V Londýne objavili v odpadovej vode vírus detskej obrny

51927831833_50c4962843_k Ilustračné foto: barnyz/flickr.com

Poliovírus, ktorý spôsobuje detskú obrnu, objavili vo vzorkách odpadovej vody v Londýne, hlavnom meste Británie.

Britský Úrad pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) v posledných štyroch mesiacoch našiel vírus detskej obrny vo vzorkách nazbieraných v čističke odpadových vôd vo štvrti Beckton vo východnej časti Londýna. Toto ochorenie sa v Spojenom kráľovstve bežne vyskytovalo v 50. rokoch minulého storočia, do roku 2003 však bolo eliminované, správu priniesla stanica BBC.

UKHSA uvádza, že vírus do Londýna pravdepodobne priniesla osoba, ktorú nedávno v zahraničí zaočkovali vakcínou obsahujúcou živý vírus. Riziko šírenia nákazy je podľa UKHSA nízke. Rodičia by sa však mali ubezpečiť, že ich deti sú proti tejto chorobe plne zaočkované. Zdravotnícke úrady o výskyte tohto vírusu v odpadovej vode informovali Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO). „Väčšina obyvateľstva Spojeného kráľovstva bude chránená očkovaním z detstva, no v niektorých komunitách s nízkym pokrytím vakcín môže niektorým jednotlivcom hroziť riziko,“ uviedla epidemiologička z UKHSA Vanessa Salibová.

Vakcína s neaktívnym vírusom detskej obrny je v Británii súčasťou očkovacieho programu pre deti, pripomína BBC. Deťom ju podajú trikrát ešte pred dovŕšením jedného roka a potom opäť vo veku troch a 14 rokov. Úroveň zaočkovania prvými troma dávkami v Londýne je 86 percent, čo je nižšie ako 92 percent vo zvyšku Spojeného kráľovstva.

Vedci sú presvedčení, že vírus pochádza od osoby, ktorá bola v zahraničí imunizovaná živým vírusom obrny, ktorý sa podáva orálne. Ten sa v Británii nepoužíva od roku 2004. Zvyšky vírusu z čriev tejto osoby následne zaznamenali v odpadovej vode. V zriedkavých prípadoch sa takáto forma vírusu môže preniesť na ďalších ľudí a zmutovať na obrnu pochádzajúcu z vakcíny, píše BBC. Tá môže u nezaočkovaných ľudí takisto vyvolať vážny priebeh ochorenia vrátane ochrnutia.

(tasr)


Ďalšie články