Ukrajina a Moldavsko sa stali kandidátmi na členstvo v EÚ. Zelenskyj hovorí o historickom momente

Ursula von der Leyenová a Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP Ursula von der Leyenová a Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Lídri členských štátov udelili vo štvrtok večer na summite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych štátov. Je to nevyhnutný krok na ceste do EÚ, plné členstvo je však v nedohľadne. Severné Macedónsko a Albánsko sa otvorenia prístupových rokovaní nedočkali.

Európska rada vo štvrtok večer krátko po 20.00 h udelila štatút kandidátskej krajiny Ukrajine a Moldavsku. Viacero lídrov členských krajín túto udalosť označilo za za „historický moment“ a signál nádeje pre ukrajinský ľud.

Pre slovenských novinárov informáciu zo summitu potvrdil aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý pripomenul, že Slovensko od neoficiálneho summitu EÚ v marci vo Versailles, kde presadzovalo myšlienku kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu, „prešlo dlhú cestu“, aby dostalo všetkých partnerov z EÚ „na palubu“. Premiér dodal, že je to dobrá správa pre Ukrajinu, Slovensko a celú Európu a rovnako zablahoželal aj Moldavsku.

„Kandidátsky štatút pomôže Ukrajine vykročiť k členstvu v EÚ. Pre Slovensko to bude znamenať zvýšenie prosperity a bezpečnosti. Druhá rovina tejto veľkej udalosti je tá, že sa Slovensko o ňu pričinilo veľkou mierou,“ upozornil Heger.

Spresnil, že na neformálnom marcovom summite EÚ vo Versailles Slovensko bolo prvou krajinou, ktorá predložila rozpracovaný návrh ako pomôcť Ukrajine z hľadiska reforiem a financií na obnovu a ktorá požadovala udeliť jej kandidátsky štatút. V tej chvíli viaceré krajiny EÚ túto možnosť odmietali.

Priznanie štatútu kandidátskych štátov EÚ Ukrajine a Moldavsku i možnosť európskej perspektívy pre Gruzínsko je výsledkom spoločného úsilia a zároveň historickým momentom dokazujúcim jednotu Európskej únie. Na twitterovom účte to v reakcii na štvrtkové rozhodnutie lídrov EÚ uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Gratulujem obyvateľom Ukrajiny, Moldavska i Gruzínska, naším budúcim spojencom v EÚ,“ dodala prezidentka.

Rovnaký krok sľúbili lídri Gruzínsku, ak splní podmienky stanovené Európskou komisiou. „Ste súčasťou našej európskej rodiny,“ odkázala trojici štátov jej predsedníčka Ursula von der Leyenová.

Zelenskyj: Je to historický moment

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil štvrtkové rozhodnutie lídrov. „Je to jedinečný a historický moment vo vzťahoch medzi Ukrajinou a EÚ. Som vďačný (predsedovi Európskej rady) Charlesovi Michelovi, (predsedníčke Európskej komisie) Ursule von der Leyenovej a vedúcim predstaviteľom EÚ za podporu. Budúcnosť Ukrajiny je v rámci EÚ,“ napísal na sociálnej sieti Twitter Zelenskyj.

Čo znamená kandidátsky štatút

Rozhodnutie o udelení štatútu kandidátskeho štátu je prvým a nevyhnutným krokom na ceste k členstvu v EÚ. Nie je však jeho garanciou.

Keď sa štát stane kandidátom, musí svoju legislatívu a fungovanie približovať k štandardom EÚ. Ďalším dôležitým medzníkom je otvorenie prístupových rokovaní, ani to však neznamená, že sa uchádzač naisto stane členom EÚ. S jednotlivými krokmi v prístupovom procese musia súhlasiť všetky členské štáty.

Kandidátskymi štátmi v súčasnosti sú: Albánsko, Severné Macedónsko, Čierna Hora, Srbsko a Turecko. Hoci Turecko získalo kandidátsky štatút už v roku 1999 a prístupové rokovania sa s ním začali v roku 2005, s jeho členstvom viacero štátov EÚ nesúhlasí a je v nedohľadne.

Severné Macedónsko sa posunu nedočkalo

Nespokojnosť so situáciou, v akej sa z hľadiska prístupového procesu nachádzajú Albánsko a Severné Macedónsko, vyjadrila väčšina lídrov členských krajín Európskej únie po skončení mimoriadneho štvrtkového summitu s predstaviteľmi štátov Západného Balkánu. V otvorení prístupových rokovaní im stále bráni bulharské veto.

Pred summitom sa očakával posun v otázke odblokovania bulharského veta pre otvorenie prístupových rokovaní so Severným Macedónskom, na čo je naviazané aj Albánsko. Silný diplomatický tlak na Sofiu v posledných týždňoch na Sofiu vyvíjali francúzske predsedníctvo v Rade EÚ aj európsky diplomatický úrad, v stredu, deň pred summitom, však vláda bulharského premiéra Kirila Petkova, ktorá bola pripravená na kompromis, stratila väčšinu a parlament sa nezhodol na pozícii pre prelomenie veta voči Severnému Macedónsku.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po summite priznal, že rozširovací proces so západným Balkánom nie je tam, kde by mal byť. „Mali by sme začať rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom. Nemôžem skryť svoje sklamanie. Stále je tu nádej, neviem, čo môže urobiť bulharský parlament v najbližších hodinách,“ opísal situáciu.

Severomacedónsky premiér Dimitar Kovačevski pred novinármi netajil svoj hnev. „To, čo sa teraz deje, je vážny problém a vážna rana pre dôveryhodnosť Európskej únie,“ opísal situáciu. A upozornil, že pre Skopje nebol prijateľný ani kompromisný plán, ktorý sa na poslednú chvíľu snažilo zariadiť Francúzsko.

(tasr, haj)


Ďalšie články