Poďakuj, sadni si na miesto. Biden médiám nechtiac ukázal ťahák s pokynmi, ako sa správať

Joe Biden. Foto: Reprofoto/YouTube Joe Biden. Foto: Reprofoto/YouTube

Americký prezident Joe Biden má za sebou ďalšie faux pas. Novinárom vo štvrtok večer miestneho času omylom ukázal svoj ťahák so základnými pokynmi, ako sa správať.

„Sadni si na svoje miesto“, „stručne komentuj“ alebo „odchádzaš“. Aj tak zneli body, ktorými sa mal politik riadiť počas svojho stretnutia s manažérmi z oblasti veternej energie priamo v Bielom dome.

79-ročný muž bol tiež poučený v základných veciach, napríklad aby sa pred odchodom porozprával s konkrétnymi účastníkmi, položil im otázky a poďakoval im. O kurióznej situácii informujú viaceré svetové médiá, napríklad denníky Independent či Daily Mail.

Nie je to zďaleka prvý trapas, ktorý formálne najmocnejšieho muža sveta v posledných rokoch postretol. A rovnako ako v minulosti, aj teraz sa otvárajú pochybnosti o jeho spôsobilosti vykonávať dôležitú funkciu.

Demokratický líder Spojených štátov si napríklad počas vlaňajšieho ceremoniálu v marci nevedel spomenúť na meno svojho ministra obrany Lloyda Austina, hoci ho vyslovil len chvíľu predtým. „Ten chlapík, čo to tam riadi,“ snažil sa vymotať Biden.

Podobne zakopol aj na začiatku decembra roku 2020. Vtedy skomolil priezvisko svojho nového ministra zdravotníctva. Hoci sa volá Xavier Becerra, nazval ho Xavier Bacheria. Rovnako toho času nepochodil ani pri názve nového úradu, keď namiesto anglického „Secretary of Health and Human Services“ použil pojem „Secretary of Health and Education Services“, čím nechtiac zmiešal nesúvisiacu agendu zdravotníctva a školstva. Svoju viceprezidentku Kamalu Harrisovú zase označil za prezidentku.

Azda najšokujúcejší moment sa viaže s jeho predvolebnou kampaňou. Počas mítingu v meste Philadelphia v snahe predstaviť voličom svojich najbližších doslova povedal: „Toto je môj syn Beau, ktorého mnohí z vás pomohli zvoliť do delawareského senátu,“ pritom bral za ramená svoju vnučku. Neskôr pokračoval: „Toto je moja vnučka Natalie.“ V skutočnosti k sebe však pritisol inú vnučku, jej sesternicu Finnegan. Jeho syn a politik pritom zomrel v roku 2015 na rakovinu.


Ďalšie články