Nárokom LGBT hnutia sa smeje aj liberálny komik Maher: Týmto tempom budú do roku 2054 gejovia všetci

Bill Maher Bill Maher. Foto: YouTube

Čoraz stupňujúcejšiu rétoriku a konanie LGBT hnutia si vzal na paškál už aj jeden z najznámejších komikov v USA Bill Maher. Vo svojom vystúpení okrem iného uviedol, že pri súčasnom náraste dúhovej populácie budeme do polovice storočia homosexuálmi všetci. Za svoje provokačné poznámky si vyslúžil výzvy na bojkot.

Bill Maher je jedna z najznámejších tvárí televíznych obrazoviek v Spojených štátoch. Za viac ako štyri dekády pôsobenia na scéne vystupoval v rozličných úlohách, no v súčasnosti si ho najviac divákov asociuje s rolou satirického politického komentátora v programe Real Time with Bill Maher, ktorý vysiela stanica HBO.

Maher je presvedčený liberál. Pravidelne si uťahuje z organizovaného náboženstva, podporuje manželstvá pre homosexuálne páry, zlegalizoval by marihuanu a je mu blízka aj prísna ochrana zvierat. Na rozdiel od iných liberálnych komentátorov sa však nestráni kritiky politickej korektnosti.

O tom, do akej miery vie stúpiť na otlak liberálnemu establišmentu svedčí aj jedno z jeho vystúpení, ktoré nahral krátko pred začiatkom tohto mesiaca, teda v júni, ktorý si sexuálne menšiny a ich sympatizanti osvojili za takzvaný Mesiac hrdosti (Pride month).

Čoskoro vraj budeme homosexuáli všetci

Prvou témou, ktorej sa komik v niečo vyše 9-minútovom zázname dotkol, bol exponenciálny nárast ľudí, ktorí sa v USA identifikujú ako členovia LGBT komunity. Ich počet sa podľa posledných prieskumov v USA zdvojnásobuje každou jednou generáciou.

Maher si na zázname pomohol prieskumom spoločnosti Gallup. Zatiaľ čo sa podľa jeho výsledkov v generácii narodenej pred rokom 1946 nachádza menej ako 1 percento LGBT ľudí, pri generácii Z s dátumom narodenia 1996 až 2009 už ide o 21 percent osôb.

„To znamená, že ak budeme nasledovať túto trajektóriu, všetci budeme homosexuálmi do roku 2054,“ žartoval Maher. „Ľudstvo sa mení doposiaľ bezprecedentným tempom a mali by sme o tom prinajmenšom diskutovať,“ povedal ešte v úvode videa.

„Iba vravím, že pokiaľ sa veci menia tak rýchlo, ľudia sú oprávnení pýtať sa, čo sa deje. Nachádzajú sa všetky bábätká v zlých telách?…Nebolo to tak dávno, čo sa dospelí zvykli pýtať potomka: ‚Čím chceš byť keď vyrastieš?‘ Tým ale mysleli profesiu,“ pokračoval ďalej provokačne.

Foto: Gallup

Keď potraty zasahujú všetkých, len nie ženy

Maher sa vo videu dotkol aj bizarného tweetu americkej mimovládnej organizácie ACLU, ktorá na sociálnej sieti zverejnila zoznam sociálnych skupín, ktoré neúmerne poškodzuje zákaz potratov. Stalo sa tak ešte pred minulotýždňovým rozhodnutím amerického Najvyššieho súdu, ktorý zvrátil rozhodnutie v prípade Roe verzus Wade a judikoval, že právo na potrat už americká ústava v skutočnosti nechráni.

Na prvom mieste zoznamu ACLU sa nachádzali etnické menšiny a hneď za nimi na druhej pozícii členovia LGBT komunity. Nasledovali imigranti, mladí ľudia, sociálne slabší a napokon hendikepované osoby.

„Možno by ste si mysleli, že na špici rebríčka by sa mali nachádzať ženy. Nie, tie na ňom neboli vôbec…Naozaj? Práva na potrat zasahujú viac homosexuálov a trans ľudí ako, no, viete, rodičky?“ pýtal sa Maher a dodal, že niekto musí členom LGBT skupiny vysvetliť, že nie všetko sa točí okolo nich.

Pochod gejov bez gejov?

Maher takisto upozornil na kurióznu situáciu, keď sa na tohtoročnom dúhovom pochode v New Yorku medzi hlavnými tvárami akcie, takzvanými veľkými maršalmi, nenachádzali žiadni gejovia, ale iba trans osoby.

„To je bod, v ktorom sa teraz nachádzame – homosexuáli nie sú dosť in na sprievod gejov,“ skonštatoval Maher. „V porovnaní s trans je gej prakticky heterosexuál a heterosexuál je prakticky mormon,“ povedal posmešne.

Deti majú fázy, preto nie sme princezné a kovboji

Komentátor sa vo svojom prejave dostal aj k hormonálnym blokátorom pre deti, ktoré majú za cieľ zvrátiť prirodzený proces puberty. Podľa jeho názoru sme v tomto prípade svedkami doslova experimentov na deťoch. Posťažoval sa okrem iného na absenciu výskumov o dlhodobých účinkoch tejto terapie, no logika podľa neho velí, že môže spôsobovať problémy. Skloňuje napríklad zníženú hustotu kostí, menšiu plodnosť či neschopnosť dosiahnuť orgazmus. „Nie je to rozhodnutie o životnom štýle. Ide o medicínu,“ dodal. Podotkol, že proti blokátorom puberty sa už postavili aj také liberálne krajiny, ako sú Švédsko a Fínsko.

Pripomeňme, že debata o trans problematike sa na Západe posunula do tej miery, že podľa dokumentu o inkluzivite si môžu v škótskych školách zmeniť pohlavie už aj štvorročné deti. Učitelia ich v tom majú podporiť a nevypytovať sa na dôvody. Rodičia žiaka zasa nemusia byť ani informovaní o stave ich ratolesti.

Vychádzať v ústrety žiadostiam o hormonálne blokátory a genitálnu chirurgiu podľa komika znamená využívanie detí ako súčasť kultúrnych vojen, pričom vyzval na zdržanlivosť. „Ak ste muž, ktorý chce zažiť život bez gúľ, môžete sa oženiť,“ poznamenal.

Maher uviedol, že za nárastom počtu LGBT osôb jednoducho môže stáť skutočnosť, že ide o trendy záležitosť a svoju úlohu tu môžu hrať aj rodičia, ktorí dostatočne dobre nevyhodnotia, že deti majú pri dospievaní svoje špecifické fázy. „Keby vo veku 8 rokov vedeli, čím chceli byť, svet by bol plný kovbojov a princezien,“ uviedol.

„Nikdy nezabudnite, že deti sú ovplyvniteľné a veľmi, veľmi hlúpe. Deti nevedia, prečo mama každý deň pije a prečo má ocko dva telefóny. Možno chlapec, ktorý si myslí, že je dievča, je jednoducho gej alebo to, čo vlastne bol Frasier [svojský psychiater z rovnomenného seriálu, pozn. red.]. Možno dievča, ktoré neznáša dievčenské veci, iba potrebuje vedieť, že byť ženou neznamená správať sa ako kardashianka. Možno ťa detstvo niekedy zarmúti a existujú iné riešenia ako pílka,“ doplnil.

Jedna z ikon svetového LGBT hnutia, toho času 11-ročný trans aktivista Desmond Napoles

Výzvy na zrušenie

Netrvalo dlho a liberálne spektrum sa do Mahera ostro obulo. „Rozumní ľudia môžu mať obavy z trans otázok. Včera som sa rozprávala s priateľom, ktorému fráza ‚rodiaci ľudia‘ pripadala dehumanizujúca. To je primerané. Ale aby Bill Maher označil trans deti za ‚trendy‘, zatiaľ čo štáty zakazujú zdravotnú starostlivosť pre ne? To je len transfóbia,“ povedala niekdajšia kandidátka do Snemovne reprezentantov USA Briana Wuová.

Bývalý editor LGBT správ na webe Buzzfeed Patrick Strudwick zase označil Maherove slová za chabé a nezábavné a vyjadril sa, že jeho vystupovanie v ňom vždy spúšťalo varovné signály.

Podľa očakávania prišli aj výzvy na bojkot. „Vyzývam LGBTQ+ komunitu a priaznivcov LGBTQ+ mládeže, aby bojkotovali HBO, kým nebude Real Time With Bill Maher odstránený z jej platformy. Maher zašiel príliš ďaleko,“ apeloval David Kilmnick, šéf organizácie LGBT Network.


Ďalšie články