twitter napísala, že hovorili o „partnerstve našich národov s cieľom zvýšiť bezpečnosť, prosperitu a brániť demokraciu na Ukrajine – pre naše národy a vo svete“. O účasti na omši vo Vatikáne zatiaľ nepísala.


Ďalšie články