Heger nevylúčil odvolanie Matoviča

Eduard Heger Igor Matoviè Igor Matovič a Eduard Heger. Foto: TASR/Dano Veselský

Pre vyhrotené vzťahy v koalícii ohlásili strany SaS a OĽaNO mimoriadne zasadnutia svojich vrcholných straníckych orgánov. Minister financií Igor Matovič uviedol, že ak by osud koalície stál na jeho odchode alebo odchode ministra hospodárstva Richarda Sulíka, zvážil by čokoľvek. Premiér Eduard Heger odvolanie Matoviča nevylúčil.

Strana SaS rozhodne na mimoriadnej rozšírenej Republikovej rade 6. júla o ďalšom postupe v koalícii. Po rokovaní vlády to v utorok uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.

„Sme svedkami hrubého porušenia legislatívneho procesu. Takisto opakovaného porušenia koaličnej zmluvy. Boli sme aj terčmi útokov, klamstiev, jednoducho nemá zmysel sa tváriť, že problémy v koalícii nie sú,“ povedal Sulík. Situácia je podľa neho vážna najmä po udalostiach z posledných týždňov.

V reakcii na dianie v koalícii zvolalo mimoriadne predsedníctvo aj hnutie OĽaNO. Konať by sa malo do najbližšieho víkendu.

„Situácia je vážna. Nedá sa ďalej takto fungovať, keď vám koaličný partner sabotuje rozhodnutia tým, že nechodí na koaličné rady,“ povedal Igor Matovič s tým, že strane SaS sa ospravedlnil. Teraz čaká rovnaké gesto od SaS.

Matovič tvrdí, že dostal za štyri dni od SaS 354 útokov. „To už bolo príliš veľa aj na mňa. To boli týždne obrovskej nenávisti a útokov voči nám,“ poznamenal. Ak by osud koalície stál na jeho odchode alebo odchode ministra hospodárstva Richarda Sulíka, Matovič by zvážil čokoľvek.

Premiér Eduard Heger nevylúčil odvolanie Igora Matoviča. „Všetky scenáre sú v hre,“ reagoval Heger na otázku denníka Sme, či pripúšťa aj takúto možnosť. „Som premiér štvorkoalície OĽaNO, SaS, Sme rodina a Za ľudí. Mojím cieľom je, aby táto koalícia dovládla do konca volebného obdobia,“ povedal Heger.

Prezidentka a kotlebovci

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci NR SR v stredu (22. 6.) prelomili veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri takzvanom protiinflačnom balíku z dielne ministra financií Igora Matoviča.

SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. SaS opäť pre Matovičove útoky odmietla chodiť na koaličné rady, OĽaNO zas obvinilo liberálov z rozbíjania vlády. SaS si vzala čas na premyslenie, čo ďalej. Pripustila vtedy aj odchod z koalície, hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať.

Na rozchod to nevyzerá

Matovič vyzval SaS na uzmierenie, tá ešte nepovedala, ako bude postupovať ďalej. Počas víkendu šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová povedala, že liberáli o odchode z koalície neuvažujú.

(ste, tasr, sita)


Ďalšie články