Matovičov úspech: Parlament pri prorodinnom balíku prelomil veto prezidentky

Zuzana Èaputová, Igor Matoviè príchod tlaèová konferencia Premiér Igor Matovič a prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

AKTUALIZOVANÉ Národná rada SR v stredu prelomila veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej k zákonu o financovaní voľného času dieťaťa. Poslanci tak nevyhoveli jej pripomienkam, aby sa zo zákona vypustili ustanovenia účinné až od 1. januára budúceho roka. Prorodinný balík sa tak zavedie v plnej miere, ako ho navrhoval minister financií Igor Matovič (OĽaNO). Prezidentka však už predtým avizovala, že následne podá zákon na posúdenie na Ústavný súd SR.

Za akceptovanie pripomienok prezidentky SR hlasovalo 68 poslancov, proti bolo 41 poslancov a 29 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo. Za zákon v pôvodnom znení, teda bez zohľadnenia pripomienok hlavy štátu, následne hlasovalo 77 poslancov, proti bolo 25 zákonodarcov a 39 poslancov sa hlasovania zdržalo. Na prelomenie veta bolo potrebných najmenej 76 poslancov, teda nadpolovičná väčšina všetkých poslancov.

Schválenie zákona ako celku podporili všetci poslanci OĽaNO, zdržal sa len Juraj Krúpa. Zákon podporilo aj hnutie Sme rodina. Prelomenie veta podporili aj nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Za boli aj poslanci, ktorí v tomto volebnom období odišli z klubu OĽaNO, a to Romana Tabák, Ján Mičovský a Ján Krošlák. Klub SaS bol proti. Poslanci Smeru sa zdržali alebo boli proti. Poslanci pôsobiaci v strane Za ľudí sa pri hlasovaní zdržali. Rovnako sa zdržali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

Prezidentka sa obráti na Ústavný súd

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje prelomenie jej veta poslancami v prípade protiinflačnej pomoci. Obráti sa však na Ústavný súd SR so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu prijatého balíčka zákonov. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Skrátené legislatívne konanie bolo v tomto prípade podľa prezidentky použité v rozpore s ústavou, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie. Vo vetovaných častiach tak nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie, poukázala.

„Vzhľadom na povahu a významný finančný objem balíčka – 1,2 miliardy eur – bolo o to viac namieste vykonať legislatívny proces tak, aby boli dodržané všetky ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti,“ povedala Čaputová.

Rodiny sú bližšie k významnej pomoci štátu aj od budúceho roka, tvrdí premiér

Rodiny sú bližšie k významnej pomoci štátu aj od budúceho roka. Konštatuje to premiér Eduard Heger (OĽaNO) v súvislosti s prelomením veta prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa, takzvaného prorodinného balíka. Ocenil tiež, že koaličná SaS „balíček“ nevetovala.

„Pre stabilitu koalície je dôležité, že najväčší poslanecký klub OĽaNO nakoniec zostal jednotný. Poctivou diskusiou sa naše názory priblížili a rodiny sú bližšie k významnej pomoci štátu aj od budúceho roka,“ poznamenal Heger na sociálnej sieti. Je podľa neho tiež poučením, že do hľadania spoločných riešení treba investovať viac energie a vzájomnej empatie.

Matovičov balík pomáha podľa Pellegriniho len rodinám a aj to len niektorým

Protiinflačný balík z dielne ministra financií Igora Matoviča pomáha len rodinám, a aj to len niektorým, navyše až od roku 2023. Vyhlásil to poslanec a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini po tom, ako plénum Národnej rady (NR) SR prelomilo veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválilo novelu zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Podotkol, že v aktuálnej situácii mal parlament hlasovať o okamžitej a riadnej pomoci ľuďom v súčasnej situácii. Schválené zmeny podľa neho obchádzajú pracujúcich ľudí i seniorov.

„Nikto z nás nie je proti pomoci rodinám, sme za to, aby sa im pomáhalo. Len sa bojím, že obrovská časť spoločnosti, obrovská časť ekonomiky bude mať problém v zdraví prežiť tento rok, pretože to najhoršie nás ešte len čaká,“ vyhlásil Pellegrini s tým, že vláda zatiaľ nekoná. Odmieta delenie ľudí na prorodinných a tých, ktorí sú proti rodinám. Čuduje sa strane SaS, že ostáva v takejto koalícii, ktorá s pomocou fašistov pretlačila Matovičov balík.

Predpokladal, že prezidentka sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR, ako dopredu avizovala. Môže sa preto podľa neho stať, že návrh ostane zaseknutý na ÚS. Zdôraznil potrebu prijímania opatrení na okamžitú pomoc ľuďom. Podotkol, že ak vláda nič neurobí, Slovensko čaká vážny sociálny problém.

Poukázal tiež na okolité krajiny, ktoré v súvislosti s infláciou už prijímali viaceré opatrenia, a pripomenul, že návrhy predkladali aj jeho poslanci. Premiérovi Eduardovi Hegerovi vyčíta, že v uplynulom období nezasiahol a nebolo ho vidno. Práve predseda vlády má podľa Pellegriniho ľudí upokojovať a vysvetľovať im, čo pre nich štát urobí v súčasnej situácii.

Veto prezidentky pôvodne nechceli prelomiť ani niektorí poslanci OĽaNO. Napokon sa v pléne z klubu OĽaNO zdržal len Juraj Krúpa. Pellegrini považuje za logické, že hnutie urobilo všetko preto, aby svojich poslancov presvedčilo. Za otázny označil spôsob, akým k tomu došlo. OĽaNO sa podľa jeho slov neštíti ani vyhrážania sa. „Nikdy neviete, akým spôsobom boli títo poslanci donútení, aby hlasovali za tento zákon,“ poznamenal Pellegrini.

Prelomenie veta nebolo o pomoci rodinám, ale politickom súboji, vraví Šeliga

Tri koaličné strany boli pripravené rokovať a hlasovať o pripomienkach prezidentky k protiinflačnému balíku. OĽaNO nechcelo ustúpiť a zvolilo si cestu spolupráce s ĽSNS. Po hlasovaní to vyhlásil poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga. Postup OĽaNO nevníma ako pomoc rodinám, ale politický súboj. Vo výsledku hlasovania nevidí žiadnu logiku, keďže zákon skončí na Ústavnom súde (ÚS) SR.

Balík označil Šeliga za hračku ministra financií Igora Matoviča. „Nemá to nič s konzervativizmom, bol to obyčajný politický súboj, ktorý, aby Igor Matovič vyhral, rozhodol sa použiť ĽSNS. Navyše tu bolo na stole riešenie, aby od 1. júla mali rodiny pomoc a mali sme polrok na rokovanie,“ skonštatoval pred novinármi.

Stabilita koalície je podľa neho ohrozená. „Je to klin do koalície, neviem, ako bude ďalej pokračovať,“ povedal s tým, že opätovne sa sám seba pýta, či chce pokračovať v tejto koalícii. Podľa Šeligu je ohrozené aj to, či rodiny niečo dostanú, keďže sa nevie, čo urobí Ústavný súd SR. OĽaNO sa podľa neho rozhodlo vziať si za spojencov ľudí, ktorí spochybňujú pandémiu či vojnu na Ukrajine.

Bittó Cigániková vníma spojenie s poslancami z ĽSNS ako veľký problém

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) očakávala takýto výsledok. „Chcem poblahoželať kolegom z OĽaNO a Sme rodina, že spolu s fašistami zablokovali možnosť zvyšovať platy učiteľom, zdravotníkom, pomáhať adresne tým, ktorí to potrebujú,“ vyhlásila po hlasovaní pred novinármi. Spojenie s poslancami z ĽSNS vníma ako veľký problém. Zástupcovia SaS by podľa nej mali na koaličných radách apelovať na to, aby sa takýto postup neopakoval.

Bittó Cigániková považuje za dôležité, aby SaS ostala v koalícii. Keby sa rozpadne koalícia, nastali by podľa nej väčšie škody. Jej kolega Marián Viskupič (SaS) považuje za problém, keď sa rozhodnutia s obrovským dosahom na verejné financie robia bez vypočutia argumentov. „Keby sa prijali pripomienky prezidentky, bol by to veľmi vylepšený zákon, bola by to určitá úniková cesta pre ministra financií,“ pripomenul.

PS: V parlamente sa zrodila nová hnedá koalícia OĽaNO, Sme rodina a ĽSNS

V parlamente sa zrodila nová hnedá koalícia OĽaNO, Sme rodina a ĽSNS. Povedal to predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka v reakcii na prelomenie veta prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa, takzvaného prorodinného balíka.

Ako upozornil, tentoraz sa už hlasujúci nemôžu vyhovárať, že zákon by prešiel aj bez fašistov. „Do dnešného dňa bolo nepredstaviteľné, že fašisti budú mať rozhodujúci hlas v tak závažnej legislatíve. Všetci poslanci a poslankyne tejto hnedej koalície dopredu vedeli, že prekračujú hranicu a umožňujú ďalšiu legitimizáciu fašistov okrem tej, čo predviedol Matovič rokovaním s nimi,“ povedal Šimečka.

O čo ide v zákone

Prídavok na dieťa od budúceho mesiaca vzrastie zo súčasných 25,88 eura na 30 eur a daňový bonus na deti nad 15 rokov na 40 eur a na deti do 15 rokov na 70 eur. Vďaka prelomeniu prezidentkinho veta sa od začiatku budúceho roka zavedie tzv. krúžkovné pre deti v sume 60 eur, zvýši sa prídavok na dieťa na 40 eur a stúpne daňový bonus na deti nad 15 rokov na 50 eur a na deti do 15 rokov na 100 eur. Daňový bonus na deti vo veku do šiestich rokov v súčasnosti dosahuje 47,14 eura, na deti vo veku od 6 do 15 rokov je to 43,60 eura a na deti nad 15 rokov 23,57 eura.

Schváleným zákonom sa tiež ruší jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy. V súčasnosti ide o sumu 106,33 eura na každého prváka na základnej škole. Skončí sa aj automatické zvyšovanie prídavku na dieťa podľa rastu životného minima. Po novom bude na rozhodnutí samotnej vlády, či sa suma prídavku zvýši. Automatické zvyšovanie podľa rastu životného minima sa ruší aj pri daňovom bonuse.

Na maximálne sumy daňového bonusu však nebudú mať nárok všetci pracujúci. Suma daňového bonusu na deti sa totiž podľa nových pravidiel obmedzí podľa výšky čiastkového základu dane rodiča. Pri zamestnancovi ide o jeho hrubú mzdu zníženú o sociálne a zdravotné odvody, ktoré platí zamestnanec. Ak má rodič jedno nezaopatrené dieťa, daňový bonus pre rodiča môže byť najviac 20 percent z jeho čiastkového základu dane. Pri dvoch deťoch pôjde o naviac o 27 percent, pri troch deťoch maximálne 34 percent, pri štyroch deťoch 41 percent, pri piatich deťoch 48 percent a pri šiestich deťoch maximálne 55 percent z čiastkového základu dane.

Ak rodič ako zamestnanec zarába v hrubom 650 eur, po odpočítaní sociálnych a zdravotných odvodov jeho čiastkový základ dane dosahuje 562,90 eura. Pri štyroch nezaopatrených deťoch vo veku do 15 rokov bude daňový bonus tvoriť najviac 41 percent zo sumy 562,90 eura, teda 230,79 eura. Tento rodič tak od júla tohto roka nebude mať nárok na daňový bonus na štyri deti v sume 280 eur a takisto od začiatku budúceho roka nebude mať nárok na daňový bonus v sume 400 eur.

Pripomienky prezidentky SR Zuzany Čaputovej sa týkali opatrení, ktoré mali byť účinné od januára 2023. Hlava štátu nerozporovala časti, ktoré majú umožniť okamžitú pomoc. Prekážalo jej, že ustanovenia, ktoré majú platiť od nového roka, boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní. Pri týchto častiach podľa nej neboli naplnené podmienky pre zrýchlený režim. Prezidentka zároveň avizovala, že v prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR.

(sita, tasr)


Ďalšie články