Ako Peking kontroluje informácie o koronavíruse. Pomôže misia WHO?

Experti WHO pricestovali do Èíny Skupina vedcov Svetovej zdravotníckej organizácie na letisku v meste Wu-chan. Foto: TASR/AP

Experti Svetovej zdravotníckej organizácie prileteli do Číny, aby preskúmali pôvod a rozšírenie nového koronavírusu SARS-CoV-2. Ich výskumná cesta, ktorej hlavným cieľom je prvotné ohnisko nákazy mesto Wu-chan, však ešte pred príchodom čelila obštrukciám pekinskej vlády.

Tím výskumníkov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dorazil vo štvrtok do Číny, napriek tomu, že sa pekinská vláda niekoľko mesiacov snažila, aby sa táto misia neuskutočnila. Pre čínskych politických predstaviteľov je totiž prijateľnejší fakt, že by nový koronavírus vznikol v inej krajine a rozšíril sa z iného mesta a nie z čínskeho Wu-chanu.

Svetovej zdravotníckej organizácii sa nakoniec podarilo cestu do Číny zorganizovať aj napriek tomu, že pekinská vláda nechcela oficiálnym predstaviteľom WHO vyšetrovanie v Číne dovoliť a robila obštrukcie pri získavaní cestovných povolení. Vláda prezidenta Si Ťin-pchinga po viacmesačných diplomatických naťahovaniach nakoniec s príchodom expertov z WHO do Wu-chanu súhlasila.

Zdržanlivé čínske médiá

Rétorika štátnych médií, či politických predstaviteľov je na adresu Svetovej zdravotníckej organizácie a jej misie do Wu-chanu relatívne mierna a zdržanlivá, nekomentujú ju alebo len veľmi informatívne. Častokrát sú totiž zahraničné kritické hlasy voči Číne a jej predstaviteľom tvrdo komentované v domácich médiách. Čína sa momentálne snaží s WHO spolupracovať, aj keď jej cieľom je upriamiť pozornosť v otázke vzniku a rozšírenia vírusu na inú krajinu.

Ministerstvo zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky označilo návštevu expertov za príležitosť vymeniť si názory a skúsenosti medzi čínskymi vedcami a zdravotníckymi pracovníkmi a ich zahraničnými kolegami v otázke zisťovania pôvodu nového koronavírusu. Ministerstvo uviedlo, že v otázke koronavírusu sa vždy snažilo byť transparentné a nápomocné.

„Naše vedomosti o novom koronavíruse sa spolu s neustálymi zmenami v epidemiologickej situácii prehlbujú. Dokážeme tak zistiť ľahšie a rýchlejšie nové prípady,“ povedal na adresu príchodu expertov z WHO hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien. Nezabudol však dodať, že hľadanie pôvodu nového koronavírusu bude okrem Číny zahŕňať určite aj iné krajiny.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí nakoniec súhlasilo s príchodom expertov WHO. Na fotke jeden z hovorcov ministerstva Wang Wen-pin. Foto: TASR/AP

Selektívne informácie

Kľúčová otázka pre tím expertov je zistiť, ako sa predtým neznámy koronavírus preniesol na človeka a následne rozšíril do celého sveta a spôsobil pandémiu. Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že chcú overiť údaje a dáta, ktoré zhromaždili čínski vedci a vypočuť prvých pacientov. Otázkou však ostáva, ako veľmi budú do celkového vyšetrovania zasahovať čínske úrady. Napriek ohlasovanej spolupráci je možné, že tímu neumožnia vypočuť úplne všetkých pacientov a taktiež, že úrady poskytnú len informácie, ktoré uznajú za vhodné.

Podľa agentúry AP pekinská vláda vedcov podporuje veľkými finančnými dotáciami, aby skúmali pôvod nového koronavírusu v južnej Číne. Avšak akékoľvek výsledky, dáta a zistenia musia pred zverejnením prejsť špeciálnym úradom, ktorý sa zodpovedá priamo prezidentovi Si Ťin-pchingovi. Podľa viacerých štátov je práve taktika Číny zamlčovať a nezverejňovať informácie o novom koronavíruse dôvodom, prečo sa vírus rozšíril do celého sveta.

Koronavírus nevznikol v Číne, tvrdí Peking

Čína sa v ostatných mesiacoch snaží svet presvedčiť, že vírus nevznikol u nej a predkladá rôzne teórie, ktoré majú vznik nového koronavírusu potvrdiť v iných krajinách sveta. Ide napríklad o Taliansko, Indiu, Indonéziu alebo dokonca aj Českú republiku.

Čínske štátne denníky prednedávnom zverejnili vyhlásenia niektorých čínskych vedcov, ktorí sa svojimi tvrdeniami snažia presvedčiť svetovú verejnosť, že nový koronavírus nie je pôvodne z Wu-chanu. „Wu-chan je miesto, kde oficiálne zaznamenali prvé prípady nakazenia. To však nedokazuje, že koronavírus pochádza z Wu-chanu,“ povedal hlavný epidemiológ Čínskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb Ceng Kuang.

Podľa Jang Čan-čchioua, zástupcu riaditeľa Oddelenia patogénnej biológie na univerzite vo Wu-chane, mohla pandémia prepuknúť vo viacerých svetových mestách vrátane Wu-chanu. „Čínsky monitorovací systém umožnil zdravotníkom nájsť a sledovať rozšírenie COVID-19 v jeho rannom štádiu. To však neznamená, že vírus vznikol vo Wu-chane,“ uviedol Jang. Niektoré štáty podľa neho naschvál utajovali informácie o výskyte ohnísk nákazy u nich doma.


Ďalšie články