Matovič: Lengvarský na svojom mieste nadsluhuje. Cez médiá ponúka niečo, čo absolútne nemá vyrokované

Igor Matovič Igor Matovič. Foto: TASR/Dano Veselský

Nepočítame so zvýšením daní. Minister financií a šéf OĽaNO Igor Matovič takto dnes reagoval v relácii Sobotné dialógy v RTVS na otázku, kde bude hľadať zdroje na plánované vyplatenie 500 eur v hrubom v tomto roku pre 400-tisíc zamestnancov štátnej a verejnej správy. Celkovo má ísť o sumu 200 miliónov eur. Spomínanú pomoc dnes ohlásil premiér Eduard Heger (OĽaNO) spoločne s ministrom Matovičom.

Šéf rezortu financií v relácii povedal, že zdroje na vyplatenie peňazí nájde a jeden je taký, ktorý nemôže menovať, ale bude to pozitívne prekvapenie pre všetkých. O zdrojoch z daňových nadpríjmov poznamenal, že tam je veľa ľudí v rade. Podľa Matoviča koaličných partnerov oboznámili s návrhom na vyplatenie 500 eur.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) v sobotu uviedla, že ak minister financií dokáže nájsť kryté zdroje z tohtoročného rozpočtu, tak si vie po oboznámení sa s celým návrhom predstaviť podporu spomínanej jednorazovej pomoci. Matovič k tomu poznamenal, že „my tie zdroje nájdeme a budeme si za to niesť pozitívne či negatívne emócie“. Kde konkrétne ich nájde, nepovedal.

https://standard.sk/220973/zamestnancom-v-statnej-sprave-chceme-vyplatit-500-eur-uviedol-heger-sas-navrh-podpori-ak-sa-najdu-zdroje/

Matovič: Minister zdravotníctva nadsluhuje na svojom mieste

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) už podľa Matoviča nadsluhuje na svojom mieste. Predseda hnutia OĽaNO poukázal na to, že je to otázka na premiéra Hegera.  

Šéfa rezortu zdravotníctva Matovič skritizoval pre výstavbu nemocníc z Plánu obnovy a pre vyhlásenia o platoch zdravotníkov. „Je nezodpovedné, ak cez médiá ponúka niečo, čo absolútne nemá vyrokované,“ dodal.

Lengvarský je zrelý na odvolanie tiež podľa poslanca Národnej rady SR Matúša Šutaja Eštoka (Hlas). Ten skonštatoval, že vláda si zobrala zdravotníkov ako rukojemníkov. „Namiesto toho, aby im pomohli, tak sa hádajú,“ priblížil.

Matovič zdôraznil, že chce otázku platov zdravotníkov uzavrieť do konca mesiaca, ako sa to predtým avizovalo. „Verím, že toto bude týždeň dobrých správ,“ doplnil. Pre platy zdravotníkov sa mohlo podľa Eštoka urobiť viac aj počas éry vládnutia strany Smer.

Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Martin Baumann

Noša plná invektív  

Negatívom rozhlasovej diskusnej relácie bolo množstvo invektív, ktorými sa obaja politici častovali. Matovič nazval Fica a Pellegriniho mafiánmi, spoludiskutujúceho Šutaja Eštoka najprv hlupáčikom a potom zlodejiskom, ktorý pomáha Kičurovi. Poslanec parlamentu za Hlas na to reagoval, že v prípade iného politika by to riešil inak a doplnil, že Matovič nie je zodpovedný za svoje výroky a potrebuje pomoc.

Šutaj Eštok zasa počas celej relácie nazýval Matoviča klamárom a v súvislosti s medializovaným nákupom Ag testov cez trnavskú firmu ho tiež označil za zlodeja. „Prajem vám pokojnejšiu sobotu, ako sme mali tu v štúdiu,“ odkázala poslucháčom na záver relácie Sobotné dialógy moderátorka Marta Jančkárová.

(tasr, sita)


Ďalšie články