Vplyvný americký ekonóm Roubini varuje: Európa môže byť čoskoro epicentrom novej globálnej krízy

Nouriel Roubini Ekonóm Nouriel Rubini. Foto: TASR/AP

Európu čoskoro zasiahne recesia, tvrdí to Nouriel Roubini. Šéf najväčšieho hedgového fondu na svete Ray Dalio už stavil stovky miliónov dolárov na pád mamutích európskych firiem. Nachádzajú sa medzi nimi aj veľké poisťovne z Nemecka či Francúzska, ktoré majú významnú prítomnosť aj na Slovensku.

Bude zle, veľmi zle. A Európa doplatí na vývoj horšie ako Amerika. Svetovo známy ekonóm Nouriel Roubini pôsobiaci aj ako profesor na viacerých prestížnych univerzitách v Spojených štátoch amerických nepríjemne zatriasol odbornou verejnosťou svojou ekonomickou prognózou, ktorú pod názvom Nebezpečenstvá pre eurozónu sú až príliš reálne uverejnil v denníku Financial Times.

Roubini má rešpekt aj mimo akademické kruhy, keďže v minulosti predpovedal svetovú krízu v roku 2008 s dvojročným predstihom. Tento počin mu vyslúžil prezývku “veštec kríz” alebo aj „doktor skaza“. Vo svojom najnovšom článku predpokladá recesiu, ktorá podľa neho zasiahne starý kontinent.

V čom teda vidí problém? Eurozóna je podľa neho “ovplyvnená slabým potenciálnym rastom”, pričom ani tvorbu pracovných miest nemožno označiť za silnú. Ide o dôsledky covidu, ale najmä šok a infláciu vyvolanú vojnou na Ukrajine. Roubini uvádza, že situáciu Európy môžu ovplyvniť aj nepriaznivé vnútorné javy, akými je sebapoškodzovanie a reštriktívna menová politika, ktorá oslabuje rast. Európu to zmieta zľava doprava, problémy vyvolala závislosť od Ruska, teraz ju nahradí závislosť od plynu a ropy z iných častí sveta. Do tretice je problémom aj závislosť od Číny, očakávaný prepad rastu v Číne bude mať dôsledky na európsky export na čínsky trh. Čínska politika zero-covid, ktorá aj pri nízkych počtoch nakazených zatvára celé oblasti, poškodí aj európske firmy.

V Európe je veľkým problémom najmä Taliansko, vzhľadom na nízky potenciálny rast, vysoké deficity a obrovský verejný dlh. Taliani majú opäť problém s rastom úrokov, čo im predražuje dlh, aj s politickou nestabilitou, venovali sme tomu samostatný text.

Čo sa týka načasovania, americký profesor predpokladá, že recesia náš kontinent zasiahne v priebehu najbližších týždňov. Svoju teóriu podkladá napríklad údajmi z výrobného sektoru Nemecka. Ak by mal Roubini pravdu, recesia by nastala ešte pred júlovým zasadnutím Európskej centrálnej banky, ktorého očakávaným výstupom má byť zvyšovanie úrokových sadzieb. ECB na rozdiel od amerického Fedu, ale aj menších európskych centrálnych bánk odkladá zvyšovanie úrokovej miery, nedávno opäť skúpila časť talianskeho dlhu, ale to všetko EÚ a eurozónu zvlášť čoskoro dobehne. Zvyšovanie úrokovej miery bude bolieť aj na Slovensku.

Hrozivo pôsobiacu prognózu podčiarkuje aj vyjadrenie nemeckého ministra financií Christiana Lindnera, podľa ktorého sa Nemci majú pripraviť na “tri či štyri, možno až päť rokov nedostatku”. Po tejto vete pôsobí trochu nemiestne optimisticky aj tohtotýždňový odhad o prognóze vývoja na Slovensku podľa NBS.

Dôkazom je aj správanie finančných špekulantov, ktorí dokážu zarobiť na prepade akcií.

Jedna z najvýznamnejších postáv amerických fondov Ray Dalio, vlastniaci najväčší hedgový fond na svete Bridgewater, stavil stovky miliónov dolárov na pád európskych firiem, ide napríklad o francúzske spoločnosti Sanofi a TotalEnergies či holandskú ASM International.

Na Daliovom zozname sa ocitli aj francúzska poisťovňa AXA či nemecký Alianz. Jeho fondová spoločnosť Bridgewater spravuje aktíva v hodnote 150 miliárd dolárov a jej taktika sa výrazne odlišuje od ostatných gigantov vysokou mierou rizika, ktoré zahŕňa.

Ak veríte Roubinimu alebo Daliovi, chystajte sa na zlé leto a ešte horší koniec roka.


Ďalšie články