Otrasy v talianskej vláde pre spory o Ukrajinu: šéf diplomacie sa zastal Kyjeva a založil si vlastné hnutie

prezentácia XXV. ZOH Miláno - Cortina d'Ampezzo 2026 Taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Foto: AP/TASR

Taliansky minister zahraničia Luigi Di Maio opúšťa vládu stranu. Inflácia v Taliansku v máji 2022 dosiahla temer sedem percent. Volebné prieskumy chcú pri moci pravicu. Verejné budovy nesmú mať klimatizáciu pod 25 stupňami Celzia. Krajina má druhý najväčší verejný dlh v eurozóne a najviac nepracujúcich aj neštudujúcich mladých.

Taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Luigi Di Maio odchádza z najväčšej politickej strany, z ľavicovo-populistického Hnutia päť hviezd. Začiatkom roku 2020 pritom odstúpil z pozície lídra tohto hnutia. Aj keď on ani jeho stúpenci neplánujú odísť z aktuálnej vlády, ukazuje sa rozkolísanosť súčasnej koalície. Ako to vidí premiér Draghi? „Uvidíme,“ odvetil stroho.

Vzniká hnutie Spoločne za budúcnosť, ktoré pozostáva z približne 60 poslancov a senátorov, stúpencov Di Maia. Politik, ktorý sa narodil neďaleko Neapola, nebol spokojný so súčasným vedením Hnutia päť hviezd, teda s víziou Giuseppeho Conteho. Rôzne nezhody medzi oboma politikmi vyvrcholili v utorok, keď parlament odhlasoval poslať zbrane na Ukrajinu. Expremiér Conte bol proti, lebo ďalšie zbrane podľa neho zvýšia eskaláciu konfliktu.

Naopak, Di Maio trval na jednotnej pozícii vlády s NATO a EÚ a na „legitímnej obrane“ ukrajinského ľudu: „Treba si vybrať, na akej strane histórie stojíme. Niektorí lídri chceli oslabiť Taliansko.“

„Rozbitie Hnutia päť hviezd nesmie zastaviť vládu,” komentoval exminister vnútra Matteo Salvini.

Je to vládna kríza?

Viacerí sa obávajú o budúcnosť politicky a ekonomicky nestabilného Talianska v čase vojny na Ukrajine, nebývalej inflácie a rok pred parlamentnými voľbami, v ktorých sa rysuje triumf pravice.

Stranícke prestupy a vznik nových hnutí k talianskej politike patria. Niektorí pozorovatelia dokonca tvrdia, že „nik nechce ísť domov a prísť o poslanecký plat“, preto väčšie politické zemetrasenie neočakávajú.

Po utvorení novej vlády v roku 2019 napríklad vystúpil z vládnej Demokratickej strany expremiér Matteo Renzi a založil stranu Italia viva, ktorá je však naďalej formálnou súčasťou vlády. Prestúpilo do nej niekoľko politikov z iných strán. Viacerí poslanci tiež zanechali Hnutie päť hviezd a stali sa nezaradenými poslancami.

Nestabilitu už vidíme nielen v Taliansku, ale v celej EÚ, komentuje eurokomisár

„Existuje určitý stupeň politickej nestability, ktorá nie je len talianska. V minulom storočí to bolo Taliansko, kde sa často menila vláda a bola veľmi nestabilná, ale dnes je politická nestabilita vo väčšine Únie: je to krehkosť demokracií, ako to nazval (expremiér) Romano Prodi,“ povedal eurokomisár Paolo Gentiloni v Bruseli.

„Problémy talianskej politiky nie sú v EÚ ojedinelé,“ doplnil taliansky expremiér Gentiloni, no priznal, že Taliansko má „veľmi veľký dlh, po Grécku je najvyšší v Únii“. Dosahuje okolo 150 percent hrubého domáceho produktu. Má taktiež nelichotivé prvenstvo v EÚ: najvyšší počet takzvaných NEET, teda mladých ľudí medzi 15 – 29 rokmi, ktorí nepracujú, neštudujú ani nehľadajú prácu. Je ich 23 percent.

Niekoľko komentátorov sa obáva zhoršenia situácie po rozhodnutí Európskej centrálnej banky, ktorú v minulosti riadil súčasný premiér Mario Draghi, o júlovom zvýšení úrokových sadzieb. Aj keď sa Taliansko na nepriaznivé časy pripravuje, nepresvedčilo všetkých. Od mája sa vo verejných budovách môže teplota klimatizáciou znižovať najmenej na 25 stupňov Celzia. Ako upozorňuje denník Avvenire, vláda zvažuje ďalšie opatrenia: obmedzenie osvetlenia pamiatok a verejných budov a v horšom scenári počíta s obmedzením dodávok energie.

Všetko závisí od vývoja situácie, pričom od júla sa zrejme zvýšia platby za elektrinu a plynu v odvetviach, v ktorých ceny čiastočne kontroluje štát. „V najlepšom z možných scenárov môžeme čakať nárast o desať percent,“ tvrdí predseda think tanku Nomisma Energia Davide Tabarelli.

Politické preskupovanie smerom k pravici

V poslednom prieskume volebných preferencií sa na čelo dostala opozičná pravicová strana Bratia Talianska, ktorú vedie Giorgia Meloniová. Získala vyše pätinu hlasov respondentov. Predbehla konkurečnú stredopravú stranu Liga na čele s bývalým ministrom vnútra Matteom Salvinim. Pravicové strany by podľa prieskumu v parlamente získali väčšinu oproti ľavicovým stranám.

V súčasnej širokej vládnej koalícii pritom sedia viaceré pravicové, ľavicové, proeurópske i euroskeptické strany. Zrodila sa v januári 2021 v mene národnej jednoty okolo premiéra a bývalého bankára Maria Draghiho. Mnohé médiá vtedy „Super Maria“ vítali ako záchrancu národa a jeho odporcovia ho prezývali „Santo subito“ (svätý ihneď, ironický odkaz odkazujúci na uctievanie pápeža po smrti, pozn. red.).

https://standard.sk/161814/taliansko-zaziva-politicky-bizar-volia-prezidenta-a-vyhravaju-prazdne-hlasovacie-listky/

Naposledy vládnej koalícii hrozil rozpad koncom januára, keď sa nevedela zjednotiť pri voľbe hlavy štátu, ktorú volí parlament. Po niekoľkonásobnej výhre prázdnych hlasovacích lístkov a Draghiho vyhýbavých vyjadreniach o prípadnej prezidentskej kandidatúre opäť zvíťazil 80-ročný Sergio Mattarella, ktorý pôvodne nechcel ďalší mandát.

Napriek inflácii a neistote je tu Taliansko

Ešte pred ohlásením nového hnutia Spoločne za budúcnosť na Apeninskom polostrove vznikla nová strana Taliansko je tu. Zdráha sa umiestniť na politickom spektre a skôr sa označuje za reformnú a modernistickú, nanajvýš za centristickú stranu.

Vymedzuje sa proti populistickej pravici Salviniho a Meloniovej a profiluje sa ako alternatíva pre voličov, ktorí sú sklamaní z Demokratickej strany a Hnutia päť hviezd. Podľa kuloárnych informácií ju povedie starosta Milána Giuseppe Sala a ašpiruje na 10-percentnú podporu voličov.


Ďalšie články