Sulík: Naša trpezlivosť nie je nekonečná. Matovič hovorí o komplote SaS s opozíciou

Igor Matoviè Richard Sulík Richard Sulík a Igor Matovič. Foto: TASR/Pavel Neubauer

AKTUALIZUJEME: Približne desať ľudí z klubu OĽaNO chcelo pôvodne hlasovať za pripomienky prezidentky pri takzvanej protiinflačnej pomoci. Dozvedeli sa však, že SaS spravila „komplot“ s „fašistami“, so Smerom a poslancami pôsobiacimi v Hlase-SD. To zmenilo ich rozhodnutie. V stredu po prelomení veta prezidentky to vyhlásil minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič.

19:00 Kremský z OĽaNO: SaS nech prestane rozbíjať vládu

OĽaNO očakáva, že strana SaS prestane rozbíjať vládu a začne sa správať ako konštruktívny partner, ktorý svoje výhrady bude tlmočiť na rokovaniach koaličných rád. Uviedol to poslanec hnutia Peter Kremský v reakcii na rozhodnutie SaS nechodiť na koaličné rady. SaS ako dôvod opätovnej neúčasti na koaličnej rade uviedla neprestávajúce útoky Igora Matoviča.
 „Je neuveriteľné, že táto strana má odvahu hovoriť o akýchsi útokoch, keď v poslednom čase práve ona takmer neustále osobne útočí na Igora Matoviča okrem iného za to, že hnutie OĽaNO plní vlastné a vládne záväzky, ktoré sme dali ľuďom,“ uviedol predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Považuje za nepochopiteľné, že SaS napáda nielen celú koncepciu reformy rodinnej politiky a protiinflačnej pomoci, ale aj znižovanie daní pracujúcim, hoci sami tento záväzok dlhodobo komunikovali. Mrzí ho, že sa SaS správa ako opozícia vo vlastnej vláde, verí, že svoje správanie strana zmení. Kolegov zo SaS prosí, aby začali spolupracovať „normálne a konštruktívne a v duchu platných dohôd“.

18:34 Sulík: Naša trpezlivosť vo vláde nie je nekonečná

Richard Sulík reagoval na obvinenia Igora Matoviča, odmietol akékoľvek dohody alebo rokovanie s opozíciou. Hoci SaS zatiaľ neodchádza z vlády, Sulík povedal, že trpezlivosť jeho strany nie je nekonečná. Matovič má podľa neho asi posledný zmysel politického pôsobenia v tom, aby vyhnal SaS z vlády a obvinil stranu z rozpadu vlády. Naším odchodom ale vláda skončiť nemusí, môžu nás pokojne nahradiť fašisti, povedal Sulík.

Odmietol však hovoriť o termíne, dokedy bude jeho strana ešte súčasťou vlády, rozhodnutie môže prísť aj v priebehu leta. Sulík verí, že viacerí z koalície využijú leto na odpočinok.

Na otázku, či sa Sulík rozprával s Robertom Ficom, odpovedal, že išlo o trojminutový rozhovor v salóniku.

17:30 Boris Kollár: Emócie opadnú a dovládneme

Koalícia podľa neho situáciu ustojí. „Nemáme na výber. To znamená, že my to v tomto tvorivom cirkuse dovládneme,“ povedal. Vyzval pritom ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ministra financií Igora Matoviča aj premiéra Eduarda Hegera, aby sa snažili situáciu upokojovať.
„Bolo to veľmi vypäté, emócie hrajú silnú úlohu, ale som presvedčený, že keď tieto emócie opadnú, znova si sadneme k jednému stolu a začneme komunikovať. Vládu musíme dokončiť v štvorkoalícii. Nemôže sa každú chvíľu niekto urážať a odsadať od stola,“ povedal Kollár. Upokojiť situáciu a diskutovať je podľa neho potrebné aj vzhľadom na prechádzanie zákonov v parlamente. „Bez toho to nemôže fungovať. To to môžeme rovno zabaliť a vyhlásiť predčasné voľby,“ dodal.

16:00 Matovič: Sulík sa dohodol s opozíciou

„Bola reálna možnosť, že za veto pani prezidentky zahlasuje z nášho poslaneckého klubu o dosť viac ľudí. Ale zároveň s týmito ľuďmi bola dohoda, že ak sa dozvieme na poslednú chvíľu, že by prišlo k nejakému spiknutiu SaS s fašistami z Republiky, so Smerom a s Pellegrinim, tak v tom prípade sa zariadia,“ skonštatoval Matovič.

Dodal, že túto informáciu dostali asi 20 minút pred hlasovaním a sám o tom informoval poslancov OĽaNO. Na základe toho sa podľa neho títo poslanci rozhodli nepodporiť veto prezidentky. „Ešte tesne pred hlasovaním prebiehalo kľúčové rokovanie vzadu v poslaneckom salóniku dvoch predsedov politických strán,“ tvrdí Matovič.

 „Veľmi ma mrzí prístup SaS, dlhodobo mi to pripadá, že si len hľadajú zámienku, ako dosiahnuť predčasné voľby a čím skôr sa pobratať s Pellegrinim v budúcej vláde,“ dodal Matovič. Na otázku, ako chce ďalej vládnuť bez koaličného partnera, odpovedal tým, že OĽaNO sa správa zodpovedne, netrucuje, nehádže sa o zem a len SaS stále niečo vetuje.

Predseda klubu OĽaNO Michal Šipoš povedal, že „u nás nefunguje tvrdá ruka predsedu, ktorý buchne po stole a povie, ako sa bude hlasovať“. Podľa Šipoša všetci poslanci OĽaNO hlasovali slobodne. Zo 48 poslancov OĽaNO vrátený zákon opätovne nepodporil Juraj Krúpa. „Demokracia je o tom, že nejaký poslanec zahlasuje aj inak,“ poznamenal Šipoš s tým, že na liberálnych poslancov OĽaNO boli „brutálne tlaky“, aby boli za „pekných, chrumkavých“.

https://standard.sk/219779/matovicov-uspech-parlament-pri-prorodinnom-baliku-prelomil-veto-prezidentky/

Pre opakované útoky Igora Matoviča sa koaličná Sloboda a Solidarita opätovne odmieta zúčastňovať na koaličných radách. Ako ďalej liberáli uvádzajú vo vyhlásení, odmietajú akékoľvek rokovania s opozíciou o hlasovaní vo veci pripomienok prezidentky k prorodinným opatreniam.

„Igor Matovič len a len klame a robí to tesne po tom, ako jeho poslanci prelomili veto prezidentky spolu s fašistami,“ konštatujú liberáli.

Národná rada SR v stredu prelomila veto prezidentky Zuzany Čaputovej k zákonu o financovaní voľného času dieťaťa. Poslanci tak nevyhoveli jej pripomienkam, aby sa zo zákona vypustili ustanovenia účinné až od 1. januára budúceho roka.

Prorodinný balík sa tak zavedie v plnej miere, ako ho navrhoval minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Za akceptovanie pripomienok prezidentky SR hlasovalo 68 poslancov, proti bolo 41 poslancov a 29 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo.

(tasr, sita)


Ďalšie články