Memento z Nigérie

Deborah Deborah z Nigérie. Foto: archív redakcie

Ubitá Deborah a zavraždené desiatky ľudí v kostole. Začíname s novou rubrikou Michala Považana, riaditeľa Úradu splnomocnenca vlády pre slobodu vierovyznania, v ktorej bude písať o prenasledovaní kresťanov vo svete.

Situácia veriacich sa zhoršuje a prenasledovanie pre vieru alebo presvedčenie rastie. Upozorňujú na to rôzne inštitúcie, od mimovládnych organizácií, ako je pápežská nadácia ACN alebo OpenDoors, až po vládu Spojených štátov. Prenasledovanie sa šíri nielen v takzvaných krajinách tretieho sveta, ale aj v krajinách, kde právny štát a demokracia má dlhodobú tradíciu.

Dnes je epicentrom násilia Nigéria. Od násilnej smrti Deborah Yakubuovej prešlo iba pár týždňov. Spolužiaci ju najprv ubili na smrť a jej telo následne spálili iba preto, že ich vyzvala, aby sociálne siete určené na vzdelávanie využívali na tento účel, a nie na obracanie na islam. Šokujúce je, že ju nezavraždili nejakí neznámi ľudia, ale jej vlastní spolužiaci, ktorí ju dobre poznali.

O pár dní neskôr nasledovalo vraždenie v kostole na juhu Nigérie počas nedeľnej omše. Na príbehy vraždenia v Nigérii si postupne zvykáme, ale tie sa odohrávali doteraz na severe krajiny. Násilie sa už šíri na juh a vláda nie je schopná ochrániť pokojne sa modliacich občanov.

Pred niekoľkými rokmi sme podobnú erupciu násilia zažili na Blízkom východe, dnes je tam situácia o niečo kľudnejšia, hoci od ideálu má veľmi ďaleko. Potrebujeme o týchto prípadoch hovoriť. Ak ostanú nepovšimnuté a zabudnuté, násilie sa bude iba stupňovať.


Ďalšie články