Nová snímka s Markom Wahlbergom Father Stu je plná zjavení a ľudských premien

Bez názvu Film Father Stu. Foto: reprofoto/youtube

Film Father Stu nesie posolstvo, v ktorom vidíme veľkú lásku k Bohu a premenu z kriminálnika a boxera na kňaza. Je to dielo so silným príbehom, ktoré môže zaujať všetkých divákov, nielen tých veriacich.

Autentický príbeh kňaza Stuarta Longa, ktorý zomrel v júni roku 2014 ako päťdesiatročný, sa rozhodol herec Mark Wahlberg spracovať do filmovej podoby. Ako hovorí, plánuje prinášať viac snímok s kresťanskou tematikou.

Stuart Long sa sprvoti živí ako boxer, no po operácii čeľuste sa rozhodne zavesiť rukavice na klinec a vybrať sa iným smerom. Sťahuje sa do Los Angeles, kde sa chce stať hercom. Ale nie to také jednoduché, ako si predstavuje.

V supermarkete, kde predáva mäso, sa zaľúbil do katolíčky Carmen. Keďže sa jej chce zapáčiť, začína chodiť do kostola. Dokonca sa kvôli nej necháva pokrstiť.

Aj keď ide o film s kresťanskou tematikou, v jeho prvej polovici počuť množstvo vulgarizmov hlavne z úst Stuarta. Jeho pôvodný slovník bol pred obrátením sa práve takýto hrubý a zodpovedal jeho životnému štýlu.

Ťažkú nehode na motorke Stuart ledva prežije. Práve tá mu mení život, no nielen jemu, ale aj jeho najbližším. Ešte pred nehodou stretáva v bare muža, ktorý mu vzhľadom pripomína Ježiša, a po nešťastnej udalosti sa mu zasa zjavuje Panna Mária. Vtedy v Stuartovi nastáva obrátenie a pociťuje silnú túžbu po kňazstve.

Nie je to však také jednoduché, keďže do seminára ho najprv nechcú vziať najmä pre jeho kriminálnu a boxerskú minulosť.

Zmena nastala u viacerých

Zaujímavé na filme je, že vidíme nielen premenu hlavného hrdinu, ale aj ľudí v jeho okolí, či už jeho otca, ktorý bol alkoholikom a pre svojho syna sa toho chce zriecť. Alebo jeho veľká láska Carmen, ktorá je do Stuarta zamilovaná, napriek tomu pri ňom stojí aj ako pri budúcom kňazovi. Vyžaduje si to od nej veľkú obetu a sebazaprenie, keďže sa musí vzdať svojho osobného šťastia.

Do Stuartovho života však prichádza ďalšia veľká skúška. Keď sa napokon dostáva do kňazského seminára, diagnostikujú mu myozitídu inklúznych teliesok. Ochorenie, pri ktorom len ťažko môže vykonávať svoju službu. Ide o autoimunitné ochorenie, v ktorom mu pomaly odumierajú svaly až sa môže prestať hýbať.

Jeho choroba sa stáva prekážkou, a tak ho nechcú vysvätiť za kňaza. Cirkev napokon svoj postoj mení, a tak sa Stu stáva kňazom. Prečo? To sa vo filme nedozvedáme. Stuarta totiž na začiatku na najvyšších cirkevných miestach nemajú radi. Žiadalo by sa teda vysvetliť, čím dokáže človek, ako je Stuart, zmeniť postoj starších a skúsených biskupov.

Aj vďaka svojmu ochoreniu si vie Stu získať ľudí na svoju stranu. Na konci snímky môžeme vidieť, ako za ním chodia zástupy ľudí. Je medzi nimi aj ďalší seminarista, ktorý má pochybnosti o tom, či sa má stať kňazom. Vo filme sa neobjavuje len tak náhodou. Dokresľuje kontrast medzi ním a Stuom.

Je škoda, že vo filme nezaznie viac pôvodných myšlienok od Stua. Diela s kresťanskou tematikou v mnohých prípadoch stavajú práve na dlhých kázňach a prehováraní do diváckej duše. V tomto diele je to iné, Stuart káže len trikrát, vďaka čomu má film potenciál zaujať nielen veriacich kresťanov.

Prvýkrát, keď vstupuje do seminára. Druhý raz to bolo vo väznici, kde si vie ľahko získať pozornosť trestancov, keďže aj on si prešiel kriminálnou minulosťou a jeho slovník im je blízky. No a tretí, keď ho vysvätia za kňaza. Počúvať kázeň o utrpení od človeka, ktorý naozaj trpí, a napriek tomu sa svojej chorobe, ale ani pochybnostiam o Bohu nepoddáva, sleduje divák so zatajeným dychom.

Keď hrá päťdesiatnik dvadsiatnika

Hlavného hrdinu Stuarta Longa stvárňuje sám Wahlberg, ktorý je tiež producentom diela. Film zároveň financoval z vlastného vrecka, keďže od iných producentov nedostal podporu. Zrejme aj preto stvárnil hlavnú úlohu.

Úlohy sa zhostil na výbornú, i keď pár medzier sa dá nájsť aj tu. A jedna je celkom závažná. Príbeh sa začína v období, keď bol Stuart boxerom. Vtedy mohol mať necelých 25 rokov, čo sa 51-ročnému hercovi ťažko stvárňuje. Telo má síce vo forme, no jeho vrásky na čele sa už zakryť nedajú, obrazom to oklamať nejde.

Dôveryhodnejšie to pôsobí, keď je už Stuart starší a zrelší. Wahlberg pre lepšiu podobu s originálnym Stuartom pribral za pár týždňov 30 kíl, aby sa hlavnému hrdinovi čo najviac priblížil. Tu už vrásky na čele neprekážajú. Práve naopak.  

Po boku Wahlberga si v snímke zahral postavu jeho otca závislého na alkohole aj Mel Gibson. Film režírovala Gibsonova partnerka Rosalind Rossová a išlo o jej režijný debut. Gibson momentálne pracuje na pokračovaní filmu Umučenie Krista: Vzkriesenie, ktorý by mohol mať premiéru v roku 2023.


Ďalšie články