Keď médiá a influenceri ospravedlňujú obezitu. Čo je to fat acceptance?

obezita, obézna žena, nadváha, tuènota Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Obezita spôsobuje problémy nielen v bežnom živote, ale v momentálnej situácii patrí k faktorom, ktoré najviac komplikujú priebeh ochorenia COVID-19. Napriek tomu sa nájdu médiá, ktoré obezitu ospravedlňujú či dokonca oslavujú. Tento spôsob zmýšľania na sociálnych sieťach rozširujú aj vplyvní influenceri.

Tvorcovia februárového vydania svetoznámeho ženského magazínu Cosmopolitan sa rozhodli propagovať v progresívnych kruhoch čoraz viac presadzovanú myšlienku „body positivity“, teda pozitívneho zmýšľania o vlastnom tele, nech už je akékoľvek. Idea sama o sebe nie je nevyhnutne zlá, keby jej moderné prevedenie nezačalo skôr pripomínať propagáciu obezity ako zdravého životného štýlu.

Minimálne tak pôsobí februárová titulka Cosmopolitanu, ktorá vzbudila na verejnosti tvrdú kritiku. Jednou z trojice žien na obálke magazínu je totiž 30-ročná blogerka a influencerka Callie Thorpeová, ktorá podporuje pozitívne zmýšľanie o vlastnom tele ako aj módu pre obéznych ľudí. Na Instagrame má vyše štvrť milióna sledujúcich, ktorí ju obdivujú za to, že aj keď má nadváhu, tak tvrdí, že je to v poriadku, kým sa tak cíti dobre.

View this post on Instagram

A post shared by Callie (@calliethorpe)

Thorpeová je spoločne s ďalšími desiatimi ženami súčasťou článku, ktorého heslo znie: „Toto je zdravé“. Niektorých ľudí aj odborníkov tento prístup v čase šírenia koronavírusu pobúril. Postup svetoznámeho magazínu považujú za oslavovanie obezity ako niečoho zdravého, aj napriek tomu, že ľudia s nadváhou majú v porovnaní s ostatnými pacientmi dokázateľne ťažšie priebehy ochorenia COVID-19.

V článku, z ktorého pochádza fotka na titulke, Cosmopolitan uvádza, že predstavuje „11 žien, ktoré dokazujú, že byť fit neznamená jednu univerzálnu veľkosť pre všetkých“. Z veľkej časti je to pravda a samotný článok nie je propagáciou obezity, ale titulka a jeho časť tak jednoznačne vyznievajú.

Treba preto objektívne povedať, že súčasťou článku je napríklad aj inšpiratívny príbeh hráčky rugby, obľúbenej modelky alebo mladej atlétky, ktorá má reprezentovať Britániu na nadchádzajúcej olympiáde, či 19-ročnej boxerky, ktorá si rukavice prvýkrát navliekla, keď mala 12. Všetky tieto ženy propagujú zdravý životný štýl. Hovoria pritom napríklad o problémoch, ktoré mali s dosiahnutím svojej postavy, či obavách, že ich telo nie je také dokonalé, ako to často prezentujú médiá.

Toto je zdravé?

K vyššie uvedeným príkladom sa však potom pridáva spomínaná blogerka, ktorá propaguje myšlienku, že aj obezita je zdravá a každý má mať rád svoje telo také, aké je, aj keď je človek obézny.

Thorpeová je jednou z najvplyvnejších propagátoriek sebalásky (self-love). Okrem svojho vlastného profilu založila v roku 2016 na Instagrame komunitu s názvom „Kútik dôvery“ (Confidence corner), kde si ľudia s nadváhou píšu pozitívne komentáre, podporujú sa a často utvrdzujú v tom, že obezita je krásna a zdravá.

View this post on Instagram

A post shared by Callie (@calliethorpe)

„Mala som naozaj hrozný vzťah s tým, ako moje telo rástlo. Vždy som bojovala s tým, že moje telo bolo iné ako telá mojich priateľov. Vyskúšala som každú jednu diétu,“ uviedla Thorpeová.

Druhou ženou z článku februárového vydania Cosmopolitanu, ktorá vzbudila kritiku časti verejnosti pre svoju korpulentnú postavu je 33-ročná trénerka jógy Jessamyn. V americkom wellness priemysle je to doslova superstar vďaka tomu, že ukazuje ľuďom, akí flexibilní dokážu byť aj keď majú nadváhu ako ona sama.

„Jóga nemá nič spoločné s tým, ako vyzeráte. Keď som prvýkrát začala (s jógou) bola som jediná tučná osoba na tréningu a často aj jediná čierna, takže to bolo veľmi odcudzujúce,“ tvrdí Jessamyn, ktorej profil na Instagrame sleduje vyše 450-tisíc ľudí. Jóga jej vraj zmenila život. „Je to tréning s vlastnou váhou, takže má neuveriteľné benefity a pocit fyzického vyčerpania pomáha mentálne aj spirituálne,“ dodáva. So svojím telom je vraj spokojná a nechce sa ho pokúšať meniť, napriek tomu, že jej trvalo dlho akceptovať to.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jessamyn (@mynameisjessamyn)

Februárová titulka Cosmopolitanu nie je pritom prvá, ktorá rozhnevala časť verejnosti pre ospravedlňovanie a propagáciu obezity. Pripomeňme, že v roku 2018 urobil dámsky magazín niečo podobné ako teraz, keď na titulnej stránke uverejnil fotku modelky nadmerných veľkostí Tess Hollidayovej. Tá je jednou z prvých a najznámejších propagátoriek myšlienok akceptácie obezity (fat-acceptance, fat pride) a pozitívneho zmýšľania o vlastnom tele. Podľa tohto názorového prúdu môže byť veľká nadváha zdravá a každý má mať rád svoje telo, aj keď je obézny.

Hnutie za akceptáciu obezity má korene až v 60. rokoch minulého storočia. Podľa jeho zástancov sú tuční ľudia terčom nenávisti a diskriminácie, ktorá sa má týkať najmä obéznych žien.

Riziká obezity

S nadváhou či obezitou sú spojené viaceré zdravotné komplikácie, ktoré so zvýšenou hmotnosťou nevyhnutne súvisia. Ide napríklad o hypertenziu, teda vysoký krvný tlak, ktorý sa zvyšuje s vekom, ale aj pribúdajúcou váhou. Novozistená hypertenzia je v 70-tich percentách prípadov spojená s obezitou alebo s čerstvým hmotnostným prírastkom. Odhaduje sa, že riziko vzniku hypertenzie je u osôb s nadváhou 4-krát vyššie a u osôb s obezitou 8-krát vyššie ako u osôb s normálnou hmotnosťou.

S obezitou súvisí aj riziko vzniku cukrovky typu 2. Zo štatistík vyplýva, že vyše 80 percent ľudí, ktorí trpia týmto druhom cukrovky majú nadváhu. Ďalej sú to problémy s metabolizmom tukov, zvýšená hladina cholesterolu v krvi, ochorenia srdcového svalu, problémy s dýchaním, poruchy spánku, pohybového aparátu.

Obezita ovplyvňuje aj plodnosť, keďže vedie k hormonálnej nerovnováhe a tá zase k problémom ako je neprítomnosť menštruačného cyklu u žien, čo môže byť príčinou neplodnosti, a obézni muži majú tendenciu mať poruchy erekcie.

Navyše je pri obezite organizmus náchylnejší na niektoré onkologické ochorenia ako je rakovina prsníka, maternice, krčka maternice a vaječníkov, hrubého čreva či prostaty.

Približne štvrtina obéznych ľudí má žlčové kamene, už spomínaný zvýšený cholesterol vznikajúci pri obezite, je totiž jedným z hlavných dôvodov pre zvýšenie výskytu žlčových kameňov. Za zmienku stojí aj „stukovatenie“ pečene, dna či upchávanie ciev. V niektorých prípadoch sa môže obezita odzrkadliť aj na psychickom zdraví človeka v podobe zakomplexovanosti, zníženej sebadôvere a aj uplatnení v zamestnaní.

Najčastejšie sa nadváha určuje pomocou takzvaného Indexu telesnej hmoty označovaného anglickou skratkou BMI (Body Mass Index). Ide o jednu z najviac používaných metód merania obezity. Počíta sa ako hmotnosť v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch. Proti tejto metóde sa obhajcovia obezity ohradzujú a tvrdia, že nejde o presné meranie, ktoré sa dá univerzálne aplikovať na každého človeka.

Hrozba koronavírusu

Orientačným ukazovateľom nadváhy, ktorý sa dá ľahko sledovať aj bez počítania telesného indexu, je taktiež obvod pása. Pri obvode nad 94 cm u mužov a nad 80 cm u žien ide o nadváhu. Za obezitu je považovaný obvod pásu vyšší ako 102 cm u mužov a 88 cm u žien.

Obezita je momentálne ešte väčším strašiakom, ako by sa podľa vyššie popísaných zdravotných komplikácií mohlo zdať. Vlani v auguste publikované výsledky výskumu Pulitzerovho Centra a nadácie Heising-Simons Foundation ukázali, že ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom SARS-Cov-2 je oveľa smrteľnejšie pre obéznych ľudí, aj keď sú mladí.

Vedci v spomínanom výskume zistili, že obézni ľudia, ktorí sa nakazia ochorením COVID-19 majú o 113 percent väčšiu šancu skončiť v nemocnici ako ľudia s normálnou váhou. Navyše majú o 74 percent vyššiu pravdepodobnosť, že skončia na jednotke intenzívnej starostlivosti a o 48 percent väčšie riziko, že zomrú.

Podľa údajov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) je na tom Slovensko, čo sa obezity týka, pomerne dobre. Zatiaľ najaktuálnejšie údaje OECD o obezite ukazujú, že v roku 2016 bolo na Slovensku obéznych len 16,3 percenta populácie vo veku nad 15 rokov. Vo vyspelom svete sú na tom najhoršie Spojené štáty, kde je obéznych až 40 percent ľudí v tejto vekovej kategórii.


Ďalšie články