Najrýchlejší onboarding do bitcoinu

Bitcoin, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP Bitcoin, ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Bitcoin sa na prvý pohľad často zdá komplikovaný: ťažba, asymetrická kryptografia, blockchain, onchain verzus Lightning Network, a množstvo ďalších konceptov. Začať s bitcoinom je dnes však oveľa jednoduchšie než kedykoľvek predtým. Zo skúsenosti pozorujem, že najlepším prvotným zoznámením je inštalácia mobilnej peňaženky a vykonanie drobných transakcií. Ideálne za asistencie skúsenejšieho používateľa, ktorý pri každom kroku vysvetlí, čo sa vlastne deje.

Najlepšie sa mi pri prvotnom zoznamovaní – snowboardingu – osvedčila mobilná peňaženka Wallet of Satoshi, ktorá umožňuje prijímať a odosielať bitcoin cez takzvaný Lightning Network, čo je bitcoinová platobná sieť umožňujúca instantné transakcie s mizivými poplatkami. Inštalácia Wallet of Satoshi zaberie pár sekúnd, aplikácia je dostupná v App Store aj Google Play.

Po inštalácii peňaženky je možné okamžite prijímať bitcoinové platby. Ideálne je si prvé platby vyskúšať s niekým, kto už bitcoinom na Lightning Networku disponuje: takýchto jedincov je možné nájsť na bitcoinových meetupoch a konferenciách, ktorých je čoraz viac. Alternatívne je možné na internete nájsť takzvané Lightning faucet – službu, ktorá na požiadanie rozosiela používateľom drobné čiastky na vyskúšanie.

Wallet of Satoshi, rovnako ako väčšina bitcoinových peňaženiek, si nevyžaduje žiadnu registráciu či identifikáciu a je dostupná všade po svete. Preto je tiež jednou z najobľúbenejších najmä v chudobnejších krajinách, kde miestni interagujú s bitcoinom primárne cez Lightning Network (pre veľmi nízke transakčné poplatky).

Je však nutné upozorniť na jedno riziko tejto peňaženky: ide o takzvanú Custodial peňaženku. Používatelia tu nedisponujú vlastnými privátnymi kľúčmi k prostriedkom v peňaženke. Neodporúčam preto túto peňaženku používať pre vyššie sumy, mala by slúžiť naozaj len pre rýchle prvotné zoznámenie sa s bitcoinom a Lightning Networkom. Na vyššie sumy je potom potrebné používať plnohodnotné peňaženky, ako sú Muun či Phoenix. A ak sa rozhodne používateľ pre dlhodobé budovanie bitcoinových úspor, potom je na mieste zaobstarať si hardvérovú peňaženku, ako je napríklad český Trezor.

V súčasnosti už neexistuje žiadny dôvod, prečo si nevyskúšať základné funkcie bitcoinu a platobnej siete Lightning Network. Ak ste platby bitcoinom ešte nikdy neskúsili, stiahnite si Wallet of Satoshi a hrajte sa. Možno budete príjemne prekvapení a necháte sa ďalej vtiahnuť do fascinujúcej králičej nory menom bitcoin.


Ďalšie články