Polarizácia podľa Matoviča

podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: TASR/Dano Veselský

Pred týždňom sme na tomto mieste napísali: Matovič si potrebuje byť istý so 45 hlasmi z vlastného klubu, zaistiť podporu Tomáša Tarabu, dvoch poslankýň Za ľudí a dvoch nezaradených odídencov z OĽaNO a má 76 hlasov. Nikto z nich však nesmie chýbať pri hlasovaní v sále.

To bola vtedy najpravdepodobnejšia cesta na prelomenie veta prezidentky Čaputovej.

Týždeň je preč, parlament už rokuje o prelomení veta. Zdá sa teda, že hoci verejne nikto nepriznal, že by otočil, Matovič sa rozhodol využiť tlak a presadiť agendu silou.

Už v priebehu ostatných dní takýto postup podporil Milan Krajniak, minister, do ktorého agendy inak časť tejto témy spadá, ale body z toho nezíska.

Čo to práve sledujeme? Nič menšie ako snahu Igora Matoviča zlomiť odpor vo vlastnej strane a získať hlasy tam.

Môže počítať s hlasmi Sme rodina, tarabovcami, kotlebovcami, jednou poslankyňou Za ľudí, dvomi možno tromi ďalšími nezaradenými poslancami (odídencami z OĽaNO), to je spolu 31 alebo 32 hlasov. Na prelomenie veta potrebuje 76 hlasov, z toho vyplýva, že v OĽaNO (48 poslancov) môže stratiť tri alebo štyri hlasy.

To, že Matovič pustil zákon na rokovanie, znamená dve veci: alebo zákon prejde, alebo sa bude hroziť a vylučovať z klubu. Predstaviť si to možno tak, že poslanec Krúpa bude počúvať od sebe najbližších ľudí, že ohrozuje atlantické smerovanie Slovenska a podobne.

Najjednoduchšie by teraz bolo vybrať si stranu a obhájiť jej rácio. Napríklad s klasickým pragmatickým argumentom, že netreba robiť dokonalé nepriateľom dobrého, po slovensky to poznáme ako košeľu, ktorá je bližšie ako kabát.

Chcem ale túto chvíľu využiť na niečo iné a upriamiť pozornosť na špecifický druh polarizácie, ktorý na slovenskej scéne nedokáže vyprodukovať nikto, iba Igor Matovič.

Matovič má osobitý talent doviesť situáciu do stavu, že zostanú iba dve zlé možnosti. Platilo to pri Sputniku, solídnej vakcíne, o ktorú sme mali záujem, ale našim prístupom sme nahnevali aj Rusov. Videli sme to odvtedy viackrát, vidíme to aj dnes.

Ak zákon neprejde, ohrozené nie je len krúžkovné a dávky od 1. januára, ohrozené sú všetky schválené peniaze pre rodiny. Všetky. A o zákone sa nebude môcť ďalších šesť mesiacov rokovať.  Čo bude s našou vládou v decembri tohto roka alebo v januári na budúci rok, to desí aj ich samotných.

Ak zákon prejde, Čaputová ho pošle na Ústavný súd, ten pozastaví jeho platnosť. Možno len v časti, ktorú namietne, možno ešte v menšej časti, ako by si želala prezidentka, uvidíme.

Pre rodiny sú to dve zlé správy. Je to priamy výsledok politiky Igora Matoviča.

Ak ale čítate pozorne, vidíte, že jedna z nich je horšia. A to je to miesto, kde bude Matovič tlačiť sústredene a priamo. Ten tlak bude smerovať na – ako ich nazval – nezávislé osobnosti.


Ďalšie články