Európa by sa mala pripraviť, že Rusko tento rok úplne vypne plyn, varuje šéf energetickej agentúry

Výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. Foto: Jakub Kotian/TASR Výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol. Foto: Jakub Kotian/TASR

Šéf medzinárodnej energetickej agentúry varoval Európu, že tento rok môže Rusko úplne zastaviť dodávky plynu. Vyzval vlády, aby sa pripravili. Už pred dvoma týždňami nabádal na zníženie spotreby plynu.

Sankcie verzus vypnutie dodávok. Kým Európa uvaľuje na ruské suroviny sankcie a hľadá cesty, ako sa zbaviť energetickej závislosti od Moskvy, Rusko sa opakovane vyhráža zastavením dodávok. Niekoľko výpadkov sme už zaznamenali, Rusi však tvrdia, že príčinou boli technické problémy.

Pesimistický scenár predostrel šéf Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Fatih Birol, ktorý varuje, že Rusi môžu tento rok plyn vypnúť úplne. Nabáda vlády v EÚ, aby na to boli pripravené.

„Európa by mala byť pripravená na možnosť, že ruský plyn sa zastaví. […] Čím viac sa blížime k zime, tým sú ruské plány zrejmejšie,” vyhlásil Birol, ktorého cituje denník Financial Times.

Birol tvrdí, že súčasné výpadky plynu sú zámerné a Rusko tým sťažuje EÚ napĺňanie zásobníkov pred zimnou vykurovacou sezónou.

“Výnimočné opatrenia, napríklad spúšťanie starých uhoľných elektrární, ktoré tento týždeň prijali európske štáty, sú vzhľadom na kritickú situáciu opodstatnené. Aj napriek obávam z vyšších emisií uhlíka,” dodal šéf IEA.

Dodávky plynu klesajú

Dodávky ruského zemného plynu cez Nemecko a Česko na Slovensko sa postupne znižovali už počas minulého týždňa. Gazprom pokles odôvodňuje technickými problémami spojenými so sankciami voči Rusku, krajiny EÚ však hovoria o politickom rozhodnutí. Znížené množstvá ruského plynu prúdia na Slovensko aj z Ukrajiny.

Pred dvoma týždňami Únia presadila po dlhých rokovaniach šiesty balík sankcií vrátane zákazu dovozu ropy tankermi do Európy. Slovensko, Maďarsko a Česko dostali výnimky na prísun suroviny ropovodmi. Gréci však napriek tomu zostali kľúčovým vývozcom ruskej ropy do tretích štátov.

Dlhodobo je reč aj o sankcionovaní ruského plynu, ale krok je pre veľkú surovinovú závislosť z pohľadu viacerých členských štátov EÚ zatiaľ neprijateľný. Slovensko bolo doteraz takmer úplne závislé od ruského plynu. Nedávno dodávky diverzifikovalo a na základe nových kontraktov už bude mať tretinu plynu z Nórska a ďalšiu tretinu získa z dodávok skvapalného plynu na tankeroch. Diverzifikáciu však sprevádzajú rastúce ceny energií.

Varoval už pred dvoma týždňami

„Obávam sa predovšetkým o trhy so zemným plynom, ak by sme mali chladnú a dlhú zimu, môžu nás čakať veľmi ťažké dni,“ uviedol Birol na výročnej konferencii IEA o energetickej hospodárnosti, ktorá sa koná v dánskom Sonderborgu.

Zatiaľ čo sa vlády a firmy aktuálne snažia zabezpečiť alternatívne dodávky energií, rovnako dôležité je, aby vlády prijali opatrenia na utlmenie dopytu, tvrdí Birol. Ak európski zákazníci znížia teplotu vo svojich domovoch o 2 stupne Celzia, ušetrí sa tým 20 miliárd kubických metrov zemného plynu, čo zodpovedá objemu ruského plynu, ktorý prúdi do Európy cez plynovod Nord Stream 1 (Severný prúd 1).


Ďalšie články