Rezort obrany odmieta špekulácie, že zvažuje objednanie špičkových stíhačiek F-35 namiesto F-16

Lietadlo talianskych vzdušných síl, produkt spoločnosti Lockheed Martin. F-35 Lightning II. Foto: TASR/AP Lietadlo talianskych vzdušných síl, produkt spoločnosti Lockheed Martin. F-35 Lightning II. Foto: TASR/AP

Slovenské ministerstvo obrany odmieta, že by namiesto nákupu stíhacích lietadiel F-16 zvažovalo objednanie modernejších F-35. „Informácia sa nezakladá na pravde a o ničom takom ani nerokujeme,“ uviedla hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková v reakcii na článok českého spravodajského servera iDNES.cz.

České médium informovalo, že Slovensko zvažuje stornovanie objednávky stíhačiek F-16 od amerického dodávateľa Lockheed Martin a objednanie modernejších F-35. Odvoláva sa na niekoľko od seba nezávislých zdrojov.

Poukázalo aj na oneskorenie dodávok F-16 a na vojnu na Ukrajine, ktoré údajne prinútili niekoľkých vysokopostavených činiteľov na Slovensku k zmene v myslení. Podľa iDNES.cz by stornovaním objednávky výrobcovi nevznikli žiadne logistické problémy, keďže F-16 napríklad ešte nedostal ani Bahrajn, ktorý bol v poradí pred Slovenskom.

Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Prvé by mali byť dodané v roku 2024, teda približne o rok neskôr, než sa predpokladalo.

Stíhačkami F-16 budú nahradené ruské stroje MiG-29. Minister obrany Jaroslav Naď v kontexte agresie Ruska na Ukrajine i problémov s prevádzkou avizoval, že Slovensko má záujem zbaviť sa ich v čo najkratšom čase. Ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky by po ich uzemnení do dodania F-16 mohli zabezpečiť Poľsko a Česko.

(tasr)


Ďalšie články