Nadšenie opadáva. Bidenovci si šuškajú, že Zelenskyj by mal prehodnotiť definíciu ukrajinského víťazstva

Americký prezident Joe Biden sa vo Varšave stretol s ukrajinskými ministrami Americký prezident Joe Biden (druhý sprava), americký minister obrany Lloyd Austin (vpravo) a americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (tretí sprava) počas stretnutia s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom a ukrajinským mnistrom obrany Oleksijom Reznikovom vo Varšave 26. marca 2022. Foto: TASR/AP

Nenaplnenie ruského cieľa, ktorým bolo rýchle obsadenie Ukrajiny, ale aj urputné odolávanie ukrajinských vojakov a aj niekoľko úspešných protiofenzív vyvolalo v západnom svete veľké nadšenie a nastavilo latku očakávaní naozaj vysoko. Začína sa však objavovať čoraz viac vyjadrení, ktoré indikujú, že túto latku bude treba znížiť a prehodnotiť definíciu ukrajinského víťazstva.

K Henrymu Kissingerovi, ktorý ešte minulý mesiac pobúril verejnosť názorom, že Ukrajina by mala byť pripravená vzdať sa časti svojho územia, sa pridávajú ďalšie hlasy. Americká CNN na základe vyjadrení amerických predstaviteľov informovala o strate dôvery niektorých predstaviteľov Bieleho domu v to, že Ukrajina bude niekedy schopná získať späť všetky územia, ktoré stratila v prospech Ruska počas posledných štyroch mesiacov vojny.

Poradcovia prezidenta Joea Bidena začali podľa ich vyjadrení interne diskutovať o definícii ukrajinského víťazstva vo vojne s Ruskom a o tom, či by ju mal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zmeniť a prispôsobiť sa možnosti, že sa jeho krajina nenávratne zmenšila. Americkí predstavitelia pre CNN zdôraznili, že to neznamená, že USA plánujú tlačiť na Ukrajinu, aby urobila nejaké formálne územné ústupky Rusku s cieľom ukončiť vojnu.

Interne sa medzi niektorými členmi Bidenovej administratívy objavujú názory, že Zelenskyj bude musieť začať zmierňovať očakávania, čo môžu ukrajinské sily reálne dosiahnuť. Ukrajinský prezident totiž už viackrát avizoval, že cieľom jeho krajiny je získať späť kontrolu nad všetkými ukrajinskými územiami, ktoré v súčasnosti okupuje Rusko. Naposledy sa tak stalo v pondelok na samite lídrov G7, kde dokonca uviedol, že chce, aby sa vojna skončila ukrajinským víťazstvom do konca tohto roka.

Americký vojenský predstaviteľ a zdroj oboznámený so západnými spravodajskými službami sa podľa CNN zhodli, že je nepravdepodobné, aby bola Ukrajina schopná zmobilizovať sily potrebné na znovuzískanie celého územia, ktoré počas bojov stratila v prospech Ruska – najmä v tomto roku, ako to uviedol v pondelok Zelenskyj.

https://standard.sk/220070/co-ak-vyhra-rusko-pustite-si-polemicky-duel-petra-drulaka-a-ivana-miklosa-podcast/

Bude sa opäť meniť aj nálada v spoločnosti?

Správy o rastúcom pesimizme prichádzajú práve v čase, keď sa Biden stretol s lídrami siedmich najvyspelejších štátov sveta združených v skupine G7. „Musíme zostať spolu. Putin od začiatku počítal s tým, že sa NATO a G7 nejako rozštiepia, ale my sme sa nerozštiepili a ani sa na to nechystáme,“ povedal Biden v nedeľu počas účasti na samite G7 v bavorských Alpách.

Aj keď mnohých neopúšťa optimizmus, zdá sa, že v niektorých kruhoch sa začína za posledné týždne opäť meniť nálada. Ruský postup na Donbase spôsobuje urputne sa brániacej ukrajinskej armáde obrovské straty, ktoré dosahujú sto i viac vojakov denne. Rusko sa tiež snaží využiť to, že Ukrajine a spojencom sa postupne stenčujú zásoby munície sovietskeho typu. Navyše vyzbrojenie ukrajinskej armády novými modernými zbraňami a muníciou podľa štandardov NATO trvá istý čas, keďže okrem prepravy je potrebný aj časovo náročný výcvik.

Pomaly, ale isto. Nová taktika?

Ruský postup však nie je zďaleka taký rýchly, ako sa spočiatku predpokladalo. Napriek tomu bol v sobotu dobytý dlho odolávajúci Severodoneck nachádzajúci sa v Luhanskej oblasti. Reuters píše, že jeho dobytie, ktoré potvrdili obe strany, Moskva pravdepodobne privíta ako dôkaz, že sa mu vypláca prechod od neúspešných pokusov o „bleskovú vojnu“ k oveľa pomalšej ofenzíve, ktorá sa spolieha skôr na ostreľovanie z diaľky než na boj zblízka.

Svedčia o tom aj vyjadrenia viacerých ruských funkcionárov. „Naša armáda zmenila taktiku,“ povedal jeden z ruských vládnych predstaviteľov. „Teraz už vedia, ako na to. Áno, je to pomalé, ale stratégia funguje a znamená to oveľa menej obetí,“ povedal iný úradník, ktorý si neželal byť menovaný, pretože nebol oprávnený o tejto téme hovoriť.

Konrad Muzyka, vojenský analytik pôsobiaci v Poľsku, uviedol, že taktická zmena znamená, že Moskva môže do ofenzív zapojiť menej vojakov v situácii, keď sa nepotvrdili názory Západu, že Rusko má problémy s ľudskými zdrojmi. „Nech už urobili čokoľvek, funguje im to,“ povedal Muzyka a skonštatoval, že nie je zrejmé, čo sa deje s Ukrajincami, aké sú ich ľudské zdroje, straty a tak ďalej. „Z ich pohľadu je oficiálne všetko ružové. Ale určite to tak nie je,“ uzavrel.

https://standard.sk/220080/rusi-prelomili-ukrajinsku-obranu-na-klucovom-fronte/

Ďalšie články