Čo ak vyhrá Rusko? Pustite si polemický duel Petra Druláka a Ivana Mikloša (podcast)

IMG_4718 Petr Drulák krátko pred začiatkom natáčania. Foto: archív

Vo včerajšej relácii Do kríža diskutovali hostia o tom, čo by znamenalo, ak by vo vojne na Ukrajine vyhralo Rusko a akú rolu hrá v konflikte Amerika.

Obdobie, keď rôzni analytici hovorili o tom, ako sa do dvoch-troch mesiacov rozpadne ruská armáda, ako Ukrajinci začnú vytláčať Rusko, je preč. Aktuálne vo vojne na východe a juhu Ukrajiny Rusi rozširujú dobyté územie, Ukrajinci sa obávajú prehry, ak nedostanú nové ťažké zbrane, na internete nájdete desiatky videí, ktoré ukazujú úpadok morálky v ukrajinskej armáde, a ani tvrdé sankcie proti Rusku Putina nezastavili ani neodstrašili.

Vedie to k logickej otázke: Čo ak v tejto vojne vyhrá Rusko? Čo by to znamenalo pre Ukrajinu, pre Európu, pre svet?

Pozvali sme k tejto téme debatovať do RTVS dvoch hostí prvej kategórie. Ivan Mikloš je bývalý poradcom ukrajinského premiéra Hrojsmana, ponúkali mu dokonca funkciu ministra financií v ukrajinskej vláde, dnes pracuje pre prezidentku Čaputovú. Petr Drulák je profesorom medzinárodných vzťahov, pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve zahraničných vecí Českej republiky aj ako veľvyslanec v Paríži.

Obaja ukázali vzájomný rešpekt, ale najmä dôraz pri hájení svojich pozícií. A v druhej polovici to riadne iskrilo. Podcast si možno pustiť priamo tu alebo stiahnuť do telefónu.

Podcast si možno pustiť aj na platforme Apple či deezer. Prípadne aj s obrazom v archíve na stránke RTVS.

Relácia Do kríža sa vysiela každú stredu večer o 21:55 na Dvojke, neskôr na 24 a vo štvrtok okolo poludnia ako záznam (dnes to bude krátko po 13:00 na Dvojke).

Reláciu možno počúvať aj ako podcast, stačí si ho stiahnuť do telefónu alebo nájsť na internete (napríklad tu). Na budúci týždeň bude témou debaty 50 rokov od premiéry filmu Krstný otec a tiež otázka, ako tento film zmenil americkú kinematografiu a kultúru, pozvanie prijali prominentní hostia.

Ivan Mikloš krátko pred začiatkom relácie. Foto: archív

Ďalšie články