Dostanú trans ženy stopku aj v atletike? Vždy sme verili, že biológia víťazí nad genderom, vraví šéf atletickej federácie

eee Sebastian Coe. Foto: YouTube

Prvý muž svetovej atletiky Sebastian Coe avizuje na koniec roka diskusiu o účasti transgender žien v disciplínach pre nežnejšie pohlavie. Už dnes však prízvukuje, že jeho federácia sa bude riadiť vedou a že férovosť má pred inklúziou vždy prednosť. Podobné pohyby badať aj pri iných známych športoch.

Nad účasťou transgender žien (teda bývalých mužov) v ženských športoch sa zmráka v mnohých kľúčových odvetviach. Najnovšie už aj v atletike.

Prezident Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) Sebastian Coe totiž naznačil, že by sa smerom k väčšej spravodlivosti pre ženy mohla pohnúť aj kráľovná športu. Coe trvá na tom, že „o férovosti sa vyjednávať nedá“ a vraj má vždy prednosť pred inklúziou.

„Vždy sme verili, že biológia víťazí nad genderom a budeme pokračovať v prehodnocovaní našich nariadení v súlade s tým. Budeme sa riadiť vedou,“ skonštatoval ďalej funkcionár pôvodom z Británie. O jeho slovách informuje BBC.

„Pokračujeme v štúdiu, výskume a prispievame k rastúcemu počtu dôkazov, že testosterón je kľúčovým determinantom výkonnosti, a na koniec roka sme s našou radou naplánovali diskusiu o našich predpisoch,“ doplnil.

Integrita ženského športu je podľa neho veľmi dôležitá a vraj nemôžeme mať generáciu mladých dievčat, ktoré si myslia, že v tomto športe už nemajú budúcnosť.

Pod vedením Sebastiana Coea už IAAF zaviedla pravidlá, ktoré obmedzujú hladiny testosterónu na päť nanomolov na liter pre transgender športovcov a pre pretekárky s rozdielnym vývojom pohlavia na niektorých ženských bežeckých podujatiach.

Pripomeňme, že zapojenie trans osôb prehodnocuje Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) a nedávno podmienky pre nich sprísnila aj Medzinárodná cyklistická únia (UCI). Naposledy zakročila Medzinárodná plavecká federácia (FINA), ktorá na generálnom kongrese v Budapešti hlasovala za zastavenie ich účasti v elitných pretekoch za predpokladu, ak majú za sebou akúkoľvek časť mužskej puberty. Na tomto kongrese bol prítomný ako hosť aj Coe.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa nedávno zriekol ťažkej úlohy a prenechal zodpovednosť za určenie kritérií spôsobilosti pre účasť trans športovcov na jednotlivé federácie.


Ďalšie články