Televízne tipy: Ľudovít Štúr, Božena Němcová či Juraj Jánošík

štúr Film Niet inej cesty. Foto: ČSFD

Prinášame naše televízne tipy na tento víkend. Film o Ľudovítovi Štúrovi, seriál o Jánošíkovi a viacero ďalších zaujímavých filmov.

PIATOK

Dnes pôjde na Dvojke RTVS dokumentárny film s názvom Inteligentné stromy. Mnoho ľudí si myslí, že stromy medzi sebou nekomunikujú a nič necítia. Omyl, tvrdí filmový dokument. Profesorka z Univerzity Britskej Kolumbie Suzanne Simardová a lesník, ktorý napísal niekoľko kníh o stromoch, napríklad Tajný život stromov, Peter Wohlleben odhalia, ako stromy medzi sebou komunikujú, posielajú si živiny a informácie. Žiaľ, film sa vysielal v zlom čase – o 12:30 na Dvojke, azda ho bude možné sledovať aspoň dodatočne na webstránke RTVS.

Ďalší film, ktorý v piatok ponúkne Dvojka je dráma Rozorvané objatia. Príbeh sa začína pred 14-timi rokmi, keď má režisér Mateo Blanco autonehodu so svojou životnou láskou. Tá pri nehode zomrie a on oslepne. Pre svoju slepotu už nemôže ďalej pokračovať ako režisér. Vtedy necháva zomrieť aj Matea Blanca a začína žiť pod pseudonymom Harry Caine, pod ktorým píše scenáre. Pri písaní mu pomáha jeho syn a produkčná. Jeho syn Diego má neskôr nehodu a Harry sa začne o neho starať. Dovtedy pre neho mŕtvy príbeh opäť ožíva a synovi začne rozprávať príbeh jeho nešťastnej lásky. Film začne o 22:35 na Dvojke.

Na počesť televízneho a filmového režiséra Františka Filipa, ktorý zomrel 9. januára a dožil sa 90 rokov, odvysiela ČT ART divadelnú inscenáciu z Činohry Národného divadla v Prahe. Pôjde o realistickú drámu, v ktorej sa bude prelínať boj o prvenstvo obcí s pytačkami dvoch detí bohatých sedliakov. V dráme pozorný divák nájde aj prvky detektívneho pátrania, ktorého sa chytí obuvník Habšperk, aby zistil, kto sa vyhrážal podpaľačstvom. Spomienka na režiséra inscenáciou Naši furianti začne o 20:15 na ČT ART.

Na ČT2 dnes pokračuje aj druhá séria seriálu Fargo, o 22.00 tretia a 22.45 štvrtá časť. Dej sa odohráva v roku 1979, ako dosvedčujú aj časté plagáty s Ronaldom Reaganom, kedy sa začalo vyšetrovanie viacnásobnej vraždy so zavraždenou sudkyňou, nikto ju neprežil a komplikácie sa množia. Ešte stále nie je neskoro začať seriál sledovať.

SOBOTA

Na Ľudovíta Štúra si spomenie RTVS odvysielaním filmu Niet inej cesty. 12. januára bolo už 165. výročie jeho smrti. Tento film bol natočený síce ešte v roku 1968, snaží sa ale zachytiť Štúrov život. Zachytáva Štúra v revolučnom roku 1848, keď vstúpil ako poslanec do Uhorského snemu. Dozvedáme sa nielen o jeho politickom živote, ale režisér Jozef Zachar poukázal aj na jeho súkromný a intímny život. Ľudovíta Štúra si vtedy zahral Štefan Kvietik, ktorý ho stvárnil pomerne presvedčivo. Film bude odvysielaný o 20:40 na Dvojke.

V sobotu ČT1 odvysiela rozprávku z ich produkcie, ktorá bola natočená v roku 2005. Rozprávka bola ocenená na 37. detskom filmovom a televíznom festivale Ota Hofmana. Príbeh sa odohráva v kráľovstve, v ktorom sa narodí syn. Ten časom vyrastie a stáva sa z neho mladý muž, ktorý sa vydáva na cestu za svojou láskou. A aká by to bola cesta, ak by sa mu neskomplikovala? Na ceste ho sprevádzajú aj patróni kráľovstva Potok a Potôčik, ktorý mu cestu niekedy ešte viac skomplikujú. Rozprávka Kráľovstvo potokov začne o 16:30 na ČT1.

Rozprávka Kráľovstvo potokov. Foto: ceskatelevize.cz

NEDEĽA

V nedeľu sa na Jednotke uvedie ďalšia časť z cyklu Slovenský panteón. Nedeľná dokudráma s moderátorom deja Štefanom Chrappom bude o Jurajovi Jánošíkovi, považovaného za nášho národného hrdinu, alebo aj najznámejšieho zbojníka. Ako každé dieťa vie, Juraj Jánošík bohatým bral a chudobným dával. Jeho dátum narodenia nie je presne známy, ale odhaduje sa medzi 23. januárom až májom 1688. Juraj Jánošík zomrel popravením v roku 1713. V dokudráme si Juraja Jánošíka zahrá jeho menovec herec Juraj Bača. Slovenský panteón začne o 20:30 na Jednotke.

V nedeľu večer pokračuje aj miniséria Božena. V tejto tretej časti si už Boženu zahrá Aňa Geislerová. Dej príbehu sa posunul už do roku 1847, keď sa Josef, Boženin manžel, stal uznávaným finančným komisárom a Božena zas obávanou redaktorkou spravodajstva v Havlíčkových novinách. Manželia majú spoločné ciele, podporujú českú vec a väčšiu emancipáciu Čechov. Patria medzi silné páry, až kým nepríde revolúcia. Na ČT1 sa Božena predstaví o 20:10. Ak si chcete prečítať kritiku seriálu, odporúčam text Jiřího Peňása, ktorému vadí, že sa autorky pozerajú na Boženu príliš súčasnými očami.

Ešte jeden tip na nedeľný večer – mysteriózny thriller Wind River, odvysiela ho TV JOJ o 20:35. Stopár Cory Lambert nájde zamrznuté telo 18-ročnej Natálie. Natália nebola veľmi oblečená, bola naboso a na tele mala podliatiny. Do prípadu prichádza FBI, ktorá pošle do tejto chladnej indiánskej rezervácie neskúsenú agentku Janu. Tá zistila, že dievča mala nového priateľa, ktorého meno nepoznal ani jej otec. Natália bola znásilnená, ale zomrela na podchladenie, teda jej smrť nemôžu ďalej vyšetrovať. Agentke Jane to nedá a vyšetruje na vlastnú päsť spolu so stopárom Corym, ktorý jej prezrádza, že jeho dcéra zomrela pred troma rokmi.


Ďalšie články