Nenechali sme si uzurpovať demokraciu sudcami, elitami ani progresívcami

51274804818_96afaeff38_k Budova amerického Najvyššieho súdu. Foto: Thomas Hawk/flickr.com

Prinášame text šéfredaktora časopisu First Things, ktorý od svojho založenia a po celé desaťročia bojoval za zrušenie rozhodnutia Roe verzus Wade, publikoval články, organizoval prednášky a vyhlásenia na podporu práva na život.

Najvyšší súd odmietol rozsudky v prípadoch Roe verzus Wade a Planned Parenthood verzus Casey. Prvá vec, ktorú treba povedať, je: „Chvála Pánovi.” Mali by sme byť vďační za jeho prozreteľné vedenie, ktoré nás neprenechá zlu.

Druhá vec, ktorú treba povedať, je: „Ďakujeme.” Sme vďační sudcom Clarenceovi Thomasovi a Antoninovi Scaliovi, ktorí boli rozhodní vo svojom nesúhlase v prípade Casey a neochvejne trvali na tom, že povolenie potratu nie je chránené našou ústavou a je to veľké zlo. Musíme poďakovať zakladateľom a vodcom Federalist Society, ktorí naďalej poskytujú fórum pre odborníkov na právo, aby diskutovali a zdokonaľovali súdnu argumentáciu, ktorá viedla k tomuto rozhodnutiu. A musíme poďakovať mnohým tisícom, vskutku miliónom Američanov, ktorí odmietli uzavrieť falošný mier s naším potratárskym režimom. Takmer päť desaťročí sa zapájali do protestov, modlili sa, posielali dary, hlasovali vo voľbách a lobovali u zákonodarcov. Táto práca nebola zbytočná.

Tretia vec, ktorú treba povedať, je, že otáčame stránku. Zrušením rozsudku v prípade Roe verzus Wade urobil Najvyšší súd krajine veľkú službu. Sme oslobodení od škandálu, morálneho, právneho a politického, ktorým bol poriadok podľa rozsudku Roe/Casey a podľa ktorého bol náš najvyšší základný zákon interpretovaný ako podpora práva zabiť nenarodených. Všetci sme teraz schopní uznať náš ústavný režim s väčšou dôverou v jeho integritu.

Súd nás tiež usmerňuje k obnove demokracie. O Roe verzus Wade sa rozhodlo v roku 1973. Stalo sa tak po jasnom volebnom víťazstve prezidenta Richarda Nixona v novembri 1972. Obrovský náskok Nixonovho víťazstva odzrkadľoval ohromujúce odmietnutie vedenia liberálnej elity na konci 60. rokov 20. storočia. Elity nereagovali prispôsobením sa. Skôr uskutočnili end-run [v americkom futbale únik s loptou pozdĺž obrannej čiary s cieľom skórovať, pozn. red.]. Roe verzus Wade bol jedným z mnohých opatrení vrátane impeachmentu Nixona, ktoré prijala elita, aby anulovala voľby a znovu potvrdila kontrolu nad americkou spoločnosťou – „uzurpácia demokracie“, ako to časopis First Things slávne vyjadril na sympóziu v roku 1996. Sympózium s názvom „Koniec demokracie?“ sa ohliadlo za viac ako dvoma desaťročiami súdneho aktivizmu, ktorý sa snažil zvrhnúť morálny poriadok, ktorý sa v Amerike už predtým dosiahol.

Takzvaný Dobbsov rozsudok [Ústavný súd ním 24. júna zvrátil rozhodnutie v prípade Roe verzus Wade, pozn. red.] má okamžitý účinok. Najdôležitejšie je, že zachraňuje životy v štátoch, ktoré sa snažia obmedziť alebo zakázať potraty. Politicky to podkopáva kontrolu elity nad sociálnou politikou v USA. Sudca Clarence Thomas vo svojom súhlasnom stanovisku píše: „V budúcich prípadoch by sme mali prehodnotiť všetky podstatné precedensy tohto súdu vrátane prípadov Griswold, Lawrence a Obergefell.“ Tieto prípady podporili sexuálnu revolúciu pod vedením elity. Thomas má pravdu. Bolo načase skoncovať s „ovládnutím“ našej ústavy zo strany tých, ktorí trvajú na tom, že sexuálna sloboda je veľký morálny imperatív.

Naša spoločnosť je polarizovaná. Do značnej miery sa to stalo kvôli rozhodnutiam ako Roe verzus Wade. Relatívne malá menšina „progresívnych“ elít sa príliš dlho tešila z privilegovaného prístupu k moci zákona. Túto moc využili na dosiahnutie svojich cieľov, ako sú homosexuálne manželstvo, bez toho, aby vstúpili do politického procesu a presvedčili spoluobčanov. Využili aj právnu moc na zničenie svojich protivníkov, ako môže dosvedčiť pekár z Colorada Jack Phillips.

Po Dobbsovom rozsudku sa budú musieť verejne hájiť tí, ktorí veria, že ženy nemôžu žiť slobodný a plnohodnotný život bez práva ukončiť životy svojich nenarodených detí. Pretože ide o taký veľký extrém, nemyslím si, že uspejú. V očakávaní zvrhnutia prípadu Roe verzus Wade zákonodarný zbor v Kalifornii, ktorý kontrolujú demokrati, vyhlásil tento štát za „právne útočisko pre reprodukčné práva“ a navrhuje platiť za potraty ženám, ktoré prídu z iných štátov. Bude zaujímavé sledovať, ako voliči zareagujú na politikov, ktorí uprednostnia presadzovanie neobmedzeného prístupu k potratu pred riešením rastúcej kriminality a bezdomovectva v tomto štáte.

Progresívci dokázali príliš dlho skrývať pred voličmi náklady svojej politiky. Mohli sa spoliehať na to, že mali v rukách vládu zákona, aby zabezpečili svoje ciele. To maskovalo skutočnosť, že im záleží viac na tom, aby žena mohla nechať zabiť svoje dieťa tesne pred narodením, než na viac ako 100 000 ľuďoch, ktorí minulý rok zomreli na predávkovanie heroínom, alebo než na dieťati v centre mesta, ktoré je odsúdené na nefunkčné školstvo, alebo na človekovi strednej triedy zo stredozápadu USA, ktorého plat už desaťročia stagnuje.

Tlieskam odvahe sudcov: Clarencea Thomasa, Neila Gorsucha, Bretta Kavanaugha a Amy Coney Barrettovej, ktorí sa podpísali pod stanovisko sudcu Samuela Alita, ktoré zvrátilo prípad Roe verzus Wade. Preukázali službu životu a demokracii. Dobrá práca.

Text vyšiel pôvodne na stránke magazínu First Things.


Ďalšie články