Tipy na víkend: Elvis v kine, Letné gala SND na ukončenie sezóny a prezentácia fotografa Matúša Zajaca

Bez názvu Film Elvis. Foto: reprofoto/youtube

Pravidelný prehľad z ponuky filmov, seriálov a iných kultúrnych udalostí na víkend pripravuje Mária Koterbová.

PIATOK

Lou je malý losangeleský zlodej, ktorý si takto privyrába na živobytie. Raz sa stáva svedkom nehody a na miesto činu prichádzajú nezávislí reportéri, ktorí celú situáciu nafotia. Lou sa od nich dozvie, že takéto fotky potom predávajú do médií. Zaujme ho to a chce to robiť tiež. Kúpi si techniku a začne podobné udalosti fotiť. No pre lepšie zábery je ochotný urobiť čokoľvek, napríklad aj hýbať telom mŕtvoly. A veľmi jednoducho tak opúšťa úlohu nezávislého pozorovateľa. Film Sliedič z roku 2014 je pripravený o 22:15 na Jednotke.

Russell Crowe ako John Brennan vedie usporiadaný život. Je ženatý s Larou a majú syna. Ich šťastné manželstvo sa však skončí, keď Laru obvinia a následne odsúdia za vraždu svojej nadriadenej. John sa nechce zmieriť s rozsudkom, podľa ktorého by jeho žena mala stráviť vo väzení dvadsať rokov. Stretne sa preto s bývalým trestancom, ktorému sa podarilo utiecť zo stráženého väzenia. Pripravuje sa na niečo podobné, aby svoju ženu zachránil. No všetko má svoju cenu a John sa stáva zločincom na úteku. Film Tri dni k slobode odvysiela Markíza o 22:45.

Matúš Zajac je dokumentárnym fotografom, ktorý sa zameriava prevažne na sociálne témy. Počas svojej prezentácie Vzdialená blízkosť predstaví svoj projekt, na ktorom pracoval. Ide o dlhodobý dokumentárny cyklus z uzavretého prostredia sociálnych zariadení. Hosťom na prezentácii bude sociálny poradca Slavomír Krupa. Podujatie sa uskutoční o 18:00 v priestoroch Nadácie Slovak Press Photo v Zichyho paláci.

SOBOTA

Študentka merdicíny Eliška pracuje po zatvorení vysokých škôl cez druhú svetovú vojnu ako zdravotná sestra v nemocnici. Keď na ich mestskú kliniku privezú ťažko zraneného muža z hôr, Eliška mu zachráni život tým, že mu daruje krv. Vzniká medzi nimi puto. Elišku a primára však prenasleduje gestapo. Jediným riešením je zmena identity a odchod s poraneným mužom do hôr, kde spolu začínajú žiť. Film získal v roku 2003 dvoch Českých levov. Snímka Želary pôjde o 20:00 na Dvojke.

V sobotu sa uskutoční Letné gala SND. Ide o tradičný program, ktorý organizuje Slovenské národné divadlo na záver divadelnej sezóny. Na programe spolupracujú všetky tri umelecké súbory SND, činoherný, operný a baletný. Zaznejú ukážky z opier Georgesa Bizeta Carmen, Eugena Suchoňa Svätopluk a Gaetana Donizettiho Maria Stuarda. Všetky uvedie národná scéna v premiérach na budúcu sezónu. Predstavia sa aj baletní sólisti Siina Ailasmaa, Andrej Szabo, Romina Kolodziej a Artemyj Pyzhov. Do programu je zaradená aj ukážka Dreváčkového tanca z pripravovanej baletnej premiéry La fille mal gardée/Zle strážené dievča. Prvá časť večera sa začína o 18:00. Druhá bude pokračovať o 20:30, a to koncertom kapely z inscenácie Činohry SND Kým prídu Stouni..., na ktorom sa predstavia Robert Roth, Alexander Bárta, Daniel Fischer, Ondrej Kovaľ, Marián Džubák a Jakub Ursiny.

NEDEĽA

Snímku Kes radia mnohí kritici medzi jeden z desiatich najlepších britských filmov 20. storočia. Je to príbeh o pätnásťročnom chlapcovi Billym, ktorý žije v ťažkých podmienkach. Doma ho šikanuje starší brat a v škole si zasa nerozumie so svojimi rovesníkmi. Keď sa končia jeho študentské časy, rozmýšľa, čo so životom. Vtedy mu do života vstúpi jastrab, o ktorého sa začne starať. Nazve ho Kes, podľa ktorého je aj film pomenovaný. Snímku z roku 1969 nakrútili podľa knižnej predlohy Barryho Hinesa, Dvojka ju uvedie o 21:25.

Martin Harris je lekár, ktorý prichádza spoločne s manželkou do Berlína, kde má mať prednášku na kongrese. V hoteli však zisťuje, že podklady k nej mu ostali v taške na letisku. Rozhodne sa ísť po ne, no cestou taxíkom, ktorým ho vezie ilegálna migrantka z Bosny Gina, havarujú. Následne na štyri dni upadá do kómy. Po prebraní chce podpísať reverz a ísť za svojou manželkou Liz, no tá si na neho nepamätá a jeho vystúpenie na kongrese má úplne cudzí muž. Jediný, kto mu môže pomôcť, je vodička taxíku Gina. Film Prenasledovaný začne o 23:20 na TV Markíza.

Omar Sy je známy francúzsky herec, ktorý si zahral vo viacerých úspešných filmoch. V roku 2018 natočil road movie v Senegale. Vo filme Yao si zahral úspešného herca Seydoua Talla, ktorý prišiel do tejto africkej krajiny predstaviť svoju novú knihu. Zároveň sa chystá prvýkrát navštíviť miesto, odkiaľ pochádza. Tall je obľúbeným hercom mladého chlapca z Dakaru, ktorý sa rozhodne prejsť 387 kilometrov, aby sa so svojím obľúbeným umelcom stretol. Chlapec herca veľmi dojme a rozhodne sa ho odprevadiť domov. Na ceste sa zbližujú a umelec tiež bližšie spoznáva svoju rodnú krajinu. Film Yao nájdete v československej filmovej databáze Edisonline.

O Elvisovi Presleym vzniklo už niekoľko desiatok diel. Posledný film Elvis režiséra Baza Luhrmanna, ktorý režíroval aj snímku Veľký Gatsby, prichádza do kín. Elvis vo filme opäť ožije a predstaví bližšie jeho vzťah s manažérom Tomom Parkerom, ktorého stvárnil Tom Hanks. Vidíme Elvisa od úplných začiatkov až po časy jeho najväčšiej slávy. Film Elvis sa premieta vo všetkých kinách na Slovensku.


Ďalšie články