Budaj otočil: Odstrel medveďov je v hre

Ján Budaj. Foto: TASR/Jakub Kotian Ján Budaj. Foto: TASR/Jakub Kotian

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) je pripravený regulovať populáciu medveďa hnedého. Môže sa to stihnúť ešte v tomto roku.

Od januára 2022 napadli medvede na Slovensku šiestich ľudí. Naše najväčšie šelmy sa objavujú aj na miestach, kde to doposiaľ nebolo zvykom. Samosprávy hovoria, že obyvatelia sa viac necítia bezpečne.

Zo strany lesníkov a poľovníkov zas neustále zaznieva, že medvede sú premnožené a treba ich strieľať.

Šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽaNO) sa takémuto riešeniu doposiaľ vyhýbal. Argumentoval, že to posilní trofejný lov. V stredu na mimoriadnom zasadnutí parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie už však hovoril inak.

Pripustil, že odstrel šeliem je v hre. Aby vydal takéto rozhodnutie, potrebuje však výsledky z analýzy sčítania medveďov. Tá sa momentálne realizuje, dva roky sa odoberal trus a Karlova univerzita v Prahe aktuálne robí fázu modelovania početnosti. Minister predpokladá, že ak by mal výsledky v septembri, regulácia by sa mohla stihnúť ešte v tohtoročnej sezóne. Výbor v stredu neprijal uznesenie k situácii s medveďmi, stretne sa pre to vo štvrtok ráno (23. júna).

https://standard.sk/219037/polovnici-na-slovensku-moze-byt-do-tritisic-medvedov-osial-envirorezortu-je-zbytocny-a-bude-nas-stat-peniaze/

Boj dvoch rezortov

Problémy s medveďmi na Podpoľaní, kde sa od roku 2015 uskutočnila viac ako polovica odstrelov medveďov, spôsobujú podľa Budaja krmoviská a vnadiská pre divú zver, ktoré vytvárajú poľovníci. Podľa ministra si medveď prestane nachádzať prirodzenú stravu, ak má k dispozícii krmoviská. Sladká kukurica mu totiž chutí, a preto sa za ňou sťahuje do nižších oblastí.

Naopak, ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že vnadiská sa nevyužívajú na prikrmovanie zveri, ale s cieľom znížiť počty diviakov. Slovensko vraj tretí rok bojuje s africkým morom ošípaných, ktorý už zlikvidoval niekoľko chovov ošípaných a spôsobil miliónové škody chovateľom aj štátu.

Poľovníci a lesníci sa zhodujú, že medvede treba strieľať

Štátny podnik Lesy SR zriadený ministerstvom pôdohospodárstva spoločne so Slovenskou poľovníckou komorou zasa dlhodobo tvrdia, že medveď hnedý u nás nie je regulovaný. Populácia šeliem vraj nekontrolovane rastie nielen v okolí Poľany, kde sú vnadiská, ale aj v iných oblastiach Slovenska.

„Početnosť medveďa hnedého odhadujeme cez dvetisíc jedincov, no toto číslo môže byť na úrovni presahujúcej 2 800 jedincov,“ uviedla hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová pre Štandard.

Poľovníci varujú, že toto číslo „môže byť spodnou hranicou aktuálnych stavov zveri“. Zhruba 60 percent populácie šeliem tvoria medvedice, čo výrazne zvyšuje ročný prírastok.

Na porovnanie, Poľovnícka komora minulý rok pre Štandard uviedla, že na našom území so 42-percentnou lesnatosťou by malo žiť maximálne sedemsto medveďov. Poľovníci a lesníci navrhujú znížiť výskyt medveďov na Slovensku cez regulačný lov. Podľa nich je potrebné odloviť ročne viac, ako je prírastok v danom roku – čiže zhruba tristo medveďov.

Sólymos: Monitoring medveďa trvá dlho, pretože poskytuje relevantné dáta

Monitoring medveďa trvá dlho, pretože poskytuje jediné relevantné dáta o jeho početnosti. Ide o zber a analýzu DNA vzoriek, čo je časovo a odborne náročné. Vďaka monitoringu bude mať envirorezort „skutočné nespochybniteľné dáta“. Uviedol to exminister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Dĺžku projektu, ktorý sa začal za pôsobenia Sólymosa, v stredu na parlamentnom výbore skritizoval súčasný šéf rezortu Ján Budaj (OĽaNO).

Bývalý minister sa zároveň dištancuje od Budajových vyjadrení na adresu Karlovej univerzity v Prahe, ktorá sčítanie realizuje. „U pána Budaja sme si už zvykli na rôzne vyjadrenia. Každému je jasné, že človek, ktorý považuje medveďa za vegetariána, problematike veľkých šeliem nerozumie. No zaútočiť na zahraničnú rešpektovanú akademickú inštitúciu, to už je za čiarou aj pri pánovi Budajovi,“ povedal Sólymos.

Zároveň skritizoval, že Budaj pri riadení rezortu manažérsky zlyháva. Ministerstvo nezvláda a trpí tým predovšetkým životné prostredie, poznamenal exminister.

Sčítanie medveďa sa momentálne realizuje, dva roky sa odoberal trus a Karlova univerzita v Prahe aktuálne modeluje početnosť. Budaj na výbore označil objednávku na monitoring medveďa za strašnú. Sólymos podľa neho vysúťažil 60-mesačný termín na dodanie výsledkov.

(est, tasr)


Ďalšie články