Ďalší trapas Remišovej. Omylom zverejnila heslo nalepené na notebooku

Veronika Remišová. Foto: Pavol Zachar/TASR Veronika Remišová. Foto: Pavol Zachar/TASR

Šéfka rezortu informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) má na svojom konte ďalší trapas. Na svojom profile na sociálnej sieti zverejnila krátke video, na ktorom je vidno žltý štítok nalepený na notebooku s napísaným heslom. Remišová hovorí o zbytočnej hystérii.

Veronika Remišová vystúpila na medzinárodnej konferencii World Urban Forum v poľských Katowiciach. Ako správna politička sa tým pochválila na sociálnej sieti, kde zverejnila krátke video so záberom na notebook s otvorenou prezentáciou. Okrem prezentácie je však na videu vidieť aj nalepený žltý štítok s nápisom: Heslo: Mirri2020.

Okrem toho, že predsedníčka strany Za ľudí nechtiac prezradila svojim sledovateľom heslo od notebooku patriaceho jej ministerstvu, je zarážajúca najmä jednoduchosť hesla. Prirodzeným predpokladom je, že štátne inštitúcie, najmä ak ide o rezort informatizácie, majú svoje zariadenia, v ktorých sa môžu nachádzať dôležité informácie, dôkladne zabezpečené.

Heslo od spomínaného notebooku je však jednoduché až triviálne, keďže odkazuje na zaužívanú skratku ministerstva (Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie) a rok, kedy bol pôvodný úrad pretransformovaný na samostatné ministerstvo. To môže okrem iného naznačovať aj to, že sa heslo už dlhšiu dobu nemenilo, čo na úrovni zabezpečenia tiež nepridáva.

Aj napriek tomu, že heslo je veľmi jednoducho zapamätateľné, bolo pod monitorom nalepené na jasne viditeľnom žltom štítku.

Zaujímavé je aj to, že si nikto z kompetentných viditeľné heslo na zverejnenom videu nevšimol, keďže ho neskôr na Facebooku aj Instagrame zdieľal profil strany Za ľudí.

Zdroj: FB

Remišová hovorí o zbytočnej hystérii

Remišová sa na svojom profile na sociálnej sieti Facebook voči medializovaným informáciám ohradila. Tvrdí, že heslo je neaktuálne a staré dva roky a „nikomu by na nič nebolo”. Nálepky podľa nej niekto zabudol odstrániť. Podľa ministerky ide o štandardnú záležitosť, keď sa pre zariadenie vyhradené na videokonferencie, ktoré je zdieľané pre všetkých zamestnancov rezortu, určí jednotné heslo. Zo zariadenia sa podľa nej nedá získať prístup k systémom ministerstva. 

Šéfka rezortu informatizácie označila mediálnu pozornosť za „zbytočnú hystériu”. Keďže sa podľa nej na rezorte nevyskytli žiadne korupčné kauzy, riešiť sa podľa nej musí „obrovský škandál” so zabudnutými nálepkami s heslom.


Ďalšie články